Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Fritthengende

Fritthengende ventilator

- perfekt for kjøkkenøya

Har du en åpen kjøkkenløsning, eller kjøkken med egen øy vil en fritthengende ventilator oppleves både praktisk og dekorativt. Her finnes det mange ulike modeller og design å velge mellom, enten man ønsker en enkel og stilren løsning eller et mer dominerende samlingspunkt.

Ventilatorguide

Ved valg av ventilator kan man velge mellom tre funksjoner

Ventilatorguide

Resirkulering

Resirkulering er det perfekte valget om det ikke er mulighet for at luftstrømmen ledes ut av boligen. Ved resirkulering føres luften gjennom et filter, før den går tilbake ut i rommet igjen.

Filteret kan enten være et kullfilter, eller et karbonfilter. Et kullfilter har en varighet på ca. 6-12 måneder og ca. 80% av kapasiteten som er oppført. Kullfilter er blant annet kjent for å være bedre til å fjerne matlukt enn vanlig utluft. Av karbonfiltere finnes en mengde ulike modeller og levetiden på disse kan variere helt fra 12 måneder til 10 år.

Ventilatorguide

Normalventilasjon

Normalventilasjon er nok den mest brukte metoden i norske hjem i dag, og også den metoden folk kjenner best til. Ved normalventilasjon sitter motoren i kjøkkenviften og fører luften videre ut via en utblåsningskanal. Normalventilasjon er spesielt vanlig i eneboliger og rekkehus.

Det er også mulig å montere motoren eksternt. Dette kan gi fordeler når det kommer til forstyrrende støy, som ved ekstern motor flyttes til andre områder. 

Ventilatorguide

Sentralventilasjon

Det finnes to ulike former for sentralventilasjon. En type for eneboliger og en type for blokker. Ved sentralventilasjon for leiligheter har hver leilighet mulighet til å regulere sin egen motor fra ventilatoren på kjøkkenet. Denne typen ventilasjon er ofte knyttet til ventilasjonskanalen fra badet eller andre våtrom.

For sentralventilasjon i eneboliger er motoren ofte plassert i et eget skap. Motoren kan også plasseres på loftet eller på taket om det er muligheter for dette. 


Det finnes ingen ventilatorer som er fritthengende med sentralventilasjon per dags dato. 

Ventilatorguide

Nyttig å vite om kapasitet

Om du trives på kjøkkenet, og lager mye mat er det viktig å tenke på hvor stor ventilatorens kapasitet er. Det kan være lurt å velge en ventilator hvor kapasiteten ligger på minimum 500 m3 i timen på et vanlig kjøkken.

I tillegg til ventilatorens kapasitet er det også andre faktorer som spiller inn, slik som plassering. Fritthengende ventilatorer bør ha større sugeevne da luften kommer fra alle sider, mens vegghente modeller har mer målrettet utsugning og er mindre avhengig av høy sugekapasitet. Skal du ha en ventilator til et eldre kjøkken, og ikke har planer om å endre utluftningskanalen kan det lønne seg å velge en ventilator med høyere kapasitet. 

Ventilatorguide

Nyttig å vite om lydnivå

Lydnivået er avgjørende for mange ved kjøp av ny ventilator, og man vil gjerne ha en så stillegående ventilator som mulig, særlig om man har en åpen kjøkkenløsning. Men det kan være vanskelig å annslå hva ventilatorens lydnivå bør ligge på, og selv om en ventilator med lydnivå på 57 dB regnes som stillegående vil dette avhenge av hvilket nivå man bruker ventilatoren på. Intensivknappen er den som gir mest støy, men vil til gjengjeld kun føles naturlig å bruke ved steking på sterk varme. 

Velger man å plassere motoren eksternt kan man også koble til en lyddemper som vil bidra til å redusere støyen.  Å unngå for lang luftutgang med få vinkler kan også bidra til et forbedret lydnivå

Ventilatorguide

Annen info

  • Kanalløsningen ved utluft kan ha mye å si for ventilatorens kapasitet. Rør som har "kronglete" vegger vil gi luftmotstand, dårligere kapasitet og mer støy.
  • En ventilator skal ha kapasitet nok til å erstatte luften i rommet ti ganger i timen.
  • For å finne riktig kapasitet er det lurt å vite volumet på kjøkkenet ditt. Da regner du lengde x bredde x høyde og ganger svaret med ti.
  • Har du åpen kjøkkenløsning kan det lønne seg å gå for en ventilator med høyere kapasitet, gjerne fra 600-700 m3 i timen.