Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Kvinne ser trist ned på telefonen sin

Beskytt mobilen din mot virus og malware

Smarttelefonen din er en nokså sikker enhet, og blir sjeldent rammet av virus eller annen malware. Det kan likevel være greit med noen sikkerhetsregler. Dette er de beste rådene for hva du du bør unngå og hvordan du oppdager virus på mobilen.
Telefon bundet fast med kjetting og hengelås.

Sikrere enn datamaskinen

Operativsystemet til en smarttelefon er et mer avlukket miljø enn på en datamaskin. Det er derfor man sjeldnere blir utsatt for fiendtlige koder på mobilen. For å ta et eksempel, kan ikke iPhone-apper forstyrre hverandre, og det er nærmest umulig å installere uoffisielle apper, med mindre du jailbreaker din iPhone eller rooter din Android-telefon.

Både iPhone og Android er utstyrt med egne sikkerhetssystemer som skanner apper du installerer. Disse sikkerhetstiltakene oppdateres regelmessig via operativsystemet, og derfor trenger du normalt sett ikke å installere anti-virus apper på mobilen din.

Anti-virus apper har også en tendens til å bruke mye strøm, men det finnes andre tiltak for å unngå at mobilen får virus. Om skaden skulle skje, er det som regel et resultat av ditt eget bruk. Viruset kommer ikke av seg selv – det må bli invitert inn.

Kvinne sitter på en sofa og seg fortvilet på telefonen sin.

Smarte sikkerhetsregler

Oppdater operativsystemet når du får varsling om det. Dette hjelper til med å beskytte mobilen din.

Installer kun offisielle apper fra Google Play eller App Store. Ikke installer apper ved å klikke på linker andre sender til deg. Disse kan føre deg til falske sider som er designet for å se ut som originalen.

Vær kritisk når apper ber om tilgang til forskjellig informasjon. Gir det mening at denne appen skal ha tilgang til dine kontakter? Du kan oppheve tilgangen du har gitt til en app i innstillingene dine.

Ikke last ned apper som virker mistenkelige. Sjekk appens vurderinger, og les hva andre har skrevet om den for å finne ut om appen gjør det den hevder. Noen apper klarer å snike seg unna Google og Apples sikkerhetssjekker, noe som gjør det mulig å laste ned apper med fiendtlige koder.

Telefon med virus-advarsel

Virus, malware eller adware?

Ekte virus er sjeldent på smarttelefoner. Virus er et program som kan klare å komme seg inn i andre programmer og spre seg. Virus er en type malware. Andre typer kan klare å fange opp privatinformasjon eller sende meldinger på dine vegne.

Adware er et program som skjuler seg på mobilen og som viser og laster ned reklame, ofte i form av irriterende pop-ups. Adware kan også omdirigere nettsøkene dine til annonsesider eller samle inn personlige data for å vise deg mer personlige annonser når du er online. Ransomware er en type malware som låser noen av filene dine og deretter krever betaling for å låse dem opp.

Advarsel på skjerm

Tegn på at du har malware på telefonen

Har du noen gang blitt møtt med skremmende popup-vinduer som advarer deg om at telefonen din er infisert av et virus? Ikke stress, disse er ikke ekte! Du bør derimot ikke installere noe som disse popup-vinduene påstår vil løse problemet - bare lukk fanen og fortsett å scrolle. Følgende problemer kan derimot være et tegn på at du trenger å gjøre noen tiltak:

  • Mobilen din ringer eller sender meldinger av seg selv.
  • Strømmen på mobilen din har plutselig endret seg drastisk.
  • Du oppdager ukjente apper på mobilen som du ikke har installert selv.
  • Mobildatabruken er plutselig kjempehøy, uten en naturlig forklaring
  • Mobilen din blir overopphetet uten noen spesiell grunn.
  • Mobilytelsen fungerer dårligere. En grunn til dette kan også være fordi du har lastet ned for mange apper, eller at for mange av dem blir brukt samtidig.
Telefon med et animert skjold rundt.

Slik blir du kvitt viruset

Hvis problemet startet etter at du lastet ned noen nye apper kan du først prøve å slette dem en etter en. Omstart mobilen din etter hver app du sletter for å sjekke om problemet er løst. Du kan også skanne mobilen din med et pålitelig anti-virus program, som for eksempel Avast, McAfee eller AVG. Husk at du aldri må laste ned anti-virus programmer fra upålitelige kilder som pop-up reklamer eller linker i tekstmeldinger eller e-poster.

Hvis du fortsatt mistenker at noe er galt med mobilen, hjelper vi deg gjerne. Elkjøp tilbyr service hvor vi gjennomfører en diagnose- og statussjekk av mobiltelefonen din. Du vil få en full rapport over alle problemene og forslag til hvordan du kan løse dem. Hvis du vil ha den ultimate sikkerhetsavtalen, anbefaler vi vår supportavtale. Dette gir deg muligheten til å få hjelp med alle tekniske problemer når du trenger det.

499
 
 
  • Fra 6 til 36 mnd
  • Flytting av data fra gammel telefon
  • LiveSafe fra McAfee
Les mer om Supportavtale for mobiltelefon

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: