
Ekspertenes beste tips til god ergonomi på hjemmekontoret
Det er ikke alle som har mulighet til en dedikert arbeidsplass hjemme, og derfor sitter og jobber ved kjøkkenbordet eller i spisestuen. Det kan fort føre til mindre søvn, hodepine, stiv nakke, ømme skuldre og krum rygg – ja, rett og slett gi deg dårlig holdning. Det kan du enkelt gjøre noe med.
Ergonomi er viktig for å holde effektiviteten og konsentrasjonen oppe. På jobben din har du en god kontorstol, en ekstra skjerm eller to og kanskje til og med en pult du kan justere opp og ned. Men dette er gjerne ikke fasiliteter de fleste av oss har på hjemmekontoret sitt, og når arbeidsdagen er over sliter vi ofte med vondt på steder i kroppen vi ikke visste fantes. Når ergonomien er på plass jobber du rett og slett raskere, og dermed blir du mer effektiv og kan ha kortere arbeidstid. Fysioterapeut og ergonom Pernille Andersen hos Ergomentor har derfor laget seks tips til deg som gjør at du vil få det bedre både på hjemmekontoret og med kroppen din.
1. Eksternt tastatur
De fleste av oss jobber på en laptop. Ulempen er at tastaturet er nært skjermen, hvilket fører til at du sitter fremoverlent. Og selv om mange arbeidsgivere søker etter fremoverlente medarbeidere, er ikke det en anbefalt sittestilling. Dette løser du enkelt med et trådløst eller eksternt tastatur du kan ha nærmere kroppen, og dermed få slutt på krum rygg. Sjekk og prøv gjerne ergonomiske tastaturer, da disse er bra for armene og håndleddene.
2. Datamus
Også musen på en laptop gjør at du får en unaturlig sittestilling. I tillegg er den anstrengende å bruke siden du hele tiden må bøye underarmer og hender i unormale vinkler. En ekstern datamus kan derfor være en rimelig investering i bedre helse. Også her finnes det mange utgaver som gir deg god støtte og bedre ergonomi, og som gjør at du unngår museskader.
3. Ekstra skjerm
En annen ulempe med en laptop er at du må sitte og se ned på skjermen, som dessuten er liten og gjør at du myser. Og da er ikke hodepinen langt unna. Den ideelle posisjonen for en skjerm er når den øverste kanten er litt under øynene dine, men da ser du jo ikke tastaturet… Så for å få rettet deg opp i nakken – kjøp deg en litt stor og god skjerm. Det er også mindre anstrengende for øynene, hvilket gjør at du blir mer opplagt. Og dermed mer effektiv.
Anbefalte produkter

4. Riktig sittestilling
På hjemmekontoret sitter mange av oss på stoler som er ment å brukes når du spiser, og ikke når du jobber. Dersom du har plass, bør du gå til innkjøp av en kontorstol som kan justeres i høyden. Da får du like god sittestilling som på kontoret. Hvis dette er umulig og du for eksempel må bruke en kjøkkenstol, kommer du langt på vei til en bedre sittestilling ved å legge en pute bak ryggen. Det gjør at du sitter mer oppreist.
5. Tilpass bordhøyden
Det beste er selvsagt å bruke et bord som har riktig høyde, men det er jo ikke alltid det lar seg gjøre å få på plass en dedikert arbeidspult. Da kan du gjøre følgende:
- Dersom arbeidsbordet ditt er for lavt er det på tide å ty til det gamle boktrikset: Legg bøker under bordbena, og fortsett til du har riktig høyde.
Dersom arbeidsbordet ditt er for høyt, legg en eller flere puter på stolen. Hvis du dingler med bena når du har funnet godstillingen, finn frem en fotskammel.
6. Bedre belysning
Å ha god belysning er viktig for konsentrasjonen, enten det er dagslys, i rommet eller fra en arbeidslampe. Den setter du på samme side som hånden du ikke skriver med – da skygger du mindre. Samtidig er det smart å snu skjermen vekk dersom du får direkte sollys på den. Husk også at du kan justere lysstyrken på skjermen din, noe som er spesielt nyttig når du jobber på kveldene. For jo mindre lys, desto bedre sover du etterpå. Og da legger du et godt grunnlag for neste arbeidsdag.
Anbefalte produkter
