Hva er en multiroom-høyttaler?
Med multiroom-høyttalere kan du lytte til forskjellige sanger i forskjellige rom – eller den samme sangen i alle rommene. Her er en introduksjon til trådløse multiromhøyttalere.
Hvordan fungerer multiroom-høyttalere?
Multiroom-høyttalere kobles trådløst sammen, og de er enkle å installere. De er koblet til via innebygd Wi-Fi eller Bluetooth – noen kan til og med bruke begge teknologiene. Sonos, som utvilsomt er de mest kjente multiromshøyttalerne, er et eksempel på et Wi-Fi-basert system, mens Citation-serien fra Harman Kardon er et annet. Etter først å ha koblet til hjemmenettverket ditt, danner Sonos-høyttalere sitt eget interne nettverk hvor lyden spilles av fra slik at Wi-Fi-nettverket ditt ikke overbelastes. Dette gjør systemet mer stabilt og robust. Andre systemer kan være avhengig av styrken og stabiliteten til Wi-Fi-en din, og fungerer glimrende med riktig plassering. Uansett system styres det med en dedikert app, som vanligvis er tilgjengelig på de fleste plattformer - mobiltelefon, PC eller nettbrett.
Stort utvalg av produkter
Det kanskje mest geniale med multirom er at de enkelt kan utvides ved å legge til flere enheter. Start for eksempel med et par Sonos-høyttalere, og legg til en subwoofer eller lydplanke senere. Trådløse lydenheter kommer i en rekke former, størrelser og produktkategorier.
Ting å vurdere
Som nevnt tidligere styres multiromsystemer av en dedikert app, unik for hvert system. Dette innebærer også at de fleste høyttalere fungerer innenfor lukkede økosystemer: en Bose-høyttaler kan ikke kobles direkte med en Sonos-enhet – men kan i noen tilfeller kobles til via tredjepartssystemer som Apple AirPlay2 eller Google Assistant.
Før du investerer i en multiromhøyttaler, må du vurdere hvilket system du vil knytte deg til. Du bør kartlegge hva slags behov du har, og undersøke produktutvalget som støttes av hvert system. Selv om du ikke trenger en subwoofer akkurat nå, vil du gjøre det i fremtiden? Kan en kraftig høyttaler, som egner seg til filmvisning, kobles til en mindre for barnerommet?
Det er også smart å ha en ide om hvilke rom du vil ha høyttaler i, og enda viktigere, kvaliteten på Wi-Fi-systemet i disse delene av hjemmet ditt
Er de smarte?
I takt med at smarte høyttalere blir stadig mer populære, blir behovet for kompatible multiroom-systemer også større. Har multiromhøyttalere innebygd smartfunksjon? Mange har det, men ikke alle.
Citation-serien fra Harman Kardon har innebygd Google Assistant, som også ble nylig lagt til Sonos-økosystemet - som allerede hadde Amazons Alexa og Apples HomeKit. Andre systemer, for eksempel Bose og JBL, støtter noen, men ikke alle smartteknologier. Dette er derfor også noe du må ta stilling til før du investerer i en multirom-høyttaler.
Les mer om:
Multiroom- og WiFi-høyttalere
Les merNyt musikk og podcaster fra hvor som helst i hjemmet ditt med multiroom-høyttalere fra Elkjøp.
Hvordan velge riktig smarthøyttaler
Les merHva er en smarthøyttaler, og hva er det som gjør den smart? Foretrekker du Alexa eller Google Assistant? Lær mer om hvordan velge smarthøyttaler.
Slik velger du riktig bærbar trådløs høyttaler
Les merSer du etter en ny trådløs, bærbar høyttaler? I denne guiden forklarer vi hva du bør tenke på, slik at du finner den høyttaleren som passer ditt behov best.
Aktive høyttalere - hva er det egentlig?
Les merSer du etter et kompakt lydsystem med færre kabler som kan kobles direkte fra mobilen eller andre enheter? Da bør du vurdere aktive høyttalere. Les mer her.