Hopp over navigasjonen
Chef plating cooked pasta

Slik lykkes du med hjemmelaget pasta

Riktig konsistens på deigen er suksessfaktor nummer en når du skal lage god, hjemmelaget pasta. Egg, fint mel og mye knaing er det som skal til.

Det er nesten utrolig at pasta kan bli så godt, med bare to ingredienser: egg og ekstra fint hvetemel. Likevel er det å gi den riktig konsistens ikke like enkelt. Er den feil blir du straffet når den skal igjennom pastamaskinen. Derfor gjelder det å starte riktig.

Chef kneading pasta dough

Kom i gang

Aller først har du melet på benken eller i en bolle, og lager en fordypning som du kakker eggene oppi.  Rør eggene godt med en gaffel, til en jevn og fin blanding. Så bruker du fingertuppene til å blande eggene og melet, med litt og litt mel av gangen til alt er godt blandet sammen. For å få deigen jevn og glatt, må den knas sammen – med kjærlighet og omtanke. Dette er håndverk.

Klem den sammen, dra og strekk i deigen, og tenk at dette er god trening. Det er en grunn til at italienske bestemødre ofte har sterke armer.  Hensikten er å få glutenet i melet til å gjøre jobben, slik at pastaen får riktig konsistens når den blir kokt. Hold på til deigen er silkemyk.

Chef shaping pasta

To runder

Etter all knaingen trenger deigen hvile. En halvtime i kjøleskap, godt pakket inn i plastfolie, så den ikke blir tørr, gjør den klar til neste post på programmet: pastamaskinen.

Sørg for at utstyret står støtt på et rent underlag, og husk at du trenger høyde der du jobber når pastaen skal lages.

For å unngå at pastadeigen setter seg fast, må du strø litt mel på underlaget. Så tar du en deigklum på størrelse med en stor appelsin og klemmer den flat med hendene. Form deigen til en firkant med omtrent samme bredde som pastamaskinens inntak. Still maskinen på det tykkeste hakket(0) og kjør deigen gjennom. Strø på litt mel om deigen setter seg det minste fast. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere (1) og kjør deigen igjennom. Fortsett med ett hakk til (2), og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter. Kjør pastaen igjennom maskinen igjen på det tykkeste (0) og gjenta alle trinnene helt til du har deigen så tynn som du vil ha den. Trinn 6 er det vanligste for ravioli, spagetti og tagliatelle.

Kjøp en pastamaskin
Les mer