Guide – Finn det rette strykejernet
Er strykejernet ditt gammelt, eller gått i stykker? Da er det på tide med et nytt. Men hva slags skal du velge? Her kan du lese om de ulike typene strykejern, slik at du finner det som passer deg og dine behov.
Til deg som ikke stryker så ofte:
Dampstrykejern
StrykejernDe gamle alminnelige strykejernene bruker kun varme til å glatte ut tøyet. Men for best mulig resultat må man spraye tøyet med litt vann. Derfor kan det være lurt å bruke et dampstrykejern. Dampstrykejernet er det mest brukte strykejernet og grunnen til dette er at damp gjør det lettere å rette ut tøyet enn om man kun bruker varme. Så om du har et strykejern som kun bruker varme kan det være en idé å bytte ut dette.
Et dampstrykejern er perfekt for deg som ikke har tonnevis av tøy, men krever samtidig at du har et strykebrett.
Tøydamper
Se hele vårt utvalg av tøydampere herMed en tøydamper eller steamer slipper du styre med et strykebrett. En tøydamper frigir damp som går direkte inn i tøyet, som du har hengende på en kleshenger. Dampen glatter folder og krøller på en enkel måte.
Det smarte med en tøydamper er at du også kan bruke det på gardinene dine, som allerede henger i vinduene, samt på noen av stoffmøblene dine.
En tøydamper er perfekt til deg som ikke har plass til strykebrett eller vil ha arbeidet unnagjort raskt.
Til deg som stryker endel og vil passe ekstra godt på tøyet ditt
Dampgenerator
DampgeneratorerEt strykejern med dampgenerator fungerer i prinsippet på samme måte som et dampstrykejern. Forskjellen er at dampen blir laget i en egen generator i stedet for selve jernet. På denne måten bliver damptrykket større, og strykeprosessen enklere.
En annen fordel ved dampgeneratoren er at du kan bruke strykejernet loddrett og dermed stryke tekstiler som gardiner og kjoler som henger. Vannbeholderen er dessuten mye større enn i et dampstrykejern og man kan derfor stryke mer over lengre tid.
En dampgenerator krever et strykebrett, hvor dampen kan slippe igjennom. Har man ikke dette, vil du oppleve at tøyet blir vått ved stryking.
Strykesystem
StrykesystemerStrykesystemet kombinerer strykebrett med dampgenerator og strykebrett. Strykesystemet lager et enda større damptrykk enn en dampgenerator og gjør derfor strykeprosessen enklere - jo større trykk, jo enklere er det å få bort krøller og folder.
Systemet kommer ofte med en utluftning eller vifte i selve strykebrettet som fjerner damp og gjør strykingen enda lettere. Ved visse dampsystemer kan denne viften vendes slik at det dannes en luftpute under det du stryker. På denne måten flater man ikke ut fibrene i tekstilet og det vil derfor holde seg lengre.
Et strykesystem tar mer plass og koster mer, men om du er av de som stryker mye og ofte vil det allikevel være en verdifull investering.
Forskjellen på prisen
Prisen for et vanlig strykejern er som regel ganske svingende- hvorfor er det egentlig sånn? Man kan alltids få et god strykejern til et par hundrelapper, noe som er ypperlig om du stryker sjeldent. Om du derimot stryker ofte, og større mengder med tøy kan det derimot lønne seg med litt dyrere strykejern. Jo mer man betaler, jo mer får man for pengene. Man får også flere funksjoner og høyere damptrykk, noe som gjør strykeprosessen enklere. Derfor kan det være lurt å tenke på hvor mye og hvor ofte man stryker før man bestemmer seg for hvilket strykejern man skal kjøpe.
Tilbehør til strykingen
StrykebrettEt godt strykejern er selvfølgelig viktig – men har du tilbehøret du trenger? For en dampgenerator trenger du, som nevnt, et strykebrett som lar damp komme gjennom. Hos Elkjøp finner du også en rekke andre praktiske tilbehør, som vaskeprodukter og klespleieprodukter. Se nedenfor for flere tips til produkter som gjør det lettere for deg å stryke klær eller tekstiler.
Stryketips
Følg anvisningene
På vaskelappen finnes det også instruksjoner for hvordan tøyet bør strykes. Prikkene symboliserer som kjent varmen og pass på, for høy temperatur kan ødelegge tekstilstrukturen.Ta deg tid
Å stryke tøyet tar tid. Om du ikke bruker den tiden det tar, blir heller ikke resultatet så bra. Sett på musikk eller TV-en og gjør det til en koselig setting.Stryk fuktig tøy
Det er alltid lettere å stryke tøyet om det er litt fuktig. Bruk derfor strykejernets sprayfunksjon eller en sprayflaske for å tilføre fuktighet.Start med det sarte
Sarte tekstiler krever lavere temperatur. Start derfor alltid med dette tøyet før du går videre til de mer kraftige tekstilene.Pass på varmen
Hvis du er er usikker på hvilken temperatur du skal bruke kan det lønne seg å kjøre på med en lav temperatur. Høye temperaturer kan være skadelig for teksturen i tekstilene.Stryk alltid rent tøy
Stryker du tøy som ikke er helt rent eller har flekker risikerer du å brenne disse flekkene fast og de blir umulig å fjerne.
Tekstiltyper og temperatur
Acetat: Med et kaldt strykejern, strykes med jevn damp på vrangsiden.
Akryl: Stryk med et kaldt strykejern på vrangsiden. Uten damp.
Bomull: Stryk på rettsiden med lett damp.
Lin: Lyst lin skal først strykes med damp på vrangsiden og så på rettsiden. Mørk lin skal kun strykes på vrangsiden.
Nylon: Stryk med et kaldt strykejern på vrangsiden.
Polyester: Stryk med et kaldt strykejern på vrangsiden.
Silke: Stryk på rettsiden med lett damp.
Ull: Er ulla strikket kan du stryke det tørt på vrangsiden. Er ulla vevet skal du ved hjelp av en strykeklut stryke det på rettsiden.
Tøyet må maks strykes på 110 °C
Tøyet må maks strykes på 150 °C
Tøyet må maks strykes på 200 °C
Tøyet må ikke strykes
Vedlikehold av strykejernet
Avkalkning
Vann inneholder kalk, men hvor mye avhenger av hvor man bor i landet. Du har kanskje lagt merke til at du må avkalke vannkokeren din. På samme måte kan det også lønne seg å avkalke strykejernet slik at det holder lenger.
Har strykejernet ditt en avkalkningsfunksjon skal du bruke denne. Ellers kan du avkalke strykejernet ditt med en eddik-vann (1:9) blanding som helles i vannbeholderen. Når det er gjort setter du strykejernet på det varmeste dampprogrammet mens strykejernet står oppreist i en vask eller dusjen. Når all vesken er fordampet gjentar du prosessen med rent vann. Husk å sjekke i bruksanvisningen om strykejernet ditt tåler eddik.
Kalkbelegget på jernet kan fjernes med en silikonspray, eller ved å gni jernet med hvit stearin. Uansett hva du velger må du bruke strykejernet på en gammel oppvaskklut eller liknende før du bruker det på tøyet ditt.
NB: Vannbeholderen må alltid tømmes for vann når man er ferdig med å stryke.
Rengjøring av strykejernet
Når man stryker kan det komme smuss på strykejernet som det kan være vrient å fjerne. Start med å helle litt hvit eddik på en ren klut og tørk over strykestålet. Hvis urenhetene fortsatt ikke forsvinner, kan du blande eddik og natron og deretter rengjøre strykejernet med dette helt til smusset er helt borte.
Har du en skraper til keramiske kokeplater, kan du også prøve å fjerne flekker med denne. Vær forsiktig så du ikke lager riper i strykestålet.
Kan du se at smusset/belegget skyldes kalk, kan dette fjernes med en blanding av eddik og grovt kjøkkensalt som gnis over strykestålet.