Hopp over navigasjonen
Hand adjusting the temperature dial of an oven

Bruk mindre strøm når du lager mat

Kjøkkenet er ett av stedene det er ganske enkelt å spare strøm. Noen små justeringer av vanene, så er du der. Her gir vi deg snarveiene til lavere strømforbruk.

På kjøkkenet skal det varmes mat, kjøles mat og ikke minst vaskes kopper og kar. Alt dette krever strøm. Det betyr også at det finnes mulighet for å spare energi.

Kettle on tabletop pouring hot water into teacup

Dyrt å varme vann

– Varmtvann er en stor post på energibudsjettet. Vær bevisst, ikke bare når du dusjer, men også på kjøkkenet. Ikke la varmt vann stå og renne rett i sluket, sier pressesjef Eiliv Flakne i Enova. Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet.

Her finner du flere tips om strømsparing

Det første og enkleste rådet er å bruke vannkokeren når du skal varme opp vann.

– Å varme vannet i vannkokeren trekker mindre strøm enn å varme vannet i en kjele, understreker Flakne.

Hand closing the lid on a pot on a stove

Bruk lokk og vær bevisst på mengde vann

Flakne har flere tips til hvordan du kan spare strøm når du skal varme opp vann og mat.

– Har du ikke vannkoker, er et enkelt tips å bruke lokk på kjelen. Da går det fortere, og energiforbruket bli lavere.

Dette gjelder selvsagt også når noe står og koker eller damper over tid, som egg og grønnsaker –bruk lokk. Grønnsakene kan med fordel kuttes opp i mindre biter, slik at de fortere blir så møre som du vil ha dem. Unngå også å koke opp mer vann enn du trenger.

Woman holding two frying pans over a stove

Utnytt varmen godt

Strømsparing blir enklere når du først har begynt å bli bevisst.

– Du trenger ikke alltid å bruke den store stekepannen. Har du flere, bruk den størrelsen du faktisk trenger, slik at flaten du skal varme opp blir så liten som mulig, sier Flakne.

Du kan også bruke koketoppen smartere. Trenger du egentlig å steke så hardt? Sjelden. Også varmen i stekeovnen kan utnyttes bedre. Dersom du skrur av ovnen ti minutter før middagen skal være klar, vil ettervarmen være tilstrekkelig til å gjøre maten ferdig.

Hand holding a pack of fish in a fridge
Juster temperaturen

Du kan også bruke mindre strøm ved å bruke utstyret du har på smartere måte. Sørg for å justere temperaturen i kjøleskap og fryser til anbefalt temperatur, som er 4 plussgrader i kjøleskapet, og minus 18 i fryseren. Kaldere enn dette er helt unødvendig.

Et lite triks er også å tine mat i kjøleskapet. På den måten bruker kjøleskapet mindre energi for å holde temperaturen. Du unngår også å bruke mikrobølgeovnen unødig.

Fully loaded dishwasher
Fyll opp oppvaskmaskinen

Å kjøre oppvaskmaskinen oftere enn nødvendig er også et lite energisluk. Sørg for å fylle den opp før du trykker på startknappen, og sett deg inn i hvilke programmer som er mest energibesparende.

Hand pointing to the temperatur controls and energy class of a freezer
Sjekk energimerkingen når du handler nytt

Eldre elektriske apparater er ofte mindre energieffektive enn nye. Skal du handle nytt er det lurt å velge et produkt med lavest mulig energiforbruk. Alle produkter har en egen energimerking der skalaen går fra A til G, der A er best.

Woman cutting vegetables on a cutting board
Vi hjelper deg

Hos Elkjøp finner du selgere som er eksperter på kjøkkenutstyr. Vi hjelper deg med å finne frem blant alle de ulike modellene, og gir deg tips til hvordan du kan bruke dem på smarteste måte.  Husk også at du kan snakke med en Live Shopper om du handler på nett. Se etter Live Shopping-ikonet neste gang du handler.