Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Liten bøtte med gjenvinnings-logo full av brukte batterier.

Resirkulering - hvor og hvordan?

Hva gjør du med brukte batterier, hvor skulle du ha kvittet deg med den gamle hårføneren, og har det egentlig noe å si om du kaster den gamle mobilen i restavfallet? Her er noen tips til hvordan du kan bli kvitt el-avfall og resirkulere riktig.

Batterier

Hva? Husholdningsbatterier som AA og AAA, små batterier til klokker, etc. Både engangsbatterier og oppladbare batterier bør resirkuleres.

Hvorfor? Mange batterier inneholder kjemikalier som er skadelige for miljøet, som bly, kvikksølv og kadmiuim. Når slike batterier kastes og giftstoffer frigjøres kan de gjøre stor skade på naturen.

Hvordan? Et godt tips er å samle alle dine gamle batterier i en beholder, slik at du kan kvitte deg med flere samtidig. Alltid putt tape på batterienes poler før du legger de i beholderen slik at de ikke kortslutter.

Hvor? Når du har samlet opp noen batterier som skal resirkuleres kan du levere de til hvilken som helst bedrift som selger batterier av samme type. Kommunale miljøstasjoner er også forpliktet til å ta imot gamle batterier.

Mobiltelefoner

Hva? Gamle mobiltelefoner, både smarttelefoner og eldre modeller.

Hvorfor? En mobiltelefon inneholder ikke bare farlige, giftige og miljøskadelige stoffer – de inneholder også verdifulle materialer som burde brukes om igjen. Det finnes kun en begrenset mengde av disse materialene i verden, og kildene til noen av de er ikke-fornybare, så vi trenger å sikre at disse materialene blir brukt om igjen.

Hvordan? Start med å se igjennom skuffene dine hjemme – hvor mange gamle telefoner finner du der? Kanskje det er på tide å så farvel til din gamle Nokia 3210? Samle alle mobiltelefonene som du ønsker å kvitte deg med, inkludert gamle ladere du har samlet på.

Hvor? Ta med alle dine gamle mobiler til Elkjøp. Vi sørger for at de blir resirkulert på riktig måte. Hvis telefonen er ny nok og fungerer, kan du kanskje få rabatt på kjøp av en ny telefon – sjekk alltid med en salgsmedarbeider før du putter mobilen i Elkjøps resirkuleringskasse.

Småelektronikk

Hva? Hårfønere, elektriske barbermaskiner, strykejern, din gamle kjøkkenmaskin, DVD-spilleren du ikke bruker lengre, etc.

Hvorfor? Uansett hvor små de elektroniske dingsene er så inneholder de miljøskadelige stoffer som må håndteres riktig. Disse stoffene er ikke farlige når produktet er i bruk, men produktene må avskaffes på rett måte når de ikke fungerer lengere. All elektronikk og elektronisk avfall skal være markert med et søppelbøtte-symbol med kryss over. Dette symbolet betyr at produktet ikke må kastes i søpla hjemme.

Hvordan? For å forsikre at produktet ikke bare blir liggende og flyte hjemme i årevis før det blir resirkulert bør du ta det med til en miljøstasjon eller elektronikkforhandler så fort det har gått i stykker. Lever produktene så uskadet som mulig for å unngå brannfare eller lekkasje av miljøfarlige stoffer.

Hvor? Alle elektronikkforhandlere og kommunale avfallsmottak er forpliktet til å ta imot skadet eller ødelagte elektroniske produkter som de selger selv, uansett om de selger det samme merket eller ikke. Du kan også returnere gammel elektronikk hos miljøstasjoner.