Guide: Induksjonstopp eller keramisk topp - hva bør du velge?
Bør du velge keramisk- eller induksjonstopp neste gang du kjøper ny komfyr? Den ene er nemlig langt mer sikker enn den andre.
Det begynner å bli en stund siden induksjonstoppen på alvor ble presentert for de norske hjem, og mange har forelsket seg i enkelheten ved rask oppvarming av maten. Men er egentlig induksjonstoppen så god som de skal ha det til? Og hvilke andre forskjeller finnes det mellom induksjons- og keramisk topp?
Induksjonsoppvarming
Induksjonstoppene varmer opp stekepanner og kasseroller ved bruk av magneter under glasset. Likevel er det ikke sånn at alt magnetisk blir rykende varmt dersom du mister eller glemmer det oppå kokeplaten.
Det er mye som må dekkes før kokeplaten aktiverer seg. Og dette skjer kun når magnetfeltet oppå er stort nok, så hvis du for eksempel har en ring eller noe magnetisk så vil ikke dette starte platene.
Med induksjonsplatetopper må du passe bedre på – det kan gå fortere enn du er vant til. Problemet er at hvis du setter pannen på altfor høy varme så vil maten svi seg fordi varmen er for sterk. Er du vant til å sette platen på det høyeste nivået ved bruk av en keramisk platetopp kan dette være en overgang.
Mindre brannfarlig
Selv om induksjonsplatetoppen blir raskere varm enn en keramiske topp, er den faktisk mindre brannfarlig. På samme måte som kokeplaten aktiveres av magnetiske flater, deaktiverer den seg dersom disse fjernes. Glemmer du for eksempel å skru av platen når du løfter av kjelen, så vil platen slå seg av, og dette er dermed mindre brannfarlig. Platen blir heller ikke like varm som ved en keramisk kokeplate. Istedenfor å varme opp glasset under kjelene, varmer induksjonsplatetoppen kun opp kokekaret. På denne måten vil ikke det som kommer i kontakt med platen brenne seg. For eksempel dersom du legger papir over platen, eller hvis maten koker over.
Hvor raskt det går å varme opp for eksempel kokende vann med induksjonsplatetoppen varierer ut ifra hvilket materiale kjelene er laget av. Noen materialer varmes opp fortere enn andre. De aller rimeligste variantene har gjerne en blanding av aluminium eller liknende. Disse lager også mer lyd enn de dyrere alternativene. Derfor bør du bruke gode, tykkbunnede stekepanner..
Smartere induksjonsplatetopper
På enkelte induksjonsplatetopper kan temperaturen styres veldig nøyaktig. Skal du varme opp mat til en bestemt temperatur, eller for eksempel smelte sjokolade eller smør, så gjør denne egenskapen det en del lettere. Induksjonsplatetopper har programmer med forhåndsinstallerte soner, og slik unngår du at maten svir seg som følge av for høy temperatur.
Noen induksjonstopper kan også samarbeide med ventilatoren. Da skrur den på ventilatoren når du skrur på induksjonsplatetoppen, og slår den av noen minutter etter du er ferdig med å lage maten. Nå har det også kommet noen induksjonstopper med kokke-funksjon, som jeg synes er veldig kult. Skal en kokk for eksempel lage en saus begynner han eller hun med høy temperatur, for så å redusere den gradvis. Denne prosessen kan nå induksjonsplatetoppene styre selv, så slipper du å bekymre deg for at sausen svir seg mens du jobber. Induksjonsplatetopper gjør det også lettere å lage mat i store gryter. Har du en stor fiskegryte som fyller mer enn en sone, kan du koble flere soner sammen slik at hele fiskegryten varmes opp. Det kan man ikke med keramiske platetopper.
Slik velger du riktig induksjonstopp for ditt kjøkken
Induksjonstopp er den mest populære platetoppen på det moderne kjøkkenet. Hos Elkjøp finner du et bredt utvalg. Les mer om hva som kan passe ditt kjøkken her.
Guide: Hvor skal du plassere platetoppen din?
Ny platetopp til kjøkkenet? I denne artikkelen kan du lese om hva du bør tenke på når du velger plassering - alt fra benkeplass til størrelse og ventilasjonsmuligheter.
Guide: Hvorfor du bør vurdere en stekeovn med WiFi
En stekeovn tilkoblet WiFi gir deg muligheter du ikke får fra en vanlig ovn. Her er noen grunner for hvorfor du bør vurdere en stekeovn med WiFi.