OBS: det er for øyeblikket falske e-mailer i omløp hvor "Elkjøp" står som avsender. Les mer her! >> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Vinskap Temptech

Tips ved kjøp av vinskap

Vin er et levende produkt som utvikler seg over tid. Derfor er riktig oppbevaring og lagring av vin svært viktig, uansett om man ønsker å langtidslagre vinen eller ha den for konsum i løpet av kort tid.

En riktig temperert og oppbevart vin vil gi en bedre smaks- og vinopplevelse. Ulike typer viner og druer krever dessuten en egen serveringstemperatur slik at vinen fremstår optimalt. Før i tiden oppbevarte man gjerne vinflaskene i dekorative hull i peisen eller i hyllen på kjøkkenet. I dag vet vi bedre, og at dette er en helt feil oppbevaring av vinen og som vil ødelegge den i løpet av kort tid. Når man skal gå til innkjøp av et vinskap er det flere faktorer man bør tenke på:

  • budsjett 
  • hvor stor plass man har til vinskapet
  • hvor mange flasker det skal romme
  • om man trenger en eller to temperatursoner
Tips ved kjøp av kjøleskap

Antall flasker

En vinsamling har en tendens til å vokse, og det rimelig raskt! Derfor kan det være lurt å gå til innkjøp av et noe større vinskap enn det man tror man har bruk for i utgangspunktet, man vil sjelden angre på dette. Alle vinskap kommer med en indikasjon på hvor mange flasker vinskapet kan inneholde. Dette er kun en indikasjon ved bruk av en standard, Bordeaux vinflaske. En vinsamling vil selvsagt bestå av ulike flaskestørrelser og former, så flaskeantallet man i realitet vil ha plass til vil ofte være 20-30 % mindre enn det som er oppgitt.

Tips ved kjøp av vinskap

Temperatursoner

Skal man langtidslagre det meste av vinsamlingen vil et vinskap med en temperatursone som oftest holde. En jevn temperatur på 10-12°C vil være optimalt for alle typer viner. Er vinskapet mer tiltenkt som et serveringsskap hvor vinen ikke skal lagres lenge før den skal serveres, vil to temperatursoner være å foretrekke. Da kan en temperatursone benyttes til serveringsklar hvitvin, mens den andre temperatursonen kan benyttes til serveringsklar rødvin.

Riktig lagring og oppbevaring av vin


For korrekt og optimal lagring av vin er det fem gylne regler som det er viktig å tenke på:

  • korrekt og konstant temperatur
  • riktig luftfuktighet
  • beskyttelse mot sollys og UV-stråler,
  • beskyttelse mot lukt og fri for vibrasjoner
riktig tempteratur

1. Riktig og konstant temperatur

Riktig og konstant temperatur er vesentlig og det mest viktige punktet ved lagring av vin. Generelt kan man si at alle typer vin kan lagres på en temperatur på 10-12°C. Temperaturen bør også være mest mulig konstant over tid, uten for mye svingninger. For mer nøyaktig lagring av vin vil hvitvin lagres best på rundt 6-8°C og rødvin 15-17°C.

For varm oppbevaring av vin akselerere vinens utvikling og gjør at den modnes raskere enn normalt og ofte smakte av overmoden, kokt frukt. For kald oppbevaring av vinen kan gjøre modningen senere, samt at det kan dannes vinkrystaller i bunnen av vinflasken. Disse vinkrystallene er ikke farlige, men vil ikke smake noe godt i vinen.

Luftfuktighet bilde

2. Luftfuktighet

Riktig luftfuktighet er nesten like viktig som temperatur. De fleste viner har en naturkork av tre. Er luftfuktigheten der vinen lagres for tørr kan korken over tid tørke ut, og oksygen kan trenge inn i vinflasken, noe som over tid vil forringe kvaliteten på vinen. Er luftfuktigheten for høy kan korken mugne og slippe inn luft, i tillegg vil etiketten på flasken vil løsne fra flasken.

Normal luftfuktighet innendørs er 20-40 %, mens optimal luftfuktighet for oppbevaring av vin er mellom 50-70 %, derfor trenger bør vin oppbevares i en fuktig kjeller, eller i et vinskap som har korrekt luftfuktighet.

Beskyttelse lys

3. Beskyttelse mot lys

Vin er ømfintlig for lys, noe som kan bidra til en raskere modning av vinen. Det er derfor viktig å beskytte vinen mest mulig mot lys og UV-stråler. De fleste vinskap kommer med glassdører med UV-filter som beskytter mot lys.

Vinskap er også ofte utstyr med innvendig belysning. Dette bør være av LED som ikke produserer varme og dermed heller ikke vil være skadelig mot vinen.

Lukt bilde

4. Lukt og vibrasjon


Lukt kan trenge inn via korkene på vinflasken, og forringe kvaliteten på vinen. Lukt kan komme fra f.eks. trehyller i vinskapene. Velg derfor et vinskap med ubehandlede og luktfrie trehyller. Aktive kullfilter i vinskapene vil også rense og fjerne vond lukt. Vibrasjoner over tid vil være skadelig for vinen. Vibrasjon kan komme fra kompressoren og spre seg ut i skapet via hyllesystemet og påvirke og stresse vinen. Gode vinskap har mekanismer for å håndtere og eliminere vibrasjoner. Med vinskap fra TEMPTECH oppfyller man alle disse punktene og oppbevarer vinsamling på en korrekt måte.

Riktig temperatur for servering av vin

Tips ved kjøp av vinskap

Riktig temperatur på vinen du serverer er vesentlig for en optimal opplevelse av vinen. Ofte blir røde viner servert for varmt, og hvite viner for kaldt. En for kald eller for varm vin vil miste sine aromaer og smaksbilde, og kan i visse tilfeller oppfattes som en dårlig eller ødelagt vin.

Generelt kan man si at en vin skal servers noe for kald, enn for varm. Temperaturen vil alltid øke noe når flasken settes på bordet og helles i glassene. Derfor kan et godt tips være å stille inn temperatursonen i vinskapet på 1-2°C lavere enn den tiltenkte serveringstemperaturen. En enkel regel for serveringstemperatur er at en ung og enkel vin skal være noe avkjølt. For eldre og mer komplekse viner er serveringstemperaturen noe høyere. Dette gjelder for både hvite og røde viner.

Tips ved kjøp av vinskap

En søt og halvtørr hvitvin gjør seg best godt avkjølt på rundt 5-6°C, mens tørre hvitviner fra 8-12°C. En ung og lett rødvin servers gjerne på rundt 11-13°C, mens en mer fyldig og tyngre rødvin anbefales servert på 16-18°C. Musserende viner er best servert på rundt 5-6°C.
Oppbevarer man vin for langtidslagring i vinskapet er ikke serveringstemperaturen så viktig. Da kan gjerne alle typer vin, musserende inkludert, lagres på 10-12°C.
Med et vinskap med to temperatursoner kan man stille inn den ene temperatursoner for serveringsklar hvitvin og den andre til rødvin. Alternativt kan man benytte en sone til langtidsoppbevaring av vin, og den andre sonen til serveringsklar vin.

Nedenfor finner du en oversikt over hvilke serveringstemperaturer som anbefales til ulike typer viner. Husk igjen at det kan være lurt å sette temperaturen på vinskapet 1-2°C under dette igjen, da vinene vil øke noe i temperatur etter at de er blitt servert.

Type vin 

Serveringstemperatur 

Musserende vin  6-8°C
Champagne 8-11°C
Lette, tørre hvitviner 7-9°C
Fyldige hvitviner 9-12°C
Lette rødviner 12-14°C
Middels, kraftige rødviner  14-16°C
Kraftige rødviner 16-18°C
Hetviner (portvin og madeira) 16-18°C

Vårt utvalg av Temptech vinskap:

Ingen produkter er tilgjenglig

Sammenlign
Vis produkt
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet til 6 flasker
  • UV-beskyttet dør
  • Enkel temperatursone, LED-lys
  
  
 
Erstatningsvare*
Sammenlign
Vis produkt
Bekreftet lagerdato 04.10.2018  
  • Kapasitet: 32 flasker
  • Dual Zone-kjøling
  • Touch-tastestyring, UV-beskyttende dør
*Erstatning for LWC28B1T16E. Gjelder til 22.sep.
  
  
 
 
  • Kapasitet: 12 flasker
  • Frittstående modell
  • Innvendig LED-belysning
  
  
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet til 8 flasker
  • Temperaturskjerm
  • Integrert LED-lys
  
  
 
Sammenlign
Vis produkt
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet til 12 flasker
  • UV/beskyttet dør
  • Enkel temperatursone, LED-lys
  
  
 
 
  • Kapasitet til 18 flasker
  • UV-beskyttet dør
  • Enkel temperatursone, LED-lys
  
  
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Levering 10-14 hverdager 
  • Plass til 7 flasker
  • Integrert modell
  • LED-belysning
  
  
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet: 7 flasker
  • Integrert modell
  • LED-belysning
  
  
 
Sammenlign
Vis produkt
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet: 19 flasker
  • Innvendig LED-belysning
  • Energiklasse C
  
  
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet: 19 flasker
  • Innvendig LED-belysning
  • 6 trehyller
  
  
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Levering 10-14 hverdager 
  • Plass til 34 vinflasker
  • UV-beskyttende glass
  • LED-belysning, trehyller
  
  
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Levering 10-14 hverdager 
  • Kapasitet: 34 flasker
  • Innvendig LED-belysning
  • Energiklasse B
  
  
 
Loading