Hva er fordelene med dampovn?
Er du på jakt etter en stekeovn som gir saftig mat, og som bevarer farger, tekstur og næringsstoffer? Da bør du vurdere en dampovn eller en stekeovn med dampfunksjon.
Stekeovner med dampfunksjon har mange fordeler når du skal tilberede sunn og god mat. Når du bruker damp, varmebehandles maten på en skånsom måte, noe som gjør at maten beholder farge, konsistens og viktige næringsstoffer.
Damptilførsel er også perfekt til tining eller oppvarming av mat, heving av deiger eller matlaging med sous vide-metoden. Prøv en stekeovn med 100 % damp og PulseSteam.
Hva er forskjellen på en dampovn og en vanlig stekeovn?
Les også: Oversikt over de beste funksjonene på en stekeovnMed en stekeovn med dampfunksjon, en såkalt kombiovn, kan du lage mat ved hjelp av damp. For å kunne lage damp trenger stekeovnen vann, og den har derfor en vannbeholder du fyller opp før matlaging. Vannet omdannes til damp når stekeovnen varmes opp. På en stekeovn med dampfunksjon sirkulerer vanndampen rundt i ovnen, temperaturen er lavere og tilberedningstiden er ofte kortere.
De fleste dampovner har de samme funksjonene som på en vanlig stekeovn som varmluft, grill og over- og undervarme. Slike kombiovner finnes i alle prisklasser og gjør det mulig å kombinere funksjonene for optimale resultater. Hvis du har lyst til å lage mat med restaurantkvalitet, kan du velge en stekeovn med Steamify®-funksjon, som finner de riktige dampinnstillingene for deg.
Hvis du ikke har så god plass på kjøkkenet, kan du velge 45 cm kompaktovn. En vanlig stekeovn, eller konveksjonsovn, har ikke dampfunksjon.
4 fordeler ved en dampovn
1. Sunn matlaging: Dampsteking regnes som en av de sunneste måtene å tilberede mat på. Når temperaturen overstiger 100 grader, går mange næringsstoffer tapt. Det betyr at kjøtt, fisk og grønnsaker mister mange næringsstoffer når de stekes i en panne eller vanlig stekeovn. Ettersom dampovnen holder en mye lavere temperatur, tilberedes maten så skånsomt at næringsstoffene bevares.
2. Bedre smak: Hvis du bruker dampfunksjonen, beholder maten den gode, friske smaken. Brødet får en sprø og deilig skorpe uten at det blir tørt inni. Det samme gjelder kjøtt, som også får en gyllen, sprø overflate og forblir saftig på innsiden.
3. Perfekt til oppvarming av rester. Hvis du har restemiddag, er dampfunksjonen veldig praktisk. Hvis du varmer opp restemat med blanding av 50 % damp og 50 % varmluft, unngår du at maten blir tørr og kjedelig.
4. Maten beholder fargen og ser derfor mer innbydende og smakfull ut.
Derfor blir maten best med dampovn
Hvis du bruker bare damp, får du perfekt resultat når du tilbereder fisk, ris og grønnsaker. Dampovnen opprettholder en lav temperatur, mellom 40 og 100 °C, og resultatet er både saftig og næringsrikt. Hundre prosent damp er perfekt til retter som må håndteres skånsomt, for eksempel risotto, crème brûlée eller dumplings. Det er også godt egnet til heving av deiger.
Med en dampovn kan du også lage mat med sous vide-metoden. Ingrediensene tilberedes i vakuumpakkede poser over lang tid på lav temperatur. Med dampfunksjonen kan ovnen opprettholde en nøyaktig temperatur i opptil ti timer, noe som gir et perfekt og velsmakende resultat.
Du kan også bruke en kombinasjon av 50 % damp og 50 % varmluft. Dette er supert når du skal varme opp restemat, og gjør at maten holder seg varm og fersk uten å bli tørr.
Storfe- og svinekjøtt og kylling blir best hvis du bruker 25 % damp og 75 % varmluft. Dermed blir kjøttet saftig og får en deilig, sprø overflate. Denne innstillingen er også perfekt når du skal bake brød og kaker.