Hopp over navigasjonen
AdobeStock_552656054d

Feire vaffeldagen på kontoret!

Vaffeldagen, som feires den 25. mars hvert år, er en perfekt anledning til å bringe litt ekstra glede og samhold til arbeidsplassen. Denne dagen, som opprinnelig kommer fra Sverige, har blitt en populær tradisjon i mange land, inkludert Norge. Hva er vel bedre enn å samle kollegaer rundt et bord fylt med nystekte vafler?

AdobeStock_458682255

Bruk vaffeljernet til mer enn klassisk vaffel:

1. Digg toast med ost og skinke.

2. Stek bacon rett i vaffeljernet (husk å vaske av fettet etterpå).

3. Lag quesadillas eller tortilla-wrap i jernet.

4. Lag pizza-omelett. Rask å lage og full av smak.

5. Lag sunnere og grovere varianter ved å erstatte deler av hvetemelet med grovere mel, som for eksempel havre, rug eller sammalt hvete.

6. Dropp sukkeret i røren. La den få selskap av egg og bacon til helgefrokosten, eller som en liten forrett med rømme, rødløk og kaviar.

7. Ønsker du et søtt innslag kan du spise vaniljeis og bær på vaffelplaten.

Waffle with chocolate

Fun facts om vafler:

Hvorfor feirer vi vaffeldagen?

Datoen den 25. mars henspiller på at det er ni måneder til Jesu fødsel, en dag svenskene feirer som Vårfrudagen. Historien forteller så at "Vårfrudagen" slurvete uttalt, ble til "Våffeldagen".

Hvilket land kommer vafler fra?

Vafler har eksistert i tusenvis av år, og har sin opprinnelse fra det gamle Hellas. Der ble det laget flate kaker mellom to metallplater med håndtak i tre. På 1300-tallet ble det utviklet et vaffeljern i Nederland og Tyskland.

Hvorfor heter det vafler?

Vaffel har et opphav fra tysk og ordet «wabe» som betyr «bivokskake i bikube». Ordet henger sammen med å veve, fordi vokskaka ser ut som mønsteret i en vev.

Hva har vafler og bivoks til felles?

Lurer du på hvorfor vafler er rutemønstret? Rutemønsteret stammer fra 1200-1300-tallet. Vafler skal være laget etter en modell av bivokskakene i bikuben.

Visste du at pølse i vaffel er en tradisjon i Østfold?

Det er en vri på pølse i lompe der man erstatter lompen med en vaffel.

Ulike tradisjoner på tvers av landegrensene

Søta bror er ikke like søte når det gjelder vafler. Svensker flest bruker ikke sukker i vaffelrøren sin.

ima23984ff0

Vaffeloppskrift

Nettet flyter over av gode vaffeloppskrifter, men for å spare litt tid så har vi satt inn vår favorittoppskrift fra Lise Finckenhagen her. Denne gir ca 24 vafler. Bon appetitt!

Ingredienser

  • 6 egg
  • 200 gr sukker
  • 1 liter helmelk
  • 6 dl kefir
  • 1 kg hvetemel
  • 200 gram smeltet smør
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • 4 ts kardemomme

1. Bland alt til en jevn røre
2. La svelle i en halvtime før du begynner å steke
3. Stek i vaffeljernet
4. Server og nyt. 

Prøv også:
Grove vafler: Bytt ut halvparten av hvetemelet med fullkornsmel.
Sitrusvafler: Tilsett finrevet appelsin- eller sitronskall.
Bananvafler: Tilsett 1-2 moste bananer.
Ostevafler: Lag vaffelrøre uten sukker, tilsett 100-200 gram revet ost. 

En vaffelplate med et løst vaffelhjerte

Slik vasker du vaffeljernet

Trenger vaffeljernet ditt en vask? Her får du de beste rengjørings- og vedlikeholdstipsene for et skinnende rent vaffeljern som er så godt som nytt.

Les mer

Mer om vafler og kjøkkenapparater: