Hvor raskt bør nettet ditt være?
Med flere og flere enheter koblet til det trådløse nettverket, øker også kravene til både hastighet og stabilitet. Å jobbe hjemmefra, strømme og å bruke nettet for underholdning krever litt ekstra fra hjemmenettverket. Men hvor raskt internettilkobling trenger du egentlig?
Mange tilkoblede enheter, men ikke alle bruker nettverket samtidig
Det handler om mer enn hvor mange som er tilkoblet.
Om bredbåndet for det meste brukes til å oppdatere apper, sende emails og lese nyheter behøver man ikke å ha et veldig raskt bredbånd uansett om man er en eller flere som deler tilkoblingen. Men om man er flere i familien som jobber hjemmefra, spiller onlinespill, livestreamer eller laster ned større filer øker behovet drastisk.
Strømming krever betydelig mindre båndbredde enn nedlastning og tar dessuten ingen plass på harddisken. Dette er en av hovedgrunnene til at teknologien har blitt så populær når det kommer til film, TV og musikktjenester som Netflix og Spotify.
Internett for hjemmekontoret
Ettersom flere og flere av oss jobber hjemmefra, betyr det at internettoppkoblingen din hjemme nå er viktigere enn noen gang.
Å skrive og sende e-poster eller sjekke viktig informasjon på nettsider krever ikke så mye, men så fort du skal ha stemme- eller videomøter trenger internettet ditt å levere mer. Nedlasting- og opplastingshastigheter er viktige faktorer for å sikre problemfri oppkobling gjennom hele arbeidsdagen. Raskere nedlastningstid vil laste programmer, bilder, nettsider og filer lastere. Samtidig vil raskere opplastningstid la deg sende e-poster med store vedlegg, samtidig som bildet og stemmen din høres klar gjennom nettmøtene dine.
Uansett hva slags type internettilkobling du har vil alt du gjør online bruke data. Men hva er egentlig en god internetthastighet for hjemmekontoret? Generelt sett anbefales det et minimum på 50 til 100 Mbps nedlastning for hjemmekontoret, og minimum 10 Mbps opplastningshastighet dersom du skal laste opp større filer.
Liten husholdning
Hvis du bor alene, sammen som par eller i en husholdning med maks tre personer.
- Strømming i 4K krever minst 25Mbit/s, og musikkstrømming får stadig høyere kvalitet, så du bør legg til minst 5Mbit/s, slik at du kan gjøre begge deler samtidig.
- Når du bruker nettet trådløst på for eksempel PC-en eller mobilen, reduseres hastigheten. Derfor bør du legge til 10-15 Mbit/s når du regner ut hvor raskt nett du trenger.
- Den foretrukne hastigheten i dette eksempelet er 50Mbit/s.
Gjennomsnittshusholdning
Hvis dere er tre eller flere i husholdningen og alle har en smarttelefon og kanskje en PC hver, faller dere i denne kategorien.
- Flere smarttelefoner koblet til nettverket, der alle strømmer innhold samtidig betyr at du trenger økt båndbredde og raskere tilkobling.
- Dette gjelder også hvis du bor alene, men bruker jobb-PC med flere online-programvarer samtidig. For eksempel presentasjoner over nett og strømming mens du laster opp en video du har redigert er ting som krever økt båndbredde.
- Hvis du gamer, husk at online-spill krever en tilkobling på minst 20 Mbit/s, men dette vil variere fra spill til spill..
- 100-500mbit/s kreves for en husholdning med disse kapasitetskravene.
Storforbrukeren
Sist, men ikke minst, har vi storforbrukeren, der hele familien bruker internett på forskjellige måter fra morgen til kveld..
- Her snakker vi skikkelig kraftig bruk. En eller to personer som jobber hjemmefra, og familiemedlemmer som laster opp video til YouTube samtidig som de strømmer. Her er det videomøter, online gaming og strømming av både musikk og video, mens andre bruker mobil, spillkonsoll og smart-TV samtidig.
- Hvis husholdningen din har store krav til nettverket, bør du vurdere å skaffe en gamingrouter. Disse routerene er ofte raskere og kommer med en rekke avanserte funksjoner som lar deg styre nettverket og båndbredden mer nøyaktig.
- For dette bruket bør du se på netthastigheter fra 500 Mbit/s og oppover.
Husk å tenke på hjemmenettverket ditt
Abonnementet du har fra din nettleverandør har selvfølgelig mest å si for hvor raskt nettet ditt er, men det er også viktig å huske på routeren og det trådløse nettverket du har inne i hjemmet ditt.
For mindre leiligheter og hjem vil du ofte klare deg fint med den boksen - eller routeren - du får fra internettleverandøren din. Men hvis du bor i et større hjem, eller har mange tykke vegger, så kan det være at du trenger en signalforsterker eller et mesh-nettverk for å få godt signal og solid hastighet i hele hjemmet ditt.
Dette er fordi det trådløse signalet blir svakere over lengre avstander og når det treffer hindringer. Hvis nettverket ditt ikke står i forhold til hastigheten på abonnementet ditt vil det ikke hjelpe å bytte abonnement. Det blir litt som å bygge motorvei som stopper 50 meter fra huset ditt, og så ha en hinderløype derfra. Du får med andre ord ikke utnyttet den hastigheten du har betalt for.
Slik installerer du mesh-nettverk
Les merLær hvordan du setter opp et mesh-nettverk for å få maksimalt ut av det. Les denne guiden fra Elkjøp, og se våre gode løsninger for hjemmenettverket ditt.
Hva er Mesh Wi-Fi?
Les merTreg internettforbindelse, svakt nettverkssignal og en komplisert nettverkstilkobling. Disse problemene slipper du med Mesh-internett, som er neste generasjons trådløse WiFi-system.
Elkjøps guider og artikler
Les merFinn inspirasjon, les om nye produkter, eller la oss guide og støtte deg i ditt kjøp.
Datamaskin: Guider og artikler
Les merTrenger du hjelp til å finne de rette PC-produktene for deg? Se alle våre guider og artikler om bærebare og stasjonære PC-er, skrivere, routere og mer.
Hvilken trådløs router bør du velge?
Les merHva slags trådløs router du trenger avhenger av hvor mye og hvordan du bruker ditt trådløse nettverk. Start med å avdekke dine behov før du velger trådløs router.
Guide: Hvor raskt internett trenger du?
Les merØkt antall enheter og bruk av hjemmekontoret øker krav til både hastighet og stabilitet på ditt trådløse nettverk. Men hvor raskt internett trenger du egentlig?
Hvorfor bør du ta notater digitalt?
Les merEffektiviser notatene dine. Her er fire grunner til hvorfor du bør bytte ut notatheftet med et nettbrett eller en bærbar PC.
5 steg mot å finne rett skjerm
Les merStørrelse, oppløsning og bruksområde er viktig å tenke på. Slik velger du den perfekte PC-skjermen som dekker dine behov.