Hopp over navigasjonen
  • en mann og en kvinne spiller inn podcast sammen

    Guide: Spill inn og miks en podcast

    Har du noensinne lurt på hvordan profesjonelle podcastere får til den gode lyden? I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få perfekt lydkvalitet med en kombinasjon av verktøy, god mikrofonteknologi og litt etterproduksjonsmagi.

    Uansett hvilke mål du har, er de viktigste verktøyene for å spille inn podcaster stort sett de samme. Du trenger en mikrofon for å gjøre opptak, hodetelefoner for å høre deg selv, programvare for redigering og kanskje tilbehør som et popfilter eller støtdemper for å forbedre resultatene dine.

    Yeti X-mikrofon på et skrivebord med en bærbar pc

    Mikrofon

    Husk at god lyd begynner ved selve kilden. Derfor er det er viktig å bruke en kvalitetsmikrofon og ha korrekte innstillinger. Å skulle velge den beste podcast-mikrofonen kan nok virke litt skremmende med tanke på det store utvalget av tilgjengelige alternativ. Skal du gå for en USB- eller en XLR-mikrofon? Dynamisk eller kondensator? Stormembran eller småmembran? Å lære seg terminologien kan være anstrengende, men når det kommet til stykket er den beste podcast-mikrofonen en som leverer fantastisk lyd og er så brukervennlig som mulig. Hvis du leter etter en plug-and-play-løsning som gir fantastisk lyd og enkel oppkobling, kan du velge en USB-mikrofon. Bare koble mikrofonen til PC-en, få på plass hodetelefonene og sett i gang. Faktum er at mange profesjonelle velger USB, da det er den enkleste løsningen.

    Blue Yeticaster pro streamingsett produktbilde

    Tilbehør som gir det lille ekstra

    Hvis du ønsker et enda mer proft oppsett, bør du vurdere å kjøpe utstyr som mikrofonarm, støtdemper og popfilter. Støtdempere isolerer mikrofonen din mot vibrasjoner som støyende trafikk og utilsiktede støt. En mikrofonarm er et justerbart stativ eller feste som brukes til å holde en mikrofon på plass, ofte festet til et bord. Den gjør det enkelt å plassere mikrofonen i riktig høyde og vinkel, samtidig som den frigjør plass og reduserer støy fra bevegelser eller vibrasjoner. En støtdemper (ofte kalt shock mount på engelsk) er et mikrofontilbehør som beskytter mikrofonen mot vibrasjoner og fysisk støy som kan forplante seg gjennom stativet, mikrofonarmen eller bordet. Et popfilter er et tilbehør som brukes foran en mikrofon for å redusere eller eliminere såkalte poppelyder – altså plutselige luftstøt som oppstår når man uttaler eksplosive konsonanter som P, B og T.

    Sannsynligvis har du allerede et par hodetelefoner eller ørepropper, men om du tar podcasting på alvor, er det verdt å oppgradere til noe som lar deg høre lyder i mer detalj. Selv om du kanskje ikke trenger hodetelefoner når du gjør opptak, er de vesentlige når du redigerer. 

    Se alle våre hodetelefoner her.

    person jobber i GarageBand på en MacBook Pro

    Programvare til podcaster

    Når du har utstyrt deg med alt du trenger for å lage en podcast, trenger du en form for redigeringsplattform for å spille inn og redigere opptakene dine. Et eksempel er Descript, som har et meget brukervennlig grensesnitt for innspilling, redigering og miksing av lyd- og videoinnhold.

    Det finnes selvsagt mange andre redigeringsverktøy, alle med ulike funksjoner, grensesnitt og prisklasser. Mange podcastere gjør fantastisk arbeid med gratis innspillingsprogram som GarageBand, Audacity og Reaper, mens andre velger betalte alternativ som Logic Pro eller Pro Tools for ekstra fleksibilitet.

    Mikrofonplassering

    Siden stemmen din sannsynligvis vil være en sentral del av podcasten din, er det viktig at den høres bra ut. For å oppnå den ettertraktede "radiostemmen" kreves det en kombinasjon av tydelig tale, effektiv mikrofonplassering og smakfull lydbehandling. Et godt utgangspunkt er å plassere mikrofonen omtrent 15 cm fra munnen og litt til siden for midten for å redusere skarpe s-lyder og poppelyder (hvis du ikke har tilgang til et popfilter). Hvis du bruker en stasjonær mikrofon, plasserer du den bare til høyre eller venstre og vender fremsiden av mikrofonen opp mot ansiktet. Snakk fremover som vanlig, i stedet for direkte inn i mikrofonen.

    en mann med hodetelefoner foran en mikrofon med et pop-filter

    Kalibrering og innstillinger

    Nå er det tid for å kalibrere mikrofonen din og finne den perfekte opptakskvaliteten. Begynn å snakke med normalt volum og juster deretter signalet sakte på mikrofonen eller forforsterkeren. I opptaksprogrammet bør du se et sterkt signal som utgjør en større del av måleren, men som aldri går opp på rødt nivå. Hvis mikrofonen din har et høypassfilter, er det på tide å bruke det. Høypassfilter fjerner de laveste frekvensene fra signalet og filtrerer bort unødvendig støy lavere enn stemmen din for en renere og mer fokusert lyd.

    Redigering

    Når du har spilt inn eller importert monologene, intervjuene, musikken og lydeffektene som skal være med i din podcast, er det tid for å redigere dem. Det første steget i redigering av en podcast er å sortere lydklippene langs tidslinjen i programmet ditt. Begynn med å dra temasangen eller introklippet helt til venstre og fortsett deretter med å plassere lydfilene dine fra venstre til høyre på separate spor.

    Etterpå er det viktig å finjustere. Når du redigerer en podcast er nøkkelen å sikre god flyt. Sørg for at hver del av talen, musikken eller lyden har en naturlig overgang til neste del uten lange pauser eller plutselige stopp. For eksempel kan du dempe musikken når noen begynner å snakke, eller flytte om på deler av et intervju for å holde det interessant og få litt ro mellom annonsene.

    Miksing

    Etter redigering kommer miksing, hvor man redigerer hvert lydspor for å få en balansert og sammenhengende lyd. Først justerer du volumet for hvert spor slik at hvert element vil høres tydelig, men uten at volumet blir så høyt at måleren viser rødt og lyden vrenger seg.

    en kvinne på løpetur har på hodetelefoner og hører på podcast

    Guide: Hvordan komme i gang med podcast

    Har du noe du vil fortelle verden om, men du er ikke sikker på hvordan du skal få gjort det? I denne guiden hjelper vi deg med planlegging, utstyr og hva du trenger for å publisere din første podcast.

    Les mer