Hopp over navigasjonen
Calman-SDR-HDR-banner-NO

SDR og HDR – her er den store forskjellen

SDR og HDR er de to store standardene innenfor TV-bilder. Her kan du bli klokere på hva forskjellen er – og hva ditt valg betyr for opplevelsen hjemme i stuen

Det er mange ting å ta stilling til når man skal kjøpe en ny TV – og man kan fort bli forvirret av de mange begrepene man møter. De to viktigste forkortelsene du bør kjenne til, er SDR og HDR – disse to standardene har nemlig stor betydning for bildekvaliteten på din nye TV.

SDR betyr Standard Dynamic Range, og er en betegnelse for den standarden som hittil har vært fremtredende på gamle TV-er og flatskjermer. De siste årene har HDR – High Dynamic Range – vunnet mer frem, og strømmetjenester og datamaskin- og videospillprodusenter er blant de som benytter seg av teknologien, som sikrer bedre dybde og fargemetning. HDR er fremragende til å bevare detaljer i veldig mørke eller veldig lyse deler av skjermen, og tar oss svimlende tett på den opplevelsen vi ville hatt hvis vi så tingene i virkeligheten. På en tradisjonell SDR-skjerm blir farger som ligger tett på hverandre ofte gjengitt som den samme nyansen. For selv om SDR kan gjengi knappe 17 millioner forskjellige farger, blekner det ved siden av de 1,7 milliarder fargene man kan oppleve med HDR. Hvis ditt nye HDR-TV samtidig har 4K eller 8K heftet på navnet, vil opplevelsen bli enda større. De to standardene refererer til skjermoppløsningen – altså mengden av piksler en skjerm kan vise.

Det betyr naturligvis ikke at SDR er helt håpløst – mye innhold produseres fortsatt kun i SDR, og på flow-TV er HDR-teknologien fortsatt ikke fremtredende. SDR kan da også sikre deg en god opplevelse foran skjermen, og en kalibrering av TV-en din kan faktisk løfte opplevelsen ytterligere

påfugl

Fremtiden tilhører HDR

helt forenklet at 'avstanden' mellom sort og hvitt i hver ende av fargeskalaen er lengre enn ved SDR. Det gir plass til flere nyanser, og dermed et bedre, mer nyansert og tett på virkelighetsnært bilde på skjermen.

Med HDR får man en bildegjengivelse som er nesten urealistisk tett på virkeligheten. Det er en helt ny opplevelse. Når du ser actionpreget sport som Formel 1, mangler du stort sett bare lukten av svidde dekk i nesen for å føle at du selv er med på banen. Og når du ser film, får du et lys- og skyggespill som faktisk kan matche den opplevelsen du ville hatt ved å være til stede. Det blir en helt ny og virkelighetstro opplevelse å se dine yndlingsfilmer eller annet innhold på TV-en.

Kvinne ser på TV i sengen

Lys er alt

Et viktig nøkkelord bak det virkelighetsnære skjermbildet er ”nits”. Nits er en målestokk som viser lysstyrken per kvadratmeter av for eksempel TV-skjermer. Forenklet kan man si at jo høyere tallet er, jo bedre er bildegjengivelsen på et fjernsyn i fullt dagslys. Men det er ikke alt – hvis man bare skrur opp lysstyrken, får man en effekt som av en blendende lampe. Mengden av nits vil derfor variere alt etter hva som skal gjengis. Forskjellige farger og forskjellige nyanser stiller forskjellige krav, og med et større nits-tall kan man gjengi mer mettede farger og flere nyanser, så opplevelsen kommer tett på å være virkelighetsnær. SDR støtter opptil 100 nits, mens HDR kan vise opptil 1000 nits. En nyere versjon av HDR som kalles for HDR10+, støtter helt opptil 4000 nits.

Det er ikke bare teknikksnakk – for lys har en enorm betydning for menneskeøyets oppfattelse av omgivelsene. Tenk bare på forskjellen på de detaljene du kan se ved å tenne stearinlys og ved en tent halogenpære – det er den samme effekten du får på TV-skjermen, hvor du ganske enkelt vil være i stand til å fange flere detaljer i det innholdet du sitter og ser på. Det gir en virkelighetstro opplevelse av både farger, lys, skygge og kontraster.
 

Skjerm med Calman-program

HDR finnes i flere varianter

For eksempel tilbyr mange store strømmetjenester at man kan strømme deres innhold i HDR10, og de fleste 4K-TV-er er optimert til denne standarden. HDR10 optimerer seg selv automatisk ved begynnelsen av en film eller en serie – eller i enkelte tilfeller ved sceneskifte. Det gir et betydelig bedre og mer nyansert bilde enn ved SDR.

I tillegg finnes blant annet Dolby Vision, HDR10+ og HLG – og i fremtiden vil vi se enda flere. Felles for dem alle er at de arbeider med utgangspunktet i HDR-teknologien, og produsentene er hele tiden travelt opptatt av å optimere sine løsninger – og det tjener du på.

Skal du ha det beste bildet, må du altså velge en HDR-løsning – spør gjerne en av våre eksperter i butikken om de detaljerte forskjellene på de enkelte produsentenes utgaver. Så vil du nok bli guidet på rett vei til å finne akkurat din drømme-TV.