Hopp over navigasjonen
Bildeoppløsning så skarp at filmen blir virkelig og kommer ut av TVen

Projektor - hvilken skal du velge?

Trenger du hjelp til å velge rett projektor? Gjennom fem enkle steg skal vi forklare det viktigste du bør tenke på når du velger projektor.

Lampen og dens levetid

En DLP- eller LCD-projektor kan enten få lyset fra en LED-lampe eller en vanlig konvensjonell buelampe, som for tiden brukes i de fleste projektorer. LED-lampe brukes mer eller mindre kun i de minste portable projektorene, og varer ofte lenger enn produktet de sitter i. En LED-lampe trenger ikke like mye kjøling. Dette gjør at LED er godt egnet til for eksempel små møter. Du slipper også å bære tungt. De trenger heller nesten ingen tid til å varmes opp, eller nedkjøles. Ulempen med LED-lampe er at de sjelden kommer opp i samme lysstyrke som en vanlig buelampe.

En lampes levetid estimeres av leverandøren og angis i antall timer. Leverandøren gir ofte en garanti for hvor lenge lampen minst skal holde. Går lampen i stykker før garantien utløper, byttes den ut. Garantien gjelder et visst antall timer eller år, og den verdien som først oppnås er den gjeldende. 

Projektorer for hjemmekino

Les mer
     
     
     
     
     
     
     
Ulike tilkoblingskabler og tilkoblingspunkter for projektorer

Steg 4. Hvilke tilkoblinger trenger jeg?

Presentasjonsprojektor

En presentasjonsprojektor bør minst ha én VGA-tilkobling, eller aller helst HDMI, ettersom disse tilkoblingene er de vanligste ved presentasjoner. To VGA-innganger er et klart pluss, da dette gjør det enkelt å veksle mellom ulike foredragsholdere, noe som er tidsbesparende. S-video og kompositt finnes ofte som tilkoblingsmulighet, og gir et lavoppløselig signal. Dette gir dårligst bildekvalitet, og bør kun brukes til enkel videovisning.

Hjemmekinoprojektor


Best bildekvalitet oppnås om projektoren har DVI eller HDMI. HDMI-koblingen er den mest vanlige for hjemmebruk. HDMI overfører både bilde og lyd i samme kabel. Mange projektorer har også DVI for digital overføring. Dessverre kan ikke DVI-koblingen overføre lyd og bilde i samme kabel.  DVI er et grensesnitt som per nå mer eller mindre er blitt faset ut. Komponent er et godt alternativ til HDMI og brukes oftest i videosammenheng, men sender kun bilde. Med andre ord klarer du deg langt på vei med HDMI- og komponentinngang.

Steg 5. Plassering av projektoren

Når du har funnet en projektor som passer deg og dine preferanser, er det på tide å tenke på plasseringen. Zoomen på projektoren er avgjørende for hvor du bør plassere projektoren for å oppnå ønsket størrelse på bildet. Du trenger å vite projektorens kastelengde (throw distance). Kastelengden finner man via en såkalt avstandskalkulator. Kalkulatoren viser den minste og største bildestørrelsen når projektoren står plassert på en gitt avstand fra lerretet.

Funksjoner for mer fleksible plasseringsmuligheter

Ønsker du mer fleksibilitet når du skal plassere projektoren? Med funksjonene Lens Shift, Keystone og Vertikal Keystone i en projektor, blir det enklere å plassere projektoren i rommet.

Lens Shift (Linsejustering): Finnes på noen modeller på markedet i dag. Linsejustering brukes for å flytte hele linsen i projektoren, noe som forenkler installasjon og plassering. En smart løsning når du ikke har mulighet til å plassere projektorens linse i midten av lerretet. Bildet mot lerretet tilpasses, selv om ikke projektoren er optimalt plassert.

Keystone: Dersom projektoren ikke kan stå i samme høyde som lerretet, blir bildet kjegleformet. Dette kan kompenserers elektronisk med keystone-funksjonen. Dyre modeller kan ofte også kompensere selv om projektoren står på en sidevegg. Helt perfekt bilde krever likevel at projektoren står ved lerretets midtpunkt.   

Hama projektorlerret
Ikke glem tilbehøret!

Det riktige tilbehøret kan være det avgjørende for om din presentasjon eller filmkveld blir vellykket. Og ikke glem praktiske detaljer, som kabler, kabelstyring og projektorfestet. Du bør også ha en god skjerm og fantastiske høyttalere for å nyte presentasjonen eller filmen i best mulig kvalitet.

Se alle våre projektorskjermer her

Se alle våre kabelstyringsprodukter her

Se alle våre lydsystemer for hjemmekinoanlegg her

Se alle våre lydplanker her

Se alle våre fester for projektorer her

Vi hjelper deg gjerne med å finne projektoren som passer best for dine behov. Finn rett projektor ved å lese denne guiden, og velg projektor fra vårt store utvalg.