Hopp over navigasjonen
kvinne sitter i en seng med teppe over beina og kaffekopp i hendene

Oljeovn, panelovn eller konvektorovn - hvilken bør du velge?

Det nordiske klimaet er kjølig store deler av året. Derfor er varmeovnene essensielle for å bevare innekosen. Hvilken type ovn passer best for deg og dine behov?

Det finnes mange former for oppvarming, og i jungelen av muligheter er det kanskje ikke alltid helt lett å vite hva du burde velge. Bør du velge oljeovn eller panelovn? Og hva er egentlig forskjellen på en konvektorovn og en oljeovn?

smart panelovn montert på en vegg

Panelovn – festet til veggen

En panelovn er en varmeovn som henger fast på veggen, og avgir varme ut i rommet. - For 30 år siden var disse effektstyrte, som betyr at du satte på for eksempel 500 eller 1000 watt, også sto ovnen bare på, forteller Philip Bryn-Haugland fra Mill. Panelovnene på markedet i dag er nemlig egentlig konveksjonsovner. Istedenfor å kun avgi strålevarme via et lukket system, der varmen strålte fra ovnen og ut i rommet, er varmen nå mye mer fordelt. - Det blir varmt i hele rommet, ikke bare rundt ovnen, forteller han.

Rent teknisk fungerer dette etter konveksjonsprinsippet med at varm luft stiger. - Den kalde luften nedenfra dras inn i ovnen, varmes opp, og stiger ut igjen, forteller Bryn-Haugland. Ser du ned i en panelovn, vil du se et varmeelement av aluminium. - Dette elementet blir varmt, og varmer deretter opp luften rundt elementet ved hjelp av en masse riller med luft imellom, forteller han.

De nyere panelovnene er temperaturstyrt, og bruker en fast mengde watt. - Panelovnene fungerer slik at de har en termostat, med en temperatursensor, som enten er på eller av. Den regulerer seg selv, sier han. Det vil si at dersom du har en panelovn på 600 watt, så vil den alltid bruke enten 600 watt eller ikke noe. - Du kan ikke regulere den til å for eksempel bruke halvparten, 300 watt, forklarer han.

Fordelene ved en panelovn er at den holder den temperaturen du ønsker til enhver tid. Den tar ikke plass på gulvet, men du må bruke en del av veggen. - Det er en basisoppvarming, og du kan ha den på hele tiden, forteller Bryn-Haugland. - Den varmer jo også opp lokalt, så du må plassere ovnene strategisk, jevnt spredt utover et rom.

Våre panelovner