COVID-19: INFORMASJON TIL VÅRE KUNDER >>

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 Guide – Finn det rette strykejernet

Guide – Finn det rette strykejernet

Tøyet krøller og det gamle strykejernet har gått i stykker – det er plutselig nødvendig med et nytt. Men hva skal man velge? Med eller uten damp? Er en dampgenerator en fordel å velge fremfor dampstrykejern? Det er mange spørsmål og vi har derfor laget en guide slik at du kan lære forskjellen på de ulike strykejernene og få tips og triks til hvordan du kan få tøyet glatt og pent.

Til deg som ikke stryker så ofte

Dampstrykejern

Dampstrykejern

De gamle alminnelige strykejernene bruker kun varme til å glatte ut tøyet. Men for best mulig resultat må man spraye tøyet med litt vann. Derfor kan det være lurt å bruke et dampstrykejern.

Dampstrykejernet er det mest brukte strykejernet og grunnen til dette er at damp gjør det lettere å rette ut tøyet enn om man kun bruker varme. Så om du har et strykejern som kun bruker varme kan det være en idé å bytte ut dette.

Et dampstrykejern er perfekt for deg som ikke har tonnevis av tøy, men krever samtidig at du har et strykebrett.

Se hele vårt utvalg av dampstrykejern her

Steamer

Tøydamper

Med en tøydamper eller steamer slipper du styre med et strykebrett. En tøydamper frigir damp som går direkte inn i tøyet, som du har hengende på en kleshenger. Dampen glatter folder og krøller på en enkel måte.

Det smarte med en tøydamper er at du også kan bruke det på gardinene dine, som allerede henger i vinduene, samt på noen av stoffmøblene dine.

En tøydamper er perfekt til deg som ikke har plass til strykebrett eller vil ha arbeidet unnagjort raskt.

Se hele vårt utvalg av tøydampere her

Til deg som stryker endel og vil passe ekstra godt på tøyet ditt

Dampgenerator

Dampgenerator

Et strykejern med dampgenerator fungerer i prinsippet på samme måte som et dampstrykejern. Forskjellen er at dampen blir laget i en egen generator i stedet for selve jernet. På denne måten bliver damptrykket større, og strykeprosessen enklere.

En annen fordel ved dampgeneratoren er at du kan bruke strykejernet loddrett og dermed stryke tekstiler som gardiner og kjoler som henger. Vannbeholderen er dessuten mye større enn i et dampstrykejern og man kan derfor stryke mer over lengre tid.

En dampgenerator krever et strykebrett, hvor dampen kan slippe igjennom. Har man ikke dette, vil du oppleve at tøyet blir vått ved stryking.

Se hele vårt utvalg av dampgeneratorer her

Strykesystem

Strykesystem

Strykesystemet kombinerer strykebrett med dampgenerator og strykebrett. Strykesystemet lager et enda større damptrykk enn en dampgenerator og gjør derfor strykeprosessen enklere - jo større trykk, jo enklere er det å få bort krøller og folder.

Systemet kommer ofte med en utluftning eller vifte i selve strykebrettet som fjerner damp og gjør strykingen enda lettere. Ved visse dampsystemer kan denne viften vendes slik at det dannes en luftpute under det du stryker. På denne måten flater man ikke ut fibrene i tekstilet og det vil derfor holde seg lengre.

Et strykesystem tar mer plass og koster mer, men om du er av de som stryker mye og ofte vil det allikevel være en verdifull investering.

Se hele vårt utvalg av strykesystemer her

Forskjellen på prisen

Prisen for et vanlig strykejern er som regel ganske svingende- hvorfor er det egentlig sånn? Man kan alltids få et god strykejern til et par hundrelapper, noe som er ypperlig om du stryker sjeldent. Om du derimot stryker ofte, og større mengder med tøy kan det derimot lønne seg med litt dyrere strykejern. Jo mer man betaler, jo mer får man for pengene. Man får også flere funksjoner og høyere damptrykk, noe som gjør strykeprosessen enklere. Derfor kan det være lurt å tenke på hvor mye og hvor ofte man stryker før man bestemmer seg for hvilket strykejern man skal kjøpe.

Guide - Finn det rette strykejernet

Tilbehør til strykingen

Når du har valgt det strykejernet som passer dine behov best er det bare å starte selve strykeprosessen. Men før man starter kan det være en ide å sjekke et par andre ting. Hvordan står det til med strykebrettet? Slipper dampen igjennom? Og hva med selve tøyet? Er det fult av nupper? Kanskje må det rulles over for å få bort støv og småhår?

Stryketips

Følg anvisningene

På vaskelappen finnes det også instruksjoner for hvordan tøyet bør strykes. Prikkene symboliserer som kjent varmen og pass på, for høy temperatur kan ødelegge tekstilstrukturen.

Ta deg tid

Å stryke tøyet tar tid. Om du ikke bruker den tiden det tar, blir heller ikke resultatet så bra. Sett på musikk eller TV-en og gjør det til en koselig setting.

Stryk fuktig tøy

Det er alltid lettere å stryke tøyet om det er litt fuktig. Bruk derfor strykejernets sprayfunksjon eller en sprayflaske for å tilføre fuktighet.

Start med det sarte

Sarte tekstiler krever lavere temperatur. Start derfor alltid med dette tøyet før du går videre til de mer kraftige tekstilene.

Pass på varmen

Hvis du er er usikker på hvilken temperatur du skal bruke kan det lønne seg å kjøre på med en lav temperatur. Høye temperaturer kan være skadelig for teksturen i tekstilene.

Stryk alltid rent tøy

Stryker du tøy som ikke er helt rent eller har flekker risikerer du å brenne disse flekkene fast og de blir umulig å fjerne.Tøyet må ikke strykes


Tøyet må maks strykes på 110 °C


Tøyet må maks strykes på 150 °C


Tøyet må maks strykes på 200 °C
 Stryketips

Tekstiltyper og temperatur

Acetat: Med et kaldt strykejern, strykes med jevn damp på vrangsiden.

Akryl: Stryk med et kaldt strykejern på vrangsiden. Uten damp.

Bomull: Stryk på rettsiden med lett damp.

Lin: Lyst lin skal først strykes med damp på vrangsiden og så på rettsiden. Mørk lin skal kun strykes på vrangsiden.

Nylon: Stryk med et kaldt strykejern på vrangsiden.

Polyester: Stryk med et kaldt strykejern på vrangsiden.

Silke: Stryk på rettsiden med lett damp.

Ull: Er ullet strikket kan du stryke det tørt på vrangsiden. Er ullet vevet skal du ved hjelp av en strykeklut stryke det på rettsiden.

Vedlikehold av strykejernet

Guide – Finn det riktige strykejernet

Avkalkning

Vann inneholder kalk, men hvor mye avhenger av hvor man bor i landet. Du har kanskje lagt merke til at du må avkalke vannkokeren din. På samme måte kan det også lønne seg å avkalke strykejernet slik at det holder lenger.

Vannbeholderen må alltid tømmes for vann når man er ferdig med å stryke.

Har strykejernet ditt en avkalkningsfunksjon skal du bruke denne. Ellers kan du avkalke strykejernet ditt med en eddik-vann (1:9) blanding som helles i vannbeholderen. Når det er gjort setter du strykejernet på det varmeste dampprogrammet mens strykejernet står oppreist i en vask eller dusjen. Når all vesken er fordampet gjentar du prosessen med rent vann. Husk å sjekke i bruksanvisningen om strykejernet ditt tåler eddik.

Kalkbelegget på jernet kan fjernes med en silikonspray, eller ved å gni jernet med hvit stearin. Uansett hva du velger må du bruke strykejernet på en gammel oppvaskklut eller liknende før du bruker det på tøyet ditt. Det kan også være en ide å skrape urenheten bort.

Slik rengjør du strykejernet ditt

Rengjøring av strykejernet

Når man stryker kan det komme smuss på strykejernet som det kan være vrient å fjerne. Start med å helle litt hvit eddik på en ren klut og tørk over strykestålet. Hvis urenhetene fortsatt ikke forsvinner, kan du blande eddik og natron og deretter rengjøre strykejernet med dette helt til smusset er helt borte.

Har du en skraper til keramiske kokeplater, kan du også prøve å fjerne flekker med denne. Vær forsiktig så du ikke lager riper i strykestålet.

Kan du se at smusset/belegget skyldes kalk, kan dette fjernes med en blanding av eddik og grovt kjøkkensalt som gnis over strykestålet.

Se hele vårt utvalg av strykejern og tilbehør her:

Ingen produkter er tilgjenglig

Rörets Nova strykeduk
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • Størrelse: 40x60 cm
 • Varmeresistent materiale
 • Beskytter delikate plagg
  
 
Rörets Peggy trekk til strykebrett
På nettlager (100+)  
R755700122
79
 
 
På nettlager (100+)  
 • Maks str: 40x120 cm
 • Varmereflekterende overflate
 • Festes med klips
  
 
Rörets Mary trekk til strykebrett
På nettlager (50+)  
På nettlager (50+)  
 • Maks str: 40x120 cm
 • Forny strykebrettet
 • Festes med klips og bånd
  
 
Rörets Ode strykebrett til erme
På nettlager (100+)  
R753000200
100
 
 
På nettlager (100+)  
 • Stryk ermer enkelt
 • Strykeflate 13x57 cm
 • Enkel å legge sammen
  
 
Philips nuppefjerner GC026
Bekreftet lagerdato 28.05.2021  
GC026
159
 
 
Bekreftet lagerdato 28.05.2021  
 • Unikt barberhode
 • Store overflate
 • Avtakbar beholder
  
 
Logik damstrykejern L220IR20E (lilla)
På nettlager (100+)  
150455
199
Outlet-vare fra kr 159
 
 
På nettlager (100+)  
 • 220 watt
 • 0.28 l tank, dampblås funksjon
  
 
Matsui strykejern M120IR11E
På nettlager (100+)  
M120IR11E
249
Outlet-vare fra kr 124
 
 
På nettlager (100+)  
 • 1200 watt
 • Strykesåle i rustfritt stål
 • Variabel dampmengde
  
 
Rörets Andante strykebrett
På nettlager (100+)  
R9730
249
 
 
På nettlager (100+)  
 • Strykeflate: 38x112 cm
 • Miljøvennelig bomullstrekk
 • Maksimal høyde: 90 cm
  
 
Rörets Ballade strykebrett
På nettlager (100+)  
R640001000
289
 
 
På nettlager (100+)  
 • Strykeflate: 30x110 cm
 • Miljøvennelig bomullstrekk
 • Maksimal høyde: 88 cm
  
 
Logik håndholdt tøydamper LGSB20E
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • 1500 Watt
 • 250 ml vannbeholder
 • Anti-dryppefunksjon
  
 
Edward Dry strykejern
På nettlager (5+)  
47425
299
 
 
På nettlager (5+)  
 • 1200 Watt
 • Robust og lettvektig
 • Auto-av, fabrikkinnstillinger
  
 
Ariete Travel Chic reisestrykejern 6224
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • 800 Watt
 • Strykesåle med slippbelegg
 • Vertikal damp
  
 
Loading