Finn den beste mobilen til å se film og serier på
Riktignok er den betydelig mindre enn en TV, men allikevel bruker mange av oss mobilen til å se serier og film på. Det er praktisk på farten, på ferie eller hjemme hvis TV-en er opptatt. Ulike smarttelefoner vil dog gi deg ulike opplevelser. I denne guiden ser vi derfor nærmere på hva som gjør filmopplevelsen best mulig på mobil, og hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny telefon.

Skjermstørrelse
Skjermstørrelsen har mye å si når mobilen skal brukes til strømming av video. Størrelsen måles diagonalt fra ett hjørne til hjørnet på motsatt side, og oppgis i tommer. Jo større skjerm du har, jo mer ser du. I tillegg avgjør størrelsen om mobilen er egnet til å ha i lommen, samt hvor behagelig mobilen er å holde i eller skrives på med én hånd. Vær obs på at mobiler som har redusert skjermstørrelse i toppen til kameraet, vil kunne blokkere deler av filmen, eller gi deg mindre skjermareal til å vise film.
Skjermoppløsning
Oppløsning måles i hvor mange piksler skjermen din kan vise, både i bredden og høyden. En piksel er et bittelite bildepunkt, som når de settes sammen med mange brukes til å gjengi bilder. I grove trekk kan vi si at jo flere piksler, dess mer detaljer og jo skarpere blir bildet. Du kjenner kanskje til begrepene Full-HD, 4K og Ultra HD, men visste du at de henviser til skjermoppløsningen?
- HD = 1280 x 720 piksler
- Full HD = 1920 x 1080 piksler
- 2K = 2560 x 1440 piksler
- Ultra HD = 3840 x 2160 piksler
- 4K = 4096 x 2160 piksler

Piksler per tomme
At telefonen har en skjerm med Full-HD forteller ikke hele historien. Oppløsningen kan være den samme på en 5,5”-skjerm som på en 6,5”-skjerm, men flere piksler på mindre plass vil gjøre bildet skarpere. Pikseltettheten kan man regne seg frem til med oppløsningen og skjermstørrelsen. Tallet viser til antal piksler per tomme – også kalt PPI (pixel per inch). PPI forteller altså hvor tett pikslene er pakket. Jo høyere tetthet, dess bedre bilde.

Skjermtype
I grove trekk kan vi si at det finnes to typer skjermer til mobil – LCD og OLED (AMOLED er en variant av sistnevnte). LCD står for «liquid crystal display», mens OLED står for «Organic light-emitting diode». Den største forskjellen på disse er at LCD-skjermer lyses opp fra baksiden, mens OLED gjør ikke det. Dette betyr i praksis at sorte områder i skjermen vil vises med dypere sortnivå, fargene vises mer korrekt og skjermen er mer strømgjerrig dersom det er en OLED-type. AMOLED-teknologien har også hevet standarden når det gjelder lysstyrke for OLED-skjermer slik at du får en bedre seeropplevelsen når du ser innhold på mobilen utendørs.

Bildeformat
Bildeformat angir forholdet mellom høyde og bredde på skjermen. Bildeformatet 16:9 forteller at bildet er 16 deler bredt og 9 deler høyt, men sier ingenting om den faktiske størrelsen. 16:9-formatet er det mest vanlige formatet, men noen filmer vises i det litt bredere 21:9-formatet. Ser du en film i 21:9-format på en 16:9-skjerm, vil du se to sorte striper i toppen og bunnen, og omvendt, to sorte striper på hver side av bildet – med mindre du justerer ved å zoome eller strekke bildet. Med telefoner med 21:9-format slipper man den svarte streken over og under film – skjermen er altså tilpasset det moderne kinofilmformatet.

Batterilevetid
En lang batterilevetid er godt å ha, uansett hva du bruker mobilen til. Å strømme film og serier krever en del strøm, og det er ergerlig å misse slutten på en film fordi mobilen går tom for batteri. Pendler du langt til hverdags eller har en lang reise foran deg, uten tilgang til en strømkontakt, anbefaler vi at du har en powerbank med som backup. På lengre bilturer kan det også være greit å ha lademuligheter.

Abonnement
Hvis du ofte streamer serier og film på farten og derfor ikke kan gjøre det via wi-fi, bør du sikre deg et abonnement med nok datatrafikk inkludert. Hvor mye data som trengs for å se en serie eller film avhenger av videokvaliteten du velger. Jo bedre kvalitet, dess mer datatrafikk brukes. For eksempel vil strømming i HD-kvalitet forbruke cirka 3 GB i timen, mens Ultra-HD bruker hele 7 GB i timen. De fleste strømmeapper, slik som Netflix og HBO, lar deg justere videokvaliteten slik at du kan komme helt ned i cirka 0,3 GB i timen. På den måten kan du se mer innhold over tid, selv om kvaliteten blir lavere. Kom innom nærmeste Elkjøp, så kan vi hjelpe deg å finne det rette abonnementet for deg.

Lagringsplass
Ved å laste ned og lagre film og serier på mobilen når du er koblet på WiFi, vil du kunne slippe å bruke alt for mye av datatrafikken din. De fleste strømmetjenester lar deg laste ned innhold slik at det kan sees uten nettforbindelse. Det krever dog at mobilen har nok lagringsplass. En typisk film kan bruke mellom 0,5 og 2 GB. Hvis du vil ha muligheten til å laste ned et par filmer eller kanskje en sesong av en serie, bør du derfor se etter en mobil med 64GB lagringsplass eller mere, selvfølgelig avhengig av hvor mye annet innhold du har på mobilen. Dersom du lagrer bilder i en skylagring holder det kanskje til og med med 32 GB. Husk også at de fleste Android-mobiler har mulighet for å utvide lagringsplassen ved hjelp av et SD-kort.

Forsikring - mobil
Det går vel knapt en dag eller en time uten at mobilen er med deg. På ferie, på jobb eller på kafe. Derfor er også mobilen i høyrisiko for de små uhellene. En mobil som går i bakken, søl fra et glass brus eller andre uhell kan lett sette en bråstopp for både deg og mobilen. Sikre deg mot de små og store uhellene med en forsikring, slik at du er online igjen før du vet ordet av det. En oversikt over forsikringsvilkår finner du her.
Du kan legge til forsikring når du kjøper et nytt produkt, enten i nettbutikken eller i varehusene våre.