Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 Kameraguide

Kameraguide

Digitalkamera, systemkamera, kompaktkamera? Eller kanskje et filmkamera eller actionkamera? Det perfekte kameraet for deg avhenger av hva du liker å fotografere eller film, hvor du liker å ta bilde og hvor mye kontroll du vil ha over bildene eller videoen din. Denne kjøpsguiden forklarer forskjellene mellom ulike kameraer, teknologien og hvilke nøkkelfunksjoner du skal se etter. Les mer og velg riktig!

Kameraet i smarttelefonen din duger kanskje ved stillestående motiver i godt lys, men for mer utfordrende fotosituasjoner må det et ekte kamera til. I denne videoen får du vite mer om de ulike typene, og hva du bør tenke på når du skal kjøpe et dedikert kamera.

Kamerastørrelse

For en gang skyld er størrelsen faktisk viktig - du må finne balansen mellom å ha et kamera som du enkelt kan ta med deg, men som har funksjonene du trenger.

Kompaktkamera

Kompaktkameraer kommer i alle modeller og kvaliteter - fra brukervennlige kameraer med autofokus til toppmodeller med ekstra funksjoner og kreative tilsnitt som ligner systemkameraets, men bare med fast objektiv.

De mest bærbare og lette kameraene passer til familieferier, backpacking og dagsturer - eller til en rask selfie på farten. Mer avanserte kompaktkameraer passer om du setter pris på den bærbare og kompakte størrelsen, men ønsker mer avanserte funksjoner og bildekvalitet som hos speilreflekskameraer.

Systemkameraer

Fullblods systemkameraer er det naturlige valget til profesjonelle fotografer og fotoentusiaster, hvor prestasjon kommer foran størrelsen. DSLR-kameraer har full manuell betjening, bilder og video av høy kvalitet og et bredt utvalg av kompatible linser, noe som gjør kameraet perfekt for enhver anledning.

Den største ulempen med DSLR (speilreflekskameraer på norsk) er deres størrelse og vekt sammenlignet med et digitalkamera eller et kompakt systemkamera. Mange syns DSLR er for store og vanskelige å ta med rundt. Men det speilreflekskameraer taper i vekt, vinner de i bildekvalitet og avanserte funksjoner.

Actionkamera og videokamera

Rafting, utforkjøring, fjellklatring eller fotturer? Actionkameraet er perfekt for å fange fartsfylte opplevelser eller f.eks. et festlig øyeblikk på en musikkfestival. Fest et lite kamera til kroppen din og fang de morsomste øyeblikkene og de mest fantastiske triksene i høy bildekvalitet. Med ulikt tilbehør kan du feste kameraet til hjelmen, rundt brystet eller på surfebrettet.

Videokameraer trenger ikke å se hjemmelaget ut og være av lav kvalitet. Nye videofunksjoner som 4K bildekvalitet, optisk bildestabilisering og Wi-Fi-tilkobling sørg for at videoen din blir av høy klasse og enkelt kan deles med andre.

Sensor

Sensorstørrelser

Alle kameraer har en sensor, som kan ses på som det digitale svaret på film. Når du tar et bilde, er sensoren utsatt for lys og andre komponenter i kameraet lagrer hva det ser.

Hvorfor er sensorstørrelsen viktig?

Sensorstørrelse er en av de viktigste faktoren når du kjøper et kamera - jo større sensoren er, jo mer lys er det i stand til å fange opp, noe som resulterer i mer detaljerte bilder.

En større sensor, som spranget fra en APS-C til en fullstørrelsessensor, gir en merkbar forskjell i måten du fanger et motiv. En fullstørrelsessensor beskjærer ikke rammen, noe som er nyttig når du fotograferer landskap eller arkitektur, og den lar deg også bruke liten dybdeskarphet.

Med en større sensor får du mer dynamisk rekkevidde (forholdet mellom lyse og mørke deler av bildet), redusert støy og forbedret lysytelse i mørket.

Se etter sensorer på 1" og over - Four Thirds-sensorer, APS-C-sensorer og fullstørrelsessensorer. En generell regel er at kameraer med utskiftbare linser bruker større sensorer, for eksempel fullstørrelse eller APS-C, mens kompakte kameraer og smarttelefoner har mindre sensorer. Nedenfor ser du forskjellige typer sensorer

Medium format
Medium bildesensor
 fullstørrelsessensorer
 APS-C
APS-C
1”

Manuell innstilling

Manuell innstilling

Når du blir mer komfortabel med kameraet ditt, kan du gå bort fra automatiske innstillinger og ta mer kreative bilder ved å justere blenderåpning, lukkerhastighet og ISO med et kamera med manuelle innstillinger.

Hva er apertur?

Blenderåpningen styres av kameraets objektiv og bestemmer hvor mye lys som kommer til kameraets sensor. Blenderåpningen er i utgangspunktet et hull i linsen som justeres med tynne blader (lameller) i lukkeren. Disse bladene kommer i forskjellige former og justeres enten i kamera eller ved hjelp av en manuell justeringsring på linsen.

Blenderåpningen måles i f-tall. Et lavt f-tall, dvs. f / 1.8, skaper et større hull og gir mer lys til sensoren. Dette skaper en liten dybdeskarphet, noe som gir deg kontroll over hvor mye av bakgrunnen som er i fokus, også kjent som bokeh, ideelt hvis du vil at motivet ditt skal skille seg ut.

Et stort f-tall, dvs. f / 16, skaper et mindre hull med mindre lys som når sensoren. Dette skaper en stor dybdeskarphet, slik at du kan ha hele rammen i fokus - ideell for motiver med interessant bakgrunn.

Hva er lukkertid?

Lukkertiden bestemmer hvor lenge filmen eller bildesensoren skal eksponeres for lys. Lukkeren forblir stengt til du er klar til å ta bildet ditt, og den åpnes for å eksponere lyset til kameraets sensor og lukkes igjen etterpå.

En rask lukkerhastighet lar deg ta skarpe bilder av bevegelige gjenstander - ideelt for sports- eller dyrelivsbilder.

Med lang lukkertid blir bevegelige motiver uklare, men hvis du tar landskapsbilder er denne lukkertiden ideell. Lengre eksponeringstid betyr at bildesensorten får mer lys og du kan ta bilder under svake lysforhold.

Hva er ISO?

ISO er målingen av lysfølsomheten til sensoren i digitalkameraet, og måles i tall. En høyere ISO-innstilling gir mer lysfølsomhet, mens et lavere tall betyr mindre følsomhet.

Et høyt ISO-tall gir bedre ytelse i svake lysforhold, slik at du kan ta bilder med raskere lukkerhastighet og lavere f-tall. Høyere følsomhet kan imidlertid føre til mer støy og mer kornete bilder, men til gjengjeld kan du ta bilder i mørke omgivelser.

 Filming

Filming

Kompaktkameraer og Bridgekameraer er gode valg når du skal filme f.eks. bursdagsfester og turer på stranden.

Videokvaliteten er viktig å ta hensyn til, avhengig av hvordan du vil vise innholdet ditt. Jo høyere oppløsningen er, desto mer detaljert blir bildene. Hvis du vil ha mer kontroll og høyere oppløsning video, bør du vurdere et speilløst kamera eller DSLR-kamera. Mens mindre skjermer som smarttelefoner og nettbrett enkelt kan vise lave oppløsninger, er TV-er optimalisert for høyere oppløsninger. Produsenter investerer mer og mer i videofunksjonen i kameraer og 4K Ultra HD og 6K video kommer som nye alternativer.

Hva er bildefrekvens (FPS)?

FPS står for bilder per sekund, en måling av hvor mange unike påfølgende bilder et kamera kan håndtere hvert sekund. Et høyere FPS-nummer i filmmodus vil gi jevnere videoer.

Hvordan kan jeg unngå kameraskjelvinger?

For å unngå amatørmessige videoer med ristninger har mange kameraer stabiliseringsmodi med som sørger for jevnere, skarpere opptak. Dette er en spesielt nyttig funksjon hvis du gjør mye håndholdt filming eller panorering.

Hvordan kan jeg få slow motion-film?

Noen øyeblikk kan være over før du får sukk for deg. Noen modeller har heldigvis slow motion-filming uten redigeringspakke, slik at du kan filme actionfylte scener og virkelig få med deg hva som skjedde.

 Objektiver og kameratilbehør

Objektiver og kameratilbehør

Objektiver

Den største fordelen med systemkameraer er de utskiftbare objektivene. Enten det er nær-, sports- eller naturfotografering, sørger riktig type objektiv for et best mulig bilde. Les mer om de ulike objektivene her.

Kameratilbehør

Kameraveske, stativ og minnekort - Med riktig tilbehør tar du vare på ditt nye kamera, får stabil støtte til kameraet ditt når du tar bilder og nok lagringsplass til alle bildene dine. Ulike linsefiltre skaper et annet uttrykk i bildene. Dette er den perfekte måten å finjustere et bilde som setter Instagram-filtre fullstendig i skyggen. Les om kameratilbehør her.

Hva vil du ta bilde av?

Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide

Begrip begrepene!

Bluetooth | En trådløs teknologi som kan brukes til å overføre data mellom ulike enheter.

NFC | Står for Near Field Communication. Med denne teknologien trenger bare Bluetooth-enheter å berøre hverandre for å pares sammen.

WiFi | En trådløs tilkobling som lar deg koble enheter til Internett eller kommunisere sammen.

GPS | Står for Global Positioning System. Et satellittbasert navigasjonssystem som registrer hvor du befinner deg.

Megapiksler | Digitale bilder består av piksler. 1 megapiksel er det samme som 1 million piksler.

ISO | Målenheten på lyssensiviteten til sensoren din. Jo høyere nummer, jo mer sensitiv er den.

HD-video (720 / 1080p) HD-video har minst 720p horisontale linjer med vertikal oppløsning, mens Full HD har minst 1080p horisontale linjer med vertikal oppløsning.

4K Ultra HD-video | 4K-video har minst 2160p horisontale linjer med vertikal oppløsning.

Sensortyper(CMOS / CCD) | Sensorer fanger lys og gjør det til bildedata. En CMOS-sensor (complementary metal-oxide-semiconductor) er effektiv, bruker lite strøm og kan ta bilder i høy hastighet. En CCD-sensor (charged couple device) gir høy bildekvalitet, utmerket dynamisk rekkevidde og støykontroll.

Skjermtyper (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (liquid-crystal display) bruker lysmodulerende egenskaper av flytende krystaller. LED bruker lysemitterende dioder. OLED bruker organiske lysemitterende dioder. TFT (tynnfilmstransistor) er en teknologi som brukes i LCD-skjermer for å få et klarere bilde med mindre strømforbruk.

Instant-kameraer | Instant-kameraer skriver ut sine egne bilder. Instax og Polaroid er to ledende merker innen instant-kameraer.

Bildestabilisering | Dette er en teknologi i kameraet eller linsen som hindrer kamerarystelser og sørger for at videoer blir jevnere og bilder skarpere.

Søker | Dette er metoden for å vise hvordan bildet ditt blir seende ut gjennom linsen. En søker er mer vanlig i et speilfritt kamera eller DSLR enn et kompaktkamera.

FPS | FPS står for bilder per sekund, en måling av hvor mange unike påfølgende bilder et kamera kan håndtere hvert sekund. Et høyere FPS-nummer i filmmodus vil gi jevnere videoer.

Objektivfatning | For kameraer med utskiftbare linser er dette grensesnittet mellom kropp og objektiv. Hvert kameramerke har sin egen fatning slik at du trenger kompatibel linser eller en adapter.

IF | Forkortelse for "Internal Focus", der glassene som blir brukt til fokusering sitter inne i objektivet slik at frontelementet ikke beveger seg.

Værresistent | Noen av de dyreste objektivene er værbestandige, noe som betyr at de er forseglet og ikke blir skadet av regn, tåke eller støv.

Slow Motion | Dette gjør at du kan redusere opptaket slik at du kan se det tilbake med en lavere bildefrekvens. Slow motion er en ideell funksjon for actionopptak.

Se våre systemkamera

Ingen produkter er tilgjenglig

Sony Alpha A5100 systemkamera + 16-50 mm objektiv (sort)
 
DSLTA5100KBLK
4 995
Outlet-vare fra kr 2 997
 
 
 
 • 24,3 MP Exmor APS-C-sensor
 • Spill inn 1080p Full HD-video
 • 16 -50 mm F3.5 - 5.6 OIS-objektiv
  
 
Canon EOS 250D DSLR-kamera + EF-S 18-55 mm III objektiv
 
30123
7 295
Outlet-vare fra kr 6 200
 
 
 
 • 24,1 MP APS-C-sensor, 5 fps
 • Vribar 3" touchskjerm
 • EF-S 18-55 mm III objektiv
  
 
Sony A6000 systemkamera m/16-50mm PZ-objektiv (sort)
Bekreftet lagerdato 02.02.2021  
DSLTA6000KBLK
5 980
Outlet-vare fra kr 4 485
 
 
Bekreftet lagerdato 02.02.2021  
 • 24.3 MP CMOS Exmor-sensor
 • 1080p/60fps Full HD-videoinnspilling
 • 16-50 mm Sony Power Zoom objektiv
  
 
Canon EOS M50 kompakt systemkamera +15-45 IS STM obj. (sort) Canon EOS M50 kompakt systemkamera +15-45 IS STM obj. (sort)
 
EOSM50KITB
5 949
Outlet-vare fra kr 5 056
 
 
 
 • 24,1 Mp APS-C-sensor
 • Vari-Angle touchskjerm
 • WiFi med NFC
  
 
Canon EOS M200 BK M15 systemkamera + 15-45 mm objektiv
På nettlager (100+)  
152842
5 990
Outlet-vare fra kr 5 091
 
 
På nettlager (100+)  
 • 24,1 MP, APS-C CMOS-sensor
 • Canon 15-45 mm IS STM-objektiv
 • 4K videoopptak
  
 
Sony Alpha A6100 systemkamera + 16-50 mm f/3.5-5.6 Power Zoom-objektiv
Bekreftet lagerdato 04.02.2021  
54309
8 995
Outlet-vare fra kr 7 645
 
 
Bekreftet lagerdato 04.02.2021  
 • 24,2 MP CMOS Exmor-sensor
 • 4K video
 • Sanntids autofokus og sporing
  
 
Canon EOS 850D Kit med 18-55mm
På nettlager (<5)  
145318
10 495
Outlet-vare fra kr 8 920
 
 
På nettlager (<5)  
  
 
På nettlager (<5)  
 • 20,3 MP, 4K video
 • 3" frivinkel OLED touchskjerm
 • Værbestandig
  
 
Sony A7 Alpha 7 Mark II systemkamera + 28-70mm objektiv
Bekreftet lagerdato 04.02.2021  
DSLTA7MK2KIT
13 990
Outlet-vare fra kr 11 891
 
 
Bekreftet lagerdato 04.02.2021  
 • 24.3 megapiksler fullformatssensor
 • Full HD 1080p video
 • 28-70 mm objektiv inkludert
  
 
Canon EOS M100 kompakt systemkamera + 15-45 IS STM obj. (hvit)
 
EOSM100WH
3 797
Outlet-vare fra kr 2 847
 
 
 
 • 24,2 Mp APS-C-sensor
 • 3" Vari-Angle touchskjerm
 • WiFi, NFC, Bluetooth
  
 
Olympus PEN E-PL8 CSC-kamera + 14-42 mm 1442 IIR-objektivsett (sort)
 
54318
4 688
Outlet-vare fra kr 3 984
 
 
 
 • 16,1 MP MFT Live MOS-sensor
 • 14-42 mm M.Zuiko zoomobjektiv
 • Full HD 1080p video (30 fps)
  
 
 
 • 16,1 MP MFT Live MOS-sensor
 • 14-42 mm M.Zuiko zoomobjektiv
 • Full HD 1080p video (30 fps)
  
 
Loading