Den beste og saftigste burgeren lager du selv.
Hvordan lager man egentlig skikkelig gode burgere? Hemmeligheten er å lage dem fra bunnen av, med de beste råvarene og en god kvern. Er du villig til å gjøre en innsats, skal vi gi deg de saftigste tipsene.
Det aller beste rådet vi har, er at du lager din egen kjøttdeig, og da skal du ikke være gjerrig med fettet. Magre og tørre hamburgere er ikke særlig fristende. Hvilke kjøttstykker du velger å satse på er derfor avgjørende.
Flere typer kjøtt
Fordelen med å lage deigen selv, er at du vet akkurat hva du putter i deg, og her er et tips vi tror du vil sette pris på: Bruk like deler mørbrad og høyrygg av okse. Det gir en herlig blanding av fett og finesse. Og vil du sette en ekstra spiss på deigen kan du også tilsette litt brystkjøtt. Mørbrad og høyrygg får du tak i de fleste dagligvarebutikker med brukbart utvalg.
Når du har funnet fram de råvarene du vil bruke, skjærer du kjøttet i terninger og tilsetter krydder etter egen smak, men vent med saltet. Rør det godt sammen før du setter det i fryseren i 30-60 minutter til blandingen er kjølig, fast og fin.
En god kvern
Nå er det på tide å kverne kjøttet, og har du ikke allerede en kvern i metall som kan brukes til all slags kjøtt, så skaff deg det. Matlaging er mye lettere og morsommere med godt utstyr, og det er ikke noe unntak for hjemmelagde hamburgere.
Da er det bare å fylle på med kjøtt, og kvern i vei til du har en jevn blanding.
Et godt tips er å holde kjøttet kaldt og hendene både våte og kalde mens du jobber med deigen. Da går jobben med å forme hamburgerne mye lettere. Det er viktig at du ikke knar for mye, for det kan gå utover saftigheten. Hvis du vil ha jevnstore burgere, kan du bruke noe du har på kjøkkenet til å måle dem opp med, for eksempel et lokk. Et annet tips for å gjøre hamburgerne saftige er at du ikke lager dem for tynne, to og en halv centimeter er bra.
Kaldt og varmt
Skal du ikke steke dem med en gang, lar du dem hvile i kjøleskapet så lenge. Skal de grilles er det et smart tips å starte grillingen mens de rå burgerne er kalde. Når det kalde kjøttet havner på den glovarme grillen, vil fettet inni hamburgerne ekspanderere og gjør dem saftige. Samtidig får de en delikat stekeskorpe på utsiden.
Salt i selve deigen er uheldig, det trekker fuktigheten ut. Saftige hamburgere krever salting på utsiden, rett før grilling eller steking. La burgerne ligge i fred mens de stekes. Ikke press dem, eller flytt dem rundt med stekespaden under steking, og de skal ikke snus mer enn en gang. Alt for saftigheten! Steketiden avhenger av om burgerne stekes i panne eller på grill. For å sjekke om de er ferdige kan du skjære igjennom kjøttet. Det skal være litt rosa, og saften som kommer ut skal være klar. Husk at hamburgerne trenger hvile, for at den saftige innsiden skal sette seg.
Riktig tilbehør
Se kjøttkverntilbehørEn kjøkkenmaskin med tilbehør er tingen for deg som liker å lage mat fra bunnen av. Har du allerede en kjøkkenmaskin så kan det godt hende at du også har en god kjøttkvern. Dette er tilbehør på de fleste maskiner, og har du ikke en allerede, kan den ganske sikkert kjøpes som ekstrautstyr. Fordelen med et slikt oppsett er at du bruker den kraftige motoren som allerede er i kjøkkenmaskinen. Løsningen blir også rimeligere enn en tilsvarende kjøttkvern, og du sparer plass i skapet.
Vi hjelper deg
Alle kjøkkenmaskinerHos Elkjøp finer du et stort utvalg av de ulike kjøkkenmaskinene og tilbehør. Selgerne hos oss kan gi deg gode råd om både kjøkkenmaskin og tilbehør. Er du på nettsiden kan du klikke på vår egen kjøpehjelp som gir deg gode råd og produkttips.
Derfor er kjøkkenmaskin verdt investeringen
Les merKjøkkenmaskinen har nesten uendelige muligheter når det kommer til matlaging. Se alt du kan lage her og hvorfor du ikke vil angre på å skaffe deg en egen kjøkkenassistent.
Guide: Hvilket kjøkkenapparat passer best for deg?
Les merUsikker på om du skal kjøpe kjøkkenmaskin eller foodprosessor? Lær mer om de ulike kjøkkenapparatene og hvilke oppgaver de kan hjelpe deg med.
Guide: Tre grunner til å la kjøkkenmaskinen stå på benken
Les merFinn ut hvorfor du bør la kjøkkenmaskinen stå på benken i stedet for å sette den i et skap. Les om våre tre grunner til det her!