Elkjøps guider og artiklerFotografi og kamera: Guider og artiklerBlitsguiden: Vi hjelper deg å bruke blits

Den lille blitsguiden
Noen ganger trenger kameraet litt ekstra lys for at bildene skal bli slik som du vil ha de. I denne artikkelen kikker vi nærmere på når og hvordan du bruker blits, og hva du må se etter når du skal kjøpe en.
Når trenger du blits?
Naturlig lys har ulik karakter, avhengig av hvilken retning det kommer fra, når på dagen det er og været generelt. Det korte svaret er at du trenger blits når det naturlige lyset ikke er tilstrekkelig for å oppnå det resultatet du ønsker.
Hvordan fungerer egentlig et kamera?
Før vi kan snakke mer om hvordan man bruker blitsen, må vi snakke litt om hvordan et kamera fungerer og på hvilke måter det styrer hvor mye lys som kommer inn til bildesensoren. Det må være akkurat passe, ikke for mye og ikke for lite, for å oppnå resultatet du ønsker.
For å tilpasse lysmengden som slipper inn, er det tre hovedfaktorer man kan justere og som hver må tilpasses det du ønsker å fotografere; <em>lukkertid, blenderåpning og sensorsensitivitet:
Lukkertid styrer hvor lenge kameraet slipper lys inn til bildesensoren. Jo mer motivet ditt beveger seg, dess raskere lukkertid trenger du for å ta et skarpt bilde.
Blenderåpning
Blenderåpningen styrer hvor stor åpningen som slipper lys inn er. Blenderåpning oppgis i f/-tall, og jo lavere tall, dess større er åpningen, hvor enn selvmotsigende det høres ut.
Sensorsensitiviteten (også kjent som ISO-verdi) avgjør hvor følsom sensoren skal være for lys. Jo høyere ISO-verdi, dess mer vil det gå utover bildekvaliteten i form av dårligere fargegjengivelse, «støy» i bildet oså videre, så det er viktig å finne balansen.
Moderne digitalkameraer justerer ofte disse parametrene fint selv i automodus, så om dette blir litt for mye å holde styr på til å begynne med er det bare å holde seg til Auto. Du kan også velge å ta kontrollen over lukkertid eller blenderåpning og la kameraet styre resten, noe som er praktisk om du har motiver som beveger seg raskt eller du ønsker å få en uskarp bakgrunn.
Ulike typer blits
Blits kan være både innebygget og ekstern – det vil si en blits som monteres på kameraet eller på stativ i nærheten. Det praktiske med innebygde blitser er at du alltid har de for hånden, men de har som regel begrenset styrke og kan ikke vinkles i flere retninger.
Eksterne blitser kommer i ulike størrelser, og ytelsen måles i "ledetall". Jo høyere ledetall, dess kraftigere er blitsen og dess større område og avstand kan den lyse opp. Til generell bruk vil det antagelig være lurt å se etter noe midt på treet, med ledetall mellom 30 og 60.
De eksterne blitsene kan ofte også vinkles, slik at du kan fyre blitsen av rett i taket eller skrått fremfor deg. De kan også monteres på stativ og brukes vekk fra kameraet, alene eller flere sammen.
Hvordan fungerer blitsen?
Når kameraet – eller motivet – trenger mer eller jevnere lys enn det får på egenhånd, er det blitsen som må trå til. Den mest brukervennlige og praktiske blitsmodusen heter TTL. Det står for «Through The Lens» og betyr at blitsen måler gjennom objektivet hvor mye lys som trengs. Den vil da fyre av en rask og umerkelig test-blits for å avgjøre avstand til motivet og lysmengden som trengs.
TTL-blitsmodus kan brukes med den kameramodusen som passer best til det du fotograferer og kunnskapsnivået ditt, enten det er automatisk modus, lukkerprioritert- eller blenderprioritert modus.
Merk at det er en øvre grense for hvor rask synkroniseringen mellom kamera og blits kan være. Noe særlig raskere lukkertid enn 1/200 sekund bør du ikke bruke. Raskere enn det, og kameraet vil ha tatt bildet før blitsen fyrer av.
Hvilken retning skal lyset komme fra?
Også blitslys har ulik karakter, avhengig av retning, styrke og refleksjon, men her står du friere til å manipulere resultatet. Når en ekstern blits vinkles opp i taket, unngår du det skarpe, direkte lyset. Et annet alternativ er å bruke et filter over blitsen, som kan myke opp lyset eller gi det en annen fargetone.
En annen måte å styre retningen til blitslyset, er å sette en eller flere blitser på stativ eller bruke reflektorer – eller en kombinasjon av disse. Om det er produkter eller stilleben du skal fotografere, kan blits i kombinasjon med et lystelt være akkurat det som trengs.
Ta unike bilder med lang lukkertid
Når du etter hvert blir komfortabel med innstillingene på kameraet ditt, kan du leke deg med lange lukkertider og lysmaling. Dette er en teknikk som lar deg ta helt spesielle bilder, der du har kameraet på stativ og bruker blits og andre lyskilder for å lyse opp enkeltelementer, eller tegne lysstriper.
Her er det bare kreativiteten som setter begrensninger. For helt spesielle portretter kan du for eksempel bruke blitsen for å lyse opp ansiktet, for så å «male» lysspor og figurer rundt personen. Det er også mulig å ta bilde av samme person i flere positurer – i samme bilde – hvis du fyrer av blitsen på nytt når vedkommende har byttet positur.
Se flere fotoguider
Forbedre dine fotograferingsferdigheter ved å bruke de rette teknikkene og produktene til forskjellige motiver og anledninger. Vi hjelper deg!
Bryllupsfotografering
Les merØnsker du å lære mer om bryllupsfotografering og hvilket kameratilbehør du trenger for å ta utsøkte bilder?
Landskapsfotografering
Les merØnsker du å vite mer om landskapsfotografering og kameratilbehøret du trenger for å ta utsøkte bilder?
Dyre- og naturfotografering
Les merØnsker du å lære mer om naturfotografering og hvilket kameratilbehør du trenger for å ta utsøkte bilder?
Makrofotografering
Les merØnsker du å lære mer om makrofotografering og hvilket kameratilbehør du trenger for å ta utsøkte bilder?
Kvelds- og nattfotografering
Les merØnsker du å lære mer om kveldsfotografering og hvilket kameratilbehør du trenger for å ta utsøkte bilder?
Sportsfotografering
Les merØnsker du å vite mer om sportsfotografering og hvilket kameratilbehør du trenger for å få utsøkte bilder?