Hopp over navigasjonen
en kvinne jubler stående foran en tv med en fjernkontroll i hånda

Hvordan installere en ny TV

Trenger du hjelp med den nye TV-en din? I denne guiden forklarer vi hva du skal tenke på når du monterer TV på fot eller vegg, hvordan du konfigurerer fjernkontrollen, oppdaterer TV-en, installerer apper og kobler til TV-boks og andre kilder.

en person monterer en tv

2 B. Montering på vegg

Ønsker du å henge TV-en på veggen? Veggfestet følger sjelden med i esken og må derfor kjøpes separat. Her er det flere alternativer å velge mellom. Det viktige er at veggfestet har riktige mål: Det vil si at det takler TV-ens vekt, og at festepunktene på veggfestet har de samme VESA-målene som festepunktene på TV-en.

Et veggfeste består i praksis av to deler: En del som du skrur fast i TV-en, og en del du skrur fast i veggen, før du vipper TV-en på plass. Den delen som skal skrus fast i TV-ens festepunkter klarer alle å forholde seg til. Utfordringen er å være sikker på at den delen som skal skrus fast i veggen, er forsvarlig festet. Husk at en 75-tommers TV fort veier godt over 40 kilo, så her bør du definitivt vite hva du gjør.

Merk deg at det ikke alltid følger med skruer for å feste veggfestet i veggen. Grunnen er at skruetypen vil variere avhengig av om veggen er av gips, tre eller betong. Kanskje trenger du å gå til innkjøp av ekspansjonsbolter, solide treskruer eller betongplugger. I tillegg må du ha tilgang til verktøy som drill, slagbor for betong, vater og gjerne en stenderfinner.

Hvor høyt skal TV-en monteres? Her er det ingen fasitsvar, og det viktige er jo at du blir fornøyd. Generelt ser vi likevel at mange henger TV-en sin litt for høyt. Som en tommelfingerregel kan du derfor ta utgangspunkt i at den nederste del av TV-bildet bør være mellom 50 og 60 centimeter over gulvet. Da slipper du å få kink i nakken fordi TV-en henger for høyt, samtidig som den går klar av stuebord og armlenet på sofaen.

flere ulike typer fjernkontroller

3. Koble fjernkontrollen til TV-en

På de fleste TV-er holder det å sette det medfølgende batteriet inn i fjernkontrollen, eventuelt dra ut en liten plastflipp slik at batteriet aktiveres.

Stadig flere TV-er kommer imidlertid med Bluetooth-teknologi. Dette gjør at fjernkontrollen får bedre rekkevidde og ikke er avhengig av at du peker rett på TV-en. Disse fjernkontrollene må ofte pares mot TV-en, og på de fleste merkene gjøres dette ved å holde fjernkontrollen mot TV-en samtidig som du trykker på to knapper. Hvilke knapper vil variere, men hos Samsung er det "Tilbake" + "Play"-knappen. TV-en gir deg en bekreftelse

Se tjenestene våre som hjelper deg med TV-en:

Les mer
     
     
     
     
     
     
     
en person plugger en USB minnepinne inn i en macbook
4. Få TV-en på nett: Oppdatering av TV og installering av apper

Siden det går en viss tid fra TV-en er produsert til den havner i din stue, vil det mest sannsynlig være en del oppdateringer tilgjengelig. Derfor er det viktig å sette av litt tid til å få dette på plass.

Har du nettverkskabel i stua, er det bare plugge den inn. Siden de aller fleste TV-ene i dag har innebygget trådløst nett, er det likevel ingen grunn til å trekke kabel fra ruteren og inn i TV-en. Finn i stedet fram passordet til ditt trådløse nett, og følg anvisningene på TV-skjermen for å koble den til.

en TV-enhet og en fjernkontroll
5. Tilkobling av TV-signaler

Etter at det analoge TV-nettet ble skrudd av i 2009, trenger du en digital dekoder for å se på vanlige TV-sendinger. Dette kan du få på flere måter:

Via en ekstern TV-dekoder: Dette er vanlig hvis du har TV-signaler fra GET, Altibox, Viasat eller Canal Digital. Disse dekoderne bør kobles til TV-en med en HDMI-kabel for å oppnå best bilde- og lydkvalitet.

Via TV-ens CA-modul: De fleste nye TV-er fra de største TV-produsentene har innebygget digitaldekoder som kan ta imot TV-signaler fra RiksTV, og for deg med parabol fra Canal Digital. Fordelen her er at du slipper en ekstern TV-boks i stua og at du kun trenger å forholde deg til TV-ens fjernkontroll. Installasjonen fungerer ved at du først setter ditt digitale programkort inn i en CA-modul, og så skyver modulen inn i TV-en.

nærbilde av en enhet brukt til å koble til en TV
6. Tilkobling av andre kilder

Når du skal koble til utstyr som DVD- eller Blu-ray-spiller, eller en spillkonsoll til TV-en, anbefales det at du bruker TV-ens HDMI-innganger. Via HDMI blir både lyd- og bilde-signalet overført digitalt, og du får dermed den beste kvaliteten.

Nye TV-er har normalt 2 til 5 HDMI-innganger for tilkobling av eksterne enheter, og hver enkelt HDMI-inngang vil normalt være nummerert, altså HDMI nr. 1, nummer 2 osv. For lettere å vite hvilken enhet som er koblet til på den enkelte inngang, lønner det seg derfor å navngi inngangene. Dette gjør at TV-ens skjermmeny viser Blu-ray-spiller i stedet for HDMI 1, og Playstation eller Spill i stedet for HDMI 4. Dette gjør du via menyen på TV-en. Mange har også en forsterker eller lydplanke de vil kjøre lyden gjennom, og de mest ivrige brukerne har gjerne en hjemmekino-receiver og et komplett surroundsystem. Hvordan du kobler til dette vil variere helt avhengig av hvilket utstyr du skal koble til, og hvordan oppsettet ditt er. Her må du derfor sjekke bruksanvisningen nøye.

Finn et veggfeste eller stativ til TV-en din
Se alle veggfester til TV