Kaldbrygget kaffe eller iskaffe: Hva er forskjellen?
Når du trenger en liten oppkvikker, er det lite som slår en avkjølende, iskald kaffe. Da har du to valg: Kaldbrygget kaffe eller tradisjonell iskaffe. Her er guiden som hjelper deg å velge varianten som passer for deg.
Hva er kaldbrygget kaffe?
Kaldbrygget kaffe er en forfriskende drikk som lages ved å trekke grovkvernet kaffe i kaldt vann over en lengre periode. Denne metoden gir en jevn, rik og rund smaksprofil. Kaldbrygget kaffe kan nytes avkjølt (eller til og med varmes opp!), og er perfekt når du trenger noe leskende eller en koffeinboost.
Hva er tradisjonell iskaffe?
Tradisjonell iskaffe lages ved å brygge varm kaffe og deretter servere den avkjølt med is. Den beholder den velkjente kaffesmaken, men gir en friskere og mer oppkvikkende følelse. Iskaffen kan tilpasses ved å bruke ulike bryggemetoder og kaffestiler.
Kaffemaskiner med kald drikke-funksjon
Se flere kaffemaskinerBryggemetoder og utstyr
Hovedforskjellen mellom kaldbrygget kaffe og tradisjonell iskaffe ligger i bryggemetoden. Iskaffe lages ved å brygge varm kaffe, deretter avkjøle den og servere den med masse is. Kaldbrygget kaffe krever mer tålmodighet, fordi den må trekkes i kaldt vann over en lengre periode, gjerne 12 til 24 timer.
Fordelen med en utvdiet trekkeprosessen er at den fremhever forskjellige smaksforbindelser sammenlignet med tradisjonell varmbrygging, resultatet er et kaffekonsentrat proppfullt av smak.
Kapselmaskiner med kald drikke-funksjon
Se flere kapselmaskinerUlike smaksprofiler
De ulike bryggemetodene resulterer i ulike smaksprofiler: Tradisjonell iskaffe opprettholder gjerne de gjenkjennelige kaffesmakene, men med en mildere smak fordi isbitene etter hvert vil tynne ut kaffen. Kaldbrygget kaffe, derimot har en jevnere, mindre syrlig og ofte mer konsentrert smaksprofil. Den utvidede trekkeprosessen i kaldbrygg utvinner færre bitre forbindelser, noe som resulterer i en naturlig søtere og rikere smak.
Lav eller høy surhet?
Surheten har mye å si for kaffesmaken, og spiller en avgjørende rolle i å skille kaldbrygget kaffe fra tradisjonell iskaffe.
Tradisjonell iskaffe beholder et høyere surhetsnivå fra den varme bryggeprosessen, noe som gir både friskhet og kompleksitet til smaken. Kaldbrygget kaffe, derimot, er kjent for sin lave surhet, noe som gjør det til et godt valg om du ønsker en mildere, jevnere kaffeopplevelse.
Forskjellig koffeininnhold
Når det gjelder koffeininnhold, leverer kaldbrygget kaffe og iskaffe litt forskjellige. Iskaffe er vanlig kaffe eller espresso, avkjølt med is og ofte servert med melk som er med på å tynne ut kaffen. Med kaldbrygget kaffe starter du med et kaffekonsentrat som inneholder vesentlig mer koffein enn vanlig kaffe. Grunnet den milde, runde smaken på kaldbrygget kaffe kan den nytes i alt fra konsentrert form over is, til mer utvannede varianter. Koffeininnholdet varierer avhengig av hvordan du serverer kaffen.
Sett ditt preg på kaffen!
En av hovedfordelene med iskaffe ligger i at du kan brygge en rekke ulike kaffestiler, og nyte dem avkjølt med isbiter.
Til gjengjeld byr kaldbrygget kaffe på en overraskende vri: den kan nemlig varmes opp! Ved forsiktig oppvarming av kaldbrygget ditt, oppdager du andre sider av smaksprofilen, samtidig som du beholder den lave surheten.
Til syvende og sist avhenger valget mellom kaldbrygget kaffe og iskaffe av dine preferanser. Hvis du tiltrekkes av en jevnere, mindre syrlig smak med en anelse naturlig sødme, kan kaldbrygget kaffe være perfekt for deg. Om du derimot ønsker den gjenkjennelige kaffesmaken med en forfriskende vri, er det iskaffe som skal få deg gjennom varme sommerdager.