Alt du trenger å vite om ladere
Er det trygt å lade mobilen om natten? Hvordan kan du lade når du er langt fra nærmeste stikkontakt? Og hvordan får du batteriet til å vare lengst mulig? Få svarene på dette og mer i vår ladeguide.
Smarttelefoner er kraftigere og med flere funksjoner enn noensinne, og ingen annen elektronikk brukes like mye som du bruker mobilen din. Derfor er det kanskje ikke så rart at den må lades oftere enn sine eldre - og også litt mer enfoldige - forgjengere.
Heldigvis finnes det flere lademuligheter til ethvert behov. Vi tar en titt på hvilke produkter som gjør ladingen enklere, og gir deg tips for hvordan du best tar vare på mobilbatteriet, slik at du alltid har strøm når du trenger det.

Slik forlenger du batterilevetiden
Alle batterier blir dårligere over tid. Heldigvis kan gode laderutiner redusere slitasjen, slik at batteriet varer lenger.
Det er ganske lenge siden man anbefalte å lade batteriet helt ut før man lader det opp igjen. Dagens litiumsbatterier liker seg best mellom 40 til 80 prosents opplading. Det betyr at ikke bare er det helt ok å skvettlade - det anbefales!
Batteriene foretrekker også romtemperatur under oppading. Unngå helst å lade telefonen når det er for varmt eller for kaldt, som for eksempel midt i solsteken i en vinduskarm eller i en iskald bil.
Les mer om: 7 tips til lengre batteritid på mobilen.

Unngå å lade om natten
I teorien er det praktisk å lade mobilen om natten når den ikke er i bruk. Med tanke på hvor mange ladere som er i bruk til enhver tid er det flaks at det ikke oppstår brann oftere. Selv om sjansen er lav, kan konsekvensene være fatale. Derfor anbefales det ikke å lade om natten. I tillegg bør ikke mobilen ligge under en pute eller oppå dynen din når den lader på grunn av faren for overoppheting.
En bedre løsning er å sørge for at du har nok ladere der du oppholder deg på dagtid. Dermed er det lettere å gi batteriet litt ekstra energi når den kryper ned mot 40 prosent.
Det er også lurt å unngå at telefonen blir liggende med laderen tilkoblet når den er fulladet. De fleste moderne enheter er smarte nok til å kutte strømforsyningen når batteriet er fullt, men det er likevel lurt å bare tillegge seg vanen om å koble fra. Batteriet vil virkelig sette pris på det.

Trådløs lading
Sliter du med kabelkrøll? Da kan en trådløs lader være svaret. Simpelthen plassér mobilen på ladeplaten eller ladestativet, og så lades den automatisk. Stort enklere blir det ikke.
Husk likevel å sjekke at du kjøper en lader som passer til din smarttelefon. En iPhone-lader vil gi dårligere opplading til en Samsing-mobil og motsatt. Og mobilen din må selvsagt også være kompatibel med trådløs opplading.

Lading i bil
Bruker du den hyggelige stemmen i mobilen din til å lese kartet for deg når du kjører på ukjente veier? Uansett hvem som ber deg om å ta første avkjøring til høyre eller fortsette rett frem i ti kilometer, så spiser GPS-funksjonen i mobilen batteri som godteri. Kanskje mangler du også DAB-radio i bilen, slik at du må strømme radio eller musikk via Bluetooth, og dermed må bruke enda mer batteri?
Hvis det er tilfellet kan det være lurt å skaffe seg en mobillader som er tilpasset bruk med sigarettenneren i bilen. Elkjøp har et bredt utvalg av ladere, slik at du kan finne en som passer perfekt til din (mo)bil.

Lading uten stikkontakt
Dessverre har man ikke alltid tilgang til en stikkontakt. En powerbank, eller et bærbart oppladingsbatteri, om du vil, passer perfekt som backup. Disse finnes i alle mulige størrelser og utførelser, alt fra nette modeller som glir rett ned i lomma til ladere som kan lade opp både mobilen og en en hel hærskare av andre duppeditter opp til flere ganger.
Skal du reise med fly er det lurt å sjekke gjeldende regler for flyselskapet du skal reise med. Som en hovedregel må powerbanks oppbevares i håndbagasjen, ha en makskapasitet på 27 000 mAh, og du kan kun ha med deg maks to powerbanks samtidig.