Vet du hvordan man setter opp et mesh-nettverk?
Har du mange enheter hjemme som er avhengig av det trådløse nettverket? Som de fleste andre forventer du nok at nettverket ditt fungerer godt – uansett hvor du er hjemme. Vi kan hjelpe deg med å få nettverket til å fungere sømløst ved å guide deg gjennom det optimale oppsettet av ditt mesh-nettverk.
Hva er et mesh-nettverk?
Et godt nettverk er ikke bare raskt, men gir deg også bred rekkevidde. Et mesh-nettverk er et nettverk av fysiske noder som plasseres rundt i huset. Disse erstatter den tradisjonelle routeren som sender ut ett enkelt WiFi-signal som skal dekke hele huset eller leiligheten.
Teknologien som brukes er relativt ny, men du får allerede solide mesh-nettverk fra kjente merker som Google, Netgear, Jensen, Asus, D-Link og Huawei.
Med en enslig router i stuen opplever du gjerne dårligere signaler på kjøkkenet eller soverommet. Setter du opp et mesh-system og fordeler nodene i hele boligen kan du få optimal WiFi-dekning i hele huset ditt.
Noder er enkelt forklart routere som «snakker» med hverandre på en smart måte, og lager et stort nettverk som sømløst dekker hele hjemmet ditt. Med et mesh-nettverk slipper du bytte nettverk når du beveger deg rundt i boligen, noe som gjerne er tilfelle med en nettverksutvider eller en router. Mesh-nettverket gjør dette automatisk for deg.
Hvor mange noder trenger du?
Vi har alle ulike behov og bor forskjellig. Det fine med et mesh-nettverk er at du kan legge til nye noder i systemet hvis du trenger – slik at du kan bli kvitt blindsoner uten WiFi-dekning bare ved å legge til en ny node.
Vanligvis selges mesh-noder i pakker med én eller tre enheter. Har du en liten leilighet, trenger du kanskje bare en eller to noder, men bor du i et større hus bør du nok begynne med en 3-pakning.
Jo flere og tykkere vegger du har, jo flere noder vil du trenge. Husk at du enkelt kan legge til flere noder ved behov også etter den første installasjonen.
Enkelt oppsett
Det er overraskende enkelt å sette opp et mesh-nettverk, og alle kan gjøre det. Du kobler bare hovednoden til modemet ditt, og deretter plasserer du de andre satellittnodene rundt i hjemmet ditt.
Grensesnittet er lett tilgjengelig gjennom en app, hvor du (etter å ha satt opp systemet med navn og sikkert passord) bl.a. kan sjekke signalstyrken til hver node og bruk av båndbredde.
Første gangen du setter opp mesh-nettverket, må du huske å koble fra modemet ditt for å få en «ny start», med nye og gyldige IP-adresser til nodene. Under installeringen blir du mest sannsynlig instruert til å bruke noes om kalles «automatisk båndstyring» eller noe liknende. Dette betyr at nettverket ditt vil ha en enkel SSID (nettverksnavn), og at dine tilkoblede enheter automatisk kobler seg til den ideelle båndbredden – enten 2.4GHz (tregere, men med bedre rekkevidde) eller 5GHz (raskere, men mer begrenset rekkevidde). Du kan selvsagt også holde disse båndene adskilt som separate nettverk - hvis du foretrekker det.
Hvordan bli kvitt blindsoner
Noe av de viktigste du gjør når du setter opp mesh-nettverket ditt, er å plassere hver av nodene i forhold til hverandre slik at WiFi-dekningen blir optimal. Som en tommelfingerregel bør du unngå å plassere nodene lengre enn to rom fra hverandre – og unngå kompakte hindringer som murvegger mellom nodene. Opplever du svakt signal, prøver du å plassere nodene nærmere hverandre. Du bør også unngå å plassere noder i skap eller skuffer.
Har du utfordringer med «dødsoner» i boligen din, er mesh-nettverk løsningen – både fordi du får spredt signalet over hele huset og fordi de fleste noder i dag er så nette og elegante at du også kan ha dem fremme.
Tryggere med mesh
Et mesh-nettverk forbedrer ikke bare dekningen, men styrker også sikkerheten. Mange av de nye mesh-systemene kommer med muligheten til å slå på foreldrekontroll eller enhetsprioritering.
Foreldrekontroll har fått mye oppmerksomhet – og med god grunn. Lærer du barna dine å ikke åpne inngangsdøren for fremmede, er det kanskje også smart å stenge noen av de åpne dørene på nettet. Foreldrekontrollen til mange mesh-systemer lar deg begrense tilgangen til enkelte nettsider og sette tidsbegrensninger for WiFi-bruk, slik at den ikke går utover leggetid eller middagen.
Du kan også stille inn sikkerhetsinnstillingene etter alder, og lage ulike profiler for hvert familiemedlem. På den måten kan du hindre tilgang til sosiale medier for de yngste, samtidig som du gir tenåringen litt mer frihet.
En annen måte du kan skreddersy mesh-nettverket på er ved å bruke QoS (Quality or Service) til å fordele båndbredde dit den trengs mest – om det er til gaming, strømming eller noe helt annet.
Husk at du alltid kan kontakte oss i Elkjøp dersom du har spørsmål rundt meshsystemer eller installasjon av mesh-nettverk.
Finn mer inspirasjon:
Mesh: Guider og artikler
Les merLei av tregt og hakkete nett? Lær mer om raske og stabile mesh-nettverk og hvordan de kan forbedre forbindelsen din i våre guider og artikler.
Er du lei av dårlig Wi-Fi når du jobber hjemme?
Les merDårlig Wi-Fi kan løses ganske enkelt. Her får du våre beste tips til et velfungerende og behagelig hjemmekontor.
Hva er Mesh Wi-Fi?
Les merTreg internettforbindelse, svakt nettverkssignal og en komplisert nettverkstilkobling. Disse problemene slipper du med Mesh-internett, som er neste generasjons trådløse WiFi-system.
Slik får du mest mulig ut av PC-kjøpet
Les merVed å følge tre enkle trinn kan du få mest mulig ut av ditt neste datakjøp. Les mer her.
Slik lager du et ryddig system på din bærbare datamaskin
Les merSorter innholdet på PC-en din i et smart system, og få god oversikt over dokumentene, filene og bildene dine.