Elkjøps guider og artiklerKjøkkenapparater: Guider og artiklerMatlaging: Guider og artiklerLag store måltider uten stress

Lag store måltider uten stress
Målet er å møte middagsgjestene ferdig pyntet med lav puls og rolig musikk i bakgrunnen. Med de rette forberedelsene er dette helt innenfor rekkevidde. Her får du tips til hvordan du kan avlaste stekeovnen og koketoppen.
Skal du lage et stort måltid er det fristende å tenke at det bare er å fylle godt opp i ovn og kjeler, men slik er det ikke. Å ikke overfylle er en av grunnreglene når du skal lage mat. Ingrediensene trenger plass for å steke eller koke. Jo mer du putter i stekeovnen, jo lenger blir steketiden. Husk også at det som skal lages i kjeler og panner trenger plass for å kokes eller stekes.
Et godt tips er å lage en plan for hele måltidet. Hva kan lages helt ferdig på forhånd, og hva kan lages nesten ferdig før gjestene kommer?

Smarte kjøkkenhjelpere
Airfyer, sousvide og trykkoker er produkter som kan bidra til å avlaste koketopp og stekeovn. Kjøtt, for eksempel, kan først sousvides, og deretter gis en fin stekeskorpe i pannen før servering. Blir det trangt på koketoppen kan grønnsakene kokes i en egen trykkoker. For å gi stekeovnen avlastning, kan en airfryer være til god hjelp når grønnsaker og annet tilbehør skal tilberedes.
Tips: Skal du doble eller triple en oppskrift så husk at mengden krydder og urter ikke alltid skal dobles eller triples. Smak deg frem.

Airfryer
I en airfryer sirkuleres varmluft ved hjelp av en vifte som sitter helt øverst. Litt som i en varmluftsovn, men i airfryeren sirkulerer luften mye fortere slik at tilberedningstiden blir kortere, og maten får en sprøere overflate. Samtidig beholder den mer av saftigheten på innsiden.
Det meste av mat som kan lages i en stekeovn, kan også lages i en airfryer, men husk at den har et mindre volum. Derfor kan selve hovedretten lages i stekeovnen, mens alt tilbehøret som trenger å stekes eller bakes i en ovn, kan heller gå i airfryeren. Friterte retter og bakte grønnsaker, men også rundstykker og annet tilbehør som trenger litt steking før servering.

Sous vide
Sous vide brukes til langsom koking. Råvarene vakuumpakkes og legges i et vannbad. Maskinen sørger for at temperaturen i vannet er lik, eller litt høyere enn temperaturen du ønsker i maten. Da unngår maten væsketap, og den blir saftigere og bedre.
Stort sett alle råvarer kan tas til nye høyder ved hjelp av sous vide. Grønnsaker, kjøtt, fugl og fisk. Metoden kombineres gjerne med en avsluttende behandling i stekepannen eller i ovnen. Et stort kjøttstykke kan for eksempel souvides først, og deretter få 15-20 minutter i ovnen for å få en god stekeskorpe. Resultatet er mørere og saftigere kjøtt, med 100 prosent riktig kjernetemperatur.

Trykkoker
Å koke mat under trykk går hele 70-80 % raskere, og samtidig bevarer trykkokeren både aromaen, smaken og alle næringsstoffene på en helt annen måte enn ved bruk av vanlige kjeler eller oppvarming i mikrobølgeovn.
Alt som kan kokes, kokes raskere og bedre i en trykkoker. Det finnes trykkokere som kan settes på kokeplaten, eller som frittstående varianter. Kokes grønnsaker, ris eller pasta i en slik innretning, gjøres det på 30 prosent av tiden. Med en frittstående trykkoker frigjøres i tillegg plassen på koketoppen.

Sjekk utvalget
Du finner et bredt utvalg av airfryere, sous vide-maskiner og trykkokere hos Elkjøp. Du finner også stekepanner, kasseroller, kjøkkenvekt, ildfaste former, steketermometer og andre nødvendigheter som vil gjøre sitt for at festmåltidet skal bli en suksess.

Vi hjelper deg
Hvis du synes det er vanskelig å få oversikt over de ulike produktene, kan selgerne hos oss gi deg gode råd. De har god produktkunnskap, og kan gi råd om hva som passer til ditt bruk. Her på nettsiden vår finner du mange gode artikler og kjøpsguider.