Ta vare på naturens goder med en frukt- og sopptørker
Om høsten bugner skogen og hagen av godsaker, men hvordan ta vare på det du plukker? En frukt- og sopptørker sørger for at sopp, frukt og bær holder seg helt frem til neste sesong.
Dersom du har forsøkt å tørke frukt eller sopp i ovnen, vet du at dette kan være en tålmodighetsprøve. Og om temperaturen blir for høy kan resultatet bli brunsvidd eller beskt, slik at alt ender i søpla.
Med en frukt- og sopptørker, også kjent som en dehydrator, kan du derimot være trygg på at fangsten din tørkes skånsomt og riktig. Tørk både frukt og grønt, eller hvorfor ikke prøve deg på din egen beef jerky?
Tørket sopp
For mange er det noe helt eget å hente middagen i skogen. Og om du skulle være så heldig at du finner rikelig med skogens gull, er en sopptørker en fin måte å ta vare på fangsten med. Skjær soppen i strimler, tørk den og oppbevar i lufttette krukker. Da har du sopp tilgjengelig hele året, enten det er til risotto, søndagssteken eller på pizza.
Tørket frukt
Er du glad i müsli eller havregrøt, er tørket frukt kanskje et selvsagt tilbehør. Med en dehydrator kan du tørke frukt og bær du plukker selv, slik at dette holder seg utover vinteren og frem til neste sesong. Tørket frukt og bær egner seg også godt som snacks. Prøv for eksempel å tørke epleskiver du drysser kanel over, eller lag dine egne, soltørkede tomater med tomatene du høster fra grønnsakshagen.
Tørkede urter og beef jerky
Står kjøkkenhagen full av rosmarin og timian når frosten nærmer seg? Med dehydratoren kan du tørke urtene skånsomt, slik at de kan brukes i matlagingen også utover høsten og vinteren. Mange er i tillegg glad i tørket kjøtt – beef jerky. Eksperimenter med ulike krydder du liker, og lag din egen variant av denne proteinrike snacksen. Kanskje det blir hjemmelagde julegaver i år?
Slik tørker du sopp og frukt
Skjær det du vil tørke i jevnt tykke skiver. Fordel utover brettene i tørkeren, og pass på at skivene ikke overlapper. Tørk deretter til skivene er helt tørre. Ømtålige matvarer, sånn som krydderurter, bør tørkes på laveste temperaturinnstilling.