Hopp over navigasjonen
Varmepumpe utedel

Slik unngår du at varmepumpen lager støy

Varmepumper er en velsignelse for både lommebok og miljø, men de kan dessverre også stjele nattesøvnen fra selv de beste sovehjertene. Heldigvis kan du, med litt forberedelser, unngå den verste støyen og få et godt vennskap med varmepumpen din.

Person peker fjernkontroll mot varmepumpe

Tenk plassering

En varmepumpe består av to deler, en utedel og en innedel. Plassering av utedelen avhenger av hvilken type varmepumpe du velger. For eksempel er utedelen til en luft-til-luft-varmepumpe plassert nederst på husets yttervegg. Da utedelen normalt lager mer støy enn innedelen, er det lurt å plassere pumpen langt vekk fra soverommet. Den bør heller ikke vende mot naboens soveromsvindu – dette kan føre til sure miner ved postkassen om morgenen. Det er også viktig å tenke på hvor mye plass det er rundt varmepumpen. Ved å plassere pumpen i trangere rom, for eksempel under en balkong, øker støynivået. Det er lurt å montere på et stativ, enten på bakken eller på grunnmuren, gjerne med vibrasjonsdempere på stativet. Tenk også på hvordan innedelen er plassert. Lyd spres rundt i rommet, og dette er spesielt tydelig ved høye tak og god akustikk. Ved å dempe rommets akustikk vil støyen bli mindre dominerende. Og til slutt; aldri plasser varmepumpen rett over sofakroken.

Nærbilde av knapper og temperatur på varmepumpe

Små verdier utgjør store forskjeller

Regler for støy og varmepumper går hånd i hånd med generelle regler for støy i nabolaget. Et høyere støynivå er akseptert fra rundt 06:00 til 18:00, sammenlignet med på kveld og natt. Så dersom du lar en bråkete varmepumpe stå på gjennom natten, kan det hende at du vil motta klager. Alle varmepumper har merking som oppgir hvor mye lyd de vil lage. Dette måles i desibel. Selv om marginene mellom ulike pumper kan virke små, utgjør så lite som 10 desibel (dB) stor forskjell. Faktisk vil de fleste av oss merke en forskjell på så lite som 3 dB. En hovedregel er at en varmepumpe ikke bør lage mer støy enn 35 dB når den er plassert utenfor en leilighet eller ved siden av et nabohus. Generelt er det slik at dyrere modeller er mer stillegående. Dersom installatøren ikke har montert varmepumpen korrekt, kan dette også påvirke støynivået. Akkurat som at en vaskemaskin bråker mer når den ikke er vatret, vil det bli vibrasjon i en varmepumpe som er installert feil. Været spiller også en rolle når det kommer til støy. I kaldere vær må pumpen jobbe hardere. Det kan derfor være lurt å plassere utedelen på et lunt sted, og ikke på den veggen som er mest utsatt for vind på kalde vinternetter.

Kvinne slapper av i stol

Støy og typer

Støynivået til en varmepumpe avhenger mye av hvor den er plassert. En væske-til-vann-varmepumpe henter energien sin fra bakken, og lager derfor ikke særlig lyd. Da disse avgir energi og varme i form av et vannbårent varmesystem, plasseres de normalt i tekniske rom – ute av syne mesteparten av tiden. Velger du derimot en luft-til-luft-varmepumpe, avgis varmen direkte i luften. Denne typen pumpe må plasseres der du oppholder deg mest, for eksempel på stuen. Viften jobber for å spre varmen rundt og lager lyd i prosessen, men i senere år har teknologien blitt bedre og disse pumpene er nå mer stillegående.