Dette skal du tenke på når du velger stekepanne
Det er mye morsommere å lage mat med riktig utstyr, og stekepanner er ikke noe unntak. Det finnes selvsagt ulike panner til ulike oppgaver. Vi har spurt kokken om hvilke panner som brukes til hva.
Moderne stekepanner er ganske avanserte saker. De bygges opp i ulike materialer, lages med ulik form, og ikke minst finnes det ulike typer belegg. Alt for at det skal bli litt lettere for deg å lykkes på kjøkkenet. Her gir vi deg oversikt over de ulike typene.
Praktisk med non stick
Vi starter med å se nærmere på det som kalles slippbelegg eller non stick-belegg. Bjørn Erik Vangen er kokk, og har mange års erfaring med å tilberede sjømat. Han ser særlig fordelen med slippbelegg når fisken skal stekes perfekt.
– Når jeg steker fisk er en stekepanne med slippbelegg overlegen, forklarer han. Da er det lett å få en sprø stekeskorpe uten å være redd for at fisken setter seg fast i pannen. Dessuten er det praktisk at pannen kan vaskes godt med såpe. Da avsetter den ikke lukt og smak til det neste jeg skal steke, sier Bjørn Erik Vangen.
Mange slags belegg
Teflonbelegg har vi vært vant til i mange år, men det finnes flere typer på markedet, med litt ulike egenskaper. Fordelen med teflon, eller andre panner i polytetrafluoreten (PTFE), er at de har svært gode slippegenskaper. Sjekk hvor mange lag med belegg pannen har, for det vil si noe om hvor mye det vil tåle.
Keramisk belegg
Keramisk belegg tåler noe høyere varme, er mer robust med tanke på riper i belegget, men slipper ikke maten like godt som panner med PTFE.
Hybridbelegg
Hybridbelegg finnes på stålpanner og har en struktur med nedfelte områder som gjør at non-stickmaterialet ligger beskyttet på et lavere nivå enn overflaten.
Titanbelegg
Titanbelegg er noe dyrere, men tåler også mer – både høyere varme og bruk av stålredskaper.
Panner i aluminium
Panner i aluminium er lette og har god varmefordeling.
Panner i stål
Panner i stål tåler høy varme, og med et hybrid- eller keramisk belegg er overflaten ekstra robust.
Stekepanne med tykk eller tynn bunn?
Det neste du bør tenke på er om du vil ha en panne med tykk eller tynn bunn.
En tynn bunn varmes opp svært raskt, noe som gjør at maten fortere brenner seg, så du må følge godt med. Stekepanner med tynn bunn passer best til hurtig fresing av kjøtt og grønnsaker. En stor fordel med tynnbunnede stekepanner er at de ofte er lette og enkle å håndtere.
En tykk bunn tar det lenger tid å varme opp, men den holder mye bedre på varmen når riktig temperatur er nådd. En panne med tykk bunn er også mindre utsatt for deformering og slitasje. Prisen er ofte litt høyere, men det kan være lurt å spandere de pengene.
Sjekk også at du liker håndtaket på pannen. Et godt grep er viktig når den skal håndteres, og et rent stålhåndtak gjør at du kan sette pannen i ovnen.
Liten og stor panne
Det kan være lurt med en liten panne i tillegg til den i standard størrelse. Da kan du spare både strøm og oppvask. Pluss at matlagingen går fortere. Skal du steke bare ett egg, eller lage en smårett, trenger du ikke varme opp en stor panne.
Wokpanne
Vangen mener også at en god wokpanne er svært nyttig, og de finnes med ulike belegg. En wokpanne er dypere enn en vanlig stekepanne. Det gir større volum, noe som gjør at du kan lage større porsjoner. Denne typen panner er også laget for å tåle høye temperaturer.
– De høye, skrå kantene, som leder varmen godt, gir pannen et større arbeidsområde. Vil du ha en autentisk wokrett med sprøstekte grønnsaker, er wokpanne tingen.
Stekepanne med høye kanter
En stekepanne med høye, rette kanter og lokk, er også et godt valg om du har sansen for å lage hele retter i pannen. Eller du vil blande flere ingredienser sammen med kjøttet du steker. Da unngår du å bruke en gryte i tillegg.
– Jeg lagde nylig en herlig blåskjellsuppe i en slik panne, forteller Vangen. Da stekte jeg løken først, og tilsatte resten av ingrediensene etter hvert. Fiks ferdig blåskjellsuppe i samme panne. Den egner seg også til gryteretter, som kan stå og putre seg ferdig under lokket, forteller kokken.
Ta godt vare på pannen
Velg den typen belegg du mener er best for deg og ditt bruk, og sjekk bruksanvisningen.
– Det er viktig med godt renhold, og de fleste panner med belegg krever at du bruker redskaper som er skånsomme mot belegget. Gjerne i tre, silikon eller plast. Behandler du pannene pent, varer de lenge, understreker Vangen.
Vi hjelper deg
Hos Elkjøp finner du selgere som er eksperter på kjøkkenutstyr. Vi hjelper deg med å finne frem blant alle de ulike stekepannene, og gir deg tips til hvordan du kan bruke dem på smarteste måte. Husk også at du kan snakke med en Live Shopper om du handler på nett. Se etter Live Shopping-ikonet neste gang du handler.
Les flere artikler
Matlaging: Guider og artikler
Les merFå følelsen av å være en mesterkokk med de rette kjøkkenproduktene. Dykk inn i en verden av baking og matlaging med våre guide og artikler.
Bruk mindre strøm når du lager mat
Les merKjøkkenet er ett av stedene det er ganske enkelt å spare strøm. Noen små justeringer av vanene, så er du der. Her gir vi deg snarveiene til lavere strømforbruk.
Alt dette kan du lage i en airfryer
Les merDenne artikkelen handler om airfryer. Den beskriver all de ulike rettene du kan lage i en airfryer, og gir tips om fremgangsmåten.
Guide: Velg riktig blender
Les merEn blender er et viktig kjøkkenapparat. Men hvilken blender bør du velge? Bruk vår guide med 5 tips for å velge den rette!
Guide - velg riktig kjøkkenmaskin
Les merMed en kjøkkenmaskin kan du gjøre det meste – lage deiger, rører, iskrem og pasta. Når du skal finne en kjøkkenmaskin som passer for dine behov er det viktig å tenke på hva du skal bruke den til og hvilket tilbehør du ønsker.