Hopp over navigasjonen
Gryte på kjøkkenet på induksjonstoppen

Guide: Induksjonstopp eller keramisk topp - hva bør du velge?

Bør du velge keramisk- eller induksjonstopp neste gang du kjøper ny komfyr? Den ene er nemlig langt mer sikker enn den andre.

Det begynner å bli en stund siden induksjonstoppen på alvor ble presentert for de norske hjem, og mange har forelsket seg i enkelheten ved rask oppvarming av maten. Men er egentlig induksjonstoppen så god som de skal ha det til? Og hvilke andre forskjeller finnes det mellom induksjons- og keramisk topp?

Induksjonstopp sett ovenfra

Smartere induksjonsplatetopper

På enkelte induksjonsplatetopper kan temperaturen styres veldig nøyaktig. Skal du varme opp mat til en bestemt temperatur, eller for eksempel smelte sjokolade eller smør, så gjør denne egenskapen det en del lettere. Induksjonsplatetopper har programmer med forhåndsinstallerte soner, og slik unngår du at maten svir seg som følge av for høy temperatur.

Noen induksjonstopper kan også samarbeide med ventilatoren. Da skrur den på ventilatoren når du skrur på induksjonsplatetoppen, og slår den av noen minutter etter du er ferdig med å lage maten. Nå har det også kommet noen induksjonstopper med kokke-funksjon, som jeg synes er veldig kult. Skal en kokk for eksempel lage en saus begynner han eller hun med høy temperatur, for så å redusere den gradvis. Denne prosessen kan nå induksjonsplatetoppene styre selv, så slipper du å bekymre deg for at sausen svir seg mens du jobber. Induksjonsplatetopper gjør det også lettere å lage mat i store gryter. Har du en stor fiskegryte som fyller mer enn en sone, kan du koble flere soner sammen slik at hele fiskegryten varmes opp. Det kan man ikke med keramiske platetopper.