En smoker lar deg ta grillingen din til et helt nytt nivå, og du kan lære deg kunsten å røke mat på grillen. Røking gir en unik smaksopplevelse, samtidig som det er både enkelt og morsomt. Prøv deg på røkt svin, laks eller fugl - mulighetene er mange.
Røking for nybegynnere
Røking er enklere enn mange tror, og ved å følge noen enkle trinn er veien fra oppskriftsheftet til tallerkenen kortere enn fryktet. Etter å ha varmet opp grillen til ønsket temperatur plasserer du en håndfull røkeflis over brikettene, eller et tent brennerrør. Sett så på lokket og vent til det kommer hvit røyk. Det er viktig å huske på at røyken som kommer fra grillen skal være hvit under hele røkingen, da gul eller brun røyk kan gi maten en sterk bismak. Feil varme kan bidra til «dårlig» røyk. Prøv deg frem når det gjelder mengden røkflis og husk at det er bedre med for mye enn for lite.
Røking slik du ønsker
En røkeboks er et perfekt redskap når du røker på gass- eller kulegrill, da du enkelt kan fjerne den når du mener maten har fått nok røyk. Med røkboksen føres varmen fra grillen gjennom metallet, og røyken slippes ut gjennom hullene i lokket. Røkboksen er både enkel å fylle opp underveis, og asken samles i bunnen.
Ønsker du å tenke litt annerledes kan du for eksempel teste en røkeplanke. Skal du for eksempel tilberede fisk vil en planke fra sedertre være ypperlig, da den gir en middels sterk røksmak.