Kjøpsveiledning for foreldre: Slik finner du den perfekte gaming-PC-en
Det er mange ting å tenke på når du skal velge gaming-PC. Her finner du en oversikt over flere faktorer du bør vurdere før du bestemmer deg.
Ferdigbygde gaming-PC-er er et fornuftig valg dersom du ønsker fordelene med en gaming-PC, men ikke vil bygge en selv. Elkjøp tilbyr et bredt utvalg av gaming-PC-er med ytelse på alle nivåer, fra maskiner i budsjettklassen til high end-løsninger. Maskinene finnes i mange forskjellige utforminger og størrelser, og hvis du har tenkt til å kjøpe en gaming-PC i gave, er det en del ting å tenke gjennom før du bestemmer deg.
Sjekkliste for kjøp av gaming-PC
- Har du plass til en stasjonær maskin, eller trenger du mobiliteten til en bærbar PC?
- Hvor mange kjerner har prosessoren?
- Er lagringsmediet en SSD-disk?
- Har PC-en 16 GB RAM eller mer?
- Hva slags oppløsning har skjermen, og støtter grafikkortet denne oppløsningen?
- Har du sjekket 3DMark-verktøyet for å se hva slags FPS-tall du trenger til spillene du har tenkt å spille?
Bør du kjøpe bærbar eller stasjonær PC?
Det første du må bestemme deg for, er om PC-en skal være bærbar eller stasjonær. De fleste gaming-PC-er er stasjonære, men hvis mobilitet er viktig, finnes det også et stort utvalg av bærbare gaming-PC-er.
En bærbar gaming-PC har vanligvis kraftigere ytelse enn ordinære bærbare PC-er, men den veier mer. Vær også klar over at spilling tømmer batteriet raskere enn for eksempel surfing på nettet, så dette er noe du bør ta hensyn til. Generelt sett vil det være en avveining mellom mobilitet og ytelse. En kraftigere bærbar PC med større batteri har lengre brukstid, men vil også være større og tyngre.
Med en stasjonær gamingmaskin er ikke størrelse, vekt eller batterikapasitet noe du trenger å tenke på, men den er naturligvis ikke mobil. Hvis ikke mobilitet er viktig, er en stasjonær maskin det vanligste valget.
Velg grafikkort (GPU) med god ytelse
Grafikkortet er en av de viktigste komponentene i en gamingmaskin. Grafikkortet er det som faktisk genererer bildet som vises på skjermen, og hvis grafikkortet ikke er raskt nok, kan det bli vanskelig å spille fordi bildet oppdateres for sakte på skjermen.
Et annet begrep du bør kjenne til, er bilder per sekund (FPS, frames per second). Det angir helt enkelt hvor raskt maskinen kan generere et nytt bilde. Et høyt FPS-tall gjør at spillet flyter jevnere, og de fleste gamere vil være enige i at FPS-tallet for hobbygamere bør ligge på 60 i gjennomsnitt, og kanskje enda høyere.
Den visuelle spillopplevelsen avhenger også av skjermen. Hvis du vil ha en av de aller nyeste skjermene med 4K-oppløsning, vil du trenge et kraftigere grafikkort enn til en 1080p-skjerm. Grafikkortet har et internminne, som kalles VRAM. Grafikkortet bør ideelt sett ha 8 GB VRAM, men 4 GB holder stort sett hvis skjermen har en oppløsning på 1080p.
Systemytelse: Hvor kraftig bør prosessoren være?
Enkelte maskinvarealternativer vil ha stor innvirkning på hvor kraftig ytelse datamaskinen har. Det du må se på i tillegg til grafikkortet, er prosessoren (CPU). Prosessorer finnes med ulike antall kjerner, og en gaming-PC bør ideelt sett ha en prosessor med åtte kjerner. Hvis du må tenke økonomi, kan du klare deg med seks kjerner.
Det er også viktig å finne en god balanse mellom grafikkort og prosessor ettersom en av dem kan bli en flaskehals hvis den ikke har god nok ytelse til å holde følge. En rimelig prosessor sammen med et kraftig grafikkort gjør at du ikke får utnyttet potensialet til grafikkortet.Hvor mye minne trenger du?
Til de fleste typer spill holder det med 16 GB internminne (RAM). Hvis du derimot har tenkt til å ta opp eller strømme mens du spiller, vil det være smart å gå for 32 GB for å unngå at maskinen går tregt på grunn av for lite RAM.
Velg SSD som lagringsmedium
I lang tid var harddisker det vanligste lagringsmediet. Harddisker består av snurrende plater som informasjonen lagres på, noe som gjør dem relativt trege sammenlignet med moderne løsninger.
I de siste årene har SSD-disker (solid state drive) tatt over det meste av markedet. Disse diskene har ikke snurrende plater og har mye høyere lese- og skrivehastigheter enn harddisker. Dette gjør at spill lastes mye raskere.
SSD-disker finnes i flere ulike standarder og nivåer, som påvirker lese- og skrivehastigheten. De raskeste diskene har lese- og skrivehastigheter på opptil 4000 MB/s, men en PCIe SSD med en hastighet på 500 MB/s holde normalt til spilling. Hvis PC-en skal brukes til innholdsproduksjon med blant annet store videofiler, bør du vurdere raskere alternativer.
Når det gjelder lagringsplass, bør du velge minst 512 GB, og helst 1 TB. Moderne spill krever mye plass, og det er irriterende å måtte slette og laste ned spill på grunn av for lite lagringsplass. Problemet med SSD-disker er imidlertid prisen, særlig for disker med stor lagringskapasitet. Et prisgunstig alternativ er derfor å kombinere en 512 GB SSD-disk med en harddisk med stor lagringskapasitet og bruke harddisken til ting som skal lagres over lengre tid.
Viktige tall når du skal velge skjerm
Når du skal velge en skjerm, er det en del tall og verdier du må være obs på: størrelsen på selve skjermen, oppløsningen, responstiden og oppdateringsfrekvensen. Alle disse parameterne påvirker spillopplevelsen, og jo høyere tallene er, desto kraftigere grafikkort trenger du.
Når det gjelder størrelse, finnes det ikke noe fasitsvar. Det avhenger av hvor mye plass du har, og selvfølgelig budsjettet ditt. En buet skjerm regnes som bedre for spilling, siden den gir en mer omsluttende opplevelse. Oppløsningen er også viktig. En 4K-skjerm gir et mye klarere bilde enn en 1080p-skjerm, men krever kraftigere grafikkort.
Oppdateringsfrekvensen og responstiden er også viktig for en god spillopplevelse. En høyere oppdateringsfrekvens betyr at bildet på skjermen oppdateres raskere, og bevegelsene i spillet blir derfor jevnere. Generelt anbefaler vi fra 120 Hz og oppover for spilling, og dess høyere, jo bedre, ettersom bildet oppdateres raskere. De aller beste skjermene i dag har en oppdateringsfrekvens på 360 Hz.
Responstiden forteller hvor raskt pikslene på skjermen kan endre farge, noe som også er viktig for spilling. Jo lavere tall, dess bedre, og for spilling anbefaler vi en responstid på 5 ms eller lavere.
Gamingheadset, tastatur og mus
Alle gamingheadset har en mikrofon. Et headset som har mikrofonen nær munnen gir best lydkvalitet, slike at lagkameratene dine kan høre deg klart og tydelig. En dålig mikrofon forstyrrer ikke bare din gamingopplevelse, men også de andres.
Trådløst eller kablet er stort sett personlig preferanse. Et trådløst headset er ofte dyrere for samme kvalitet som et headset med kabel, og noen påstår at du får bedre lyd med kabel - noe som kan være fordelaktig dersom man vil høre mye på musikk. For gaming er forskjellen så liten at du kan velge utifra hva du liker best.
Det finnes en rekke gamingtastaturer på markedet, med funksjoner som programmerbare makrotaster, bakgrunnsbelysning og mekaniske brytere. De programmerbare tastene gjør at du kan konfigurere at en serie med tastetrykk skal utføres når du trykker på en bestemt tast, noe som kan spare tid i enkelte spill. Bakbrunnsbelysning handler for det meste om preferanse, men kan være nyttig hvis tastaturet skal brukes i et rom med lite lys. Tastaturer med mekaniske brytere er mer stabile og varer lenger enn andre tastaturer, men de er dyrere og tyngre. Mange mener at mekaniske tastaturer er bedre å bruke fordi tastene er tyngre og gir en mer definert følelse når de trykkes ned.
Når du leter etter en gamingmus er det viktigste at den ikke har akselerasjon. Det oppstår når musen ikke registrerer bevegelser raskt nok og resulterer i at musepekeren beveger seg hakkende.
Se etter en mus med lav DPI (mellom 800 og 1600) og med høy polling rate mellom 500 og 1000 Hz. Dette måler hvor ofte musen rapporterer tilbake sin posisjon til PC-en per sekund.
Når det gjelder ekstraknapper er det best å prøve seg frem i en av våre butikker, da mye avhenger av personlig preferanse. Finn en mus som ligger godt i hånda, slik at du kan bruke den i mange år fremover.