Hopp over navigasjonen
51215790139_1a50bee6e8_k

Trygg og sunn gaming

I Medietilsynets «Barn og medier-undersøkelse» fra 2020 kommer det frem at 96% av alle gutter og 76% av alle jenter mellom 9-18 år spiller en eller annen form for dataspill og at dataspill er den raskest voksende fritidsinteressen blant barn og ungdom i dag. Med kunnskapen om at det er så mange av dagens barn og unge som er engasjert i en form for gaming ser vi det som veldig viktig å belyse det ansvaret som følger med det å fungere som arrangør for gamingtilbud. 

Mange foretrekker å holde seg til det å game hjemme i sin egne private sfære. Men behovet for organiserte aktiviteter og fysiske møteplasser har aldri vært større enn det er i dag. På den ene siden bidrar man gjennom slike tilbud til en sosial arena, og i tillegg legger man til rette for at alle får mulighet til å ta del av gamingverdenen uavhengig av ressurser i hjemmet og hvilket utstyr man eier privat. 

Vi oppfordrer alle initiativtakere i gamingkulturen til å ha fokus på inkluderende miljøer, slik at engasjementet og interessen for gaming og e-sport også vil kunne spres i både lokalmiljø, regionalt og nasjonalt. 

Er du forelder, og kjenner på en uro tilknyttet gaming?

Kjenner du på en usikkerhet rundt hvordan du skal håndtere gaming hos dere? Ofte stammer usikkerheten fra at man som foreldre ikke er like godt kjent med spillverdenen som det barna er, og det er derfor vanskelig å tilnærme seg aktivitetene og å snakke språket til en gamer. Heldigvis finnes det gode veiledninger for hvordan man kan bli tryggere på å tilrettelegge for en trygg gamingopplevelse hos dine barn. Aktive Gamere har samlet noen gode tips som kan leses her. 

51984722865_47131eb361_k

Hvordan sikre et trygt miljø for alle involverte?

Det finnes ingen mal på hva som skal til for at et gamingmiljø er 100% trygt og inkluderende. Men vi har samlet sammen noen tips til hva man bør tenke gjennom for at spillere, foreldre og støtteapparat skal ha det så fint og gøy som mulig. Det er viktig å ta hensyn til hva slags aktivitet man ønsker å igangsette, og hva formålet med tilbudet for alle parter faktisk er. Noen av tipsene under er mer egnet for noen type aktiviteter, men de vil uansett kunne være gode føringer til inspirasjon. 

  • Ha en forankret plan, visjon og rammer som spillere og øvrige må forholde seg til.  

  • Tydelige regler for deltakelse skaper mindre rom for misforståelser og mislighold. 

  • Regler for fair play bør også forankres for å unngå skittent spill, mobbing og ekskludering.

  • Skap dialog. Sørg for gode forumer for både informasjon og to-veis kommunikasjon. 

  • Oppfordre til åpenhet og innspill fra deltakere for å utvikle det beste tilbudet. 

  • Tilbudet bør være og oppleves som lavterskel, og være åpent for alle nivåer og ferdigheter. 

  • Arbeid aktivt for at alle involverte opplever tilhørighet innenfor en sosial arena. 

  • Det er viktig å inkludere fysisk aktivitet, teori, og evt andre sosiale aktiviteter

Organisert gaming og e-sport

Tilbake til startsiden for "Organisert gaming og e-sport"