Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
To terninger med teksten 5G

Trend: Hva er 5G?

5G er på vei! På verdens største telebransje-messe, Mobile World Congress i februar 2019, var 5G den store snakkisen. Alle produsenter fokuserte på det, enten det var i mobiler, til gaming eller helikoptre (!). Her ser vi nærmere på hva 5G er, utviklingen av 5G, hvorfor vi kan trenge det, hva det kan brukes til og når det kommer.
Rosa skilt med teksten 5G

Hva er 5G?

Når du bruker mobilen eller andre enheter til å gå på nettet og du ikke er tilkoblet et trådløst nettverk, kjører enheten på det mobile nettverket. I de fleste tilfeller vil den i dag kjøre på 4G-nettverket. G-en står for “generasjon” og betyr at det er en markant videreutvikling fra forrige generasjon. 5G er altså i bunn og grunn kun en videreutvikling av det nåværende 4G-nettverket.

Utviklingen av 5G består primært av høyere hastighet og lavere latency/forsinkelse enn 4G-nettverket har i dag. Hittil har mobilnettverket generelt vært langsommere enn bredbåndsnettverket hjemme (selvfølgelig avhengig av tilbyder og beliggenhet). Målet med 5G er å få et mobilt nettverk som kan måle seg med bredbåndsnettverket. Mange av de bruksområdene som i dag krever kabel, vil kunne fungere trådløst med 5G.

Skilt med teksten 5G

Mobilnettverkets utvikling

For å forstå hvorfor 5G er en så stor utvikling, kan vi se på tidligere generasjoner og hvilken betydning generasjonsskiftene har hatt for vår hverdag.

  1. Første generasjon kom i 1981 og gjorde at man ringe.
  2. Andre generasjon kom i 1992 og gjorde at man kunne sende SMS.
  3. Tredje generasjon kom i 2001 og gjorde at man kunne bruke internett på mobilen, men kun i begrenset omfang og til høye priser.
  4. Fjerde generasjon kom i 2011 og gjorde at man i praksis kunne bruke internett på mobilen.
  5. Man regner med at 5G-nettverket, utover å bli både raskere og med mindre forsinkelse enn 4G, også kommer til å bli med robust og stabilt. Så det vil sannsynligvis også kunne klare flere brukere på et begrenset område slik som konserter, hvor 4G i dag innimellom har noen utfordringer.
Skilt med teksten 5G

Hvorfor trenger vi 5G?

Det blir helt sikkert fint å kunne strømme serier mer smidig, og å kunne spille på mobilen uten avbrytelser, men det er ikke den største forandringen 5G vil kunne bringe med seg.

Verdenen vår er fylt av enheter som enten fungerer via internett eller kan kommunisere med det – også enheter utover de man vanligvis tenker på som tilkoblede, slik som mobiler, nettbrett og datamaskiner. Allerede nå kan for eksempel belysning, panelovner og kjøleskap kobles opp mot og styres via nettet. Fenomenet kalles Internet of Things (IoT). Alle våres smarthus-produkter er en del av dette. Stadig flere tilkoblede enheter legger press på nettverket der hjemme.

Internet of Things vil sannsynligvis bare vokse seg større i fremtiden, og vi vil se enda flere ting som kan styres over nettet, slik som selvkjørende biler. Disse vil åpenbart være avhengig av det mobile nettverket. Her er det helt essensielt at internettforbindelsen ikke blir brutt eller er for langsom, det kan få fatale konsekvenser. Med 5G-nettverket vil det også være mulig å gjøre flere ting over store avstander. For eksempel vil en kirurg kunne fjernoperere en pasient på den andre siden av jorden, ved hjelp av en robot.

Skilt med teksten 5G

Når kommer 5G til Norge?

Noen konkret dato for når 5G kommer til norden er ennå ikke satt. Sannsynligvis vil Stockholm bli en av de første byene i Europa som får det. Flere kilder gjetter på at det vil rulles ut i 2020. Mobilprodusentene er allerede i gang med å lage 5G-kompatible mobiler. Det kan jo tyde på at det ikke vil ta alt for lang tid før 5G er en realitet.

Det avhenger blant annet av teknologien, reguleringer, teleselskapene, frekvenser og masteleie. Men det vi vet er at utbyggingen vil skje gradvis, og det på toppen av 4G-nettverket.

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: