OBS: det er for øyeblikket falske SMS-er i omløp hvor "Elkjøp" står som avsender. Les mer her! >> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 Best i test: De beste vaskemaskin-kjøpene

Best i test: De beste vaskemaskin-kjøpene

Å velge riktig vaskemaskin blir enklere hvis du baserer valget på en test. Her er de beste kjøpene ifølge Nordens to største tester.

Å kjøpe vaskemaskin er for de aller fleste av oss ikke akkurat forbundet med så stor glede. Men når vi først skal kjøpe en, ønsker vi selvfølgelig å velge den beste maskinen for vår bruk – uten å betale mer enn vi trenger.

Det betyr at vi ønsker en vaskemaskin som:

 • Vasker rent
 • Sentrifugerer godt
 • Skyller godt

I tillegg er det andre faktorer som kan spille en stor eller liten rolle, avhengig av hvem du er og hvor maskinen skal stå:

 • For storfamilien kan vasketid være viktig.
 • Lydnivået er viktig hvis den skal stå nær et sove- eller oppholdsrom, eller på f.eks. kjøkkenet.

Nordens to største uavhengige vaskemaskintester konstaterer at dette er fullt mulig å finne uten å blakke seg.

Uavhengige tester

Det er mange sider på internett som sammenfatter tester av elektroniske produkter, med varierende grad av åpenhet rundt vektingen. Her har vi basert oss på de to største vaskemaskintestene i Norden, utført av Råd & Rön i Sverige og Forbrukerrådet Tænk i Danmark. Begge disse testinstansene er uavhengige og utfører testene med standardiserte flekker. Og siden de er basert i Norden, tar de for seg produkter som faktisk er tilgjengelige i de nordiske markedene.

Beste vaskemaskin og beste kjøp

Begge testene gir poengscore utfra en rekke kriterier. Deretter summeres poengsummene til en samlescore. I Tænk rangeres vaskemaskinene kun utfra samlet poengsum, mens Råd & Rön også vekter testresultatene mot pris og kommer med kjøpsanbefalinger kalt «Bra Kjøp».

Miele WDD030

Vaskemaskinen som er best i test ifølge Tænk, som er den aller ferskeste testen, er Miele WDD030.

Denne maskinen har blant annet en funksjon for utsatt oppstart, slik at klesvasken er ferdig akkurat idet du kommer hjem. Med kapasitet på inntil 9 kilo tøy, er den også perfekt for barnefamilier som opplever at skittentøyet hoper seg opp på vaskerommet. Andre nyttige egenskaper er dampfunksjonen SoftSteam som reduserer behovet for stryking, og mulighet for å bruke Mieles spesialkapsler til vask av for eksempel puter.

Tænk gir den 71 poeng og berømmer den for meget god vaskeevne og sentrifugering. I tillegg er den en av testens mest støysvake maskiner. Den er også – uten at det blir tillagt vekt i poengscoren – langt rimeligere enn mange av de andre modellene fra Miele.

Siemens WM14W447DN

Råd & Røn mener at tre vaskemaskiner peker seg ut som de beste kombinasjonene av kvalitet og pris. Høyest score av disse, som får merket Bra Kjøp, er Siemens WM14W447DN med 69 poeng.

Den har litt lavere kapasitet enn Miele WDD030, og kan vaske 7 kilo tøy av gangen. Siemens-maskinen har blant annet en rekke ekstra programmer for spesialvask, som Yttertøy, Skjorter/Bluser, Hurtigvask 15 min og Dun.

Også Tænk gir Siemens WM14W447DN utmerkelsen Best i Test, og skriver blant annet: Vaskemaskinen fra Siemens vasker godt, både på bomullsprogrammet og på programmet til syntetisk tøy. Den er også en av de beste når det gjelder å skylle vaskemiddelet ut av klærne, og sentrifugeringsevnen er god, spesielt på programmet for syntetisk tøy.

Maskinen justerer også vasketiden hvis den ikke er full, og er blant de mest støysvake i den danske testen.

Whirlpool FSCR80421

Også Whirlpool FSCR80421 får utmerkelsen Bra Kjøp i den svenske vaskemaskintesten, med 67 poeng. Den er litt rimeligere enn Siemens-maskinen nevnt ovenfor, men har, med sine 8 kilo, litt høyere kapasitet.

Ifølge Råd & Rön vasker den like rent som selv de dyreste vaskemaskinene i testen, men bruker litt lengre tid ved full maskin. Hvis trommelen ikke er full, justeres imidlertid vasketiden betraktelig.

Whirlpool-maskinen har også en rekke brukervennlige funksjoner. Colours 15-programmet gir god vask av kulørte plagg allerede ved 15 varmegrader. Og FreshCare-funksjonen sørger for at trommelen fortsetter å rotere med jevne mellomrom i inntil 12 timer. Dermed unngår du at klærne blir skrukkete selv om du ikke har tid til å tømme vaskemaskinen med en gang den er ferdig.

Bosch WAT283L8SN

Den siste vaskemaskinen som får utmerkelsen Bra Kjøp av Råd & Rön, er Bosch WAT283L8SN.

Med 65 poeng scorer den godt på både vask, sentrifugering, vasketid og brukervennlighet, men er litt mindre stillegående enn de aller beste maskinene.

Når magasinet likevel konkluderer at Bosch-maskinen er et godt kjøp, er det fordi den er svært prisgunstig. For under 4000 kroner får du en vaskemaskin med 8 kilos kapasitet, og blant annet spesialprogram for ull og andre delikate plagg, samt et 15 minutters program for hurtigvask.

Slik virker testene

Råd og Rön har testet 86 vaskemaskiner mens Tænk tar for seg 60 maskiner i sin test. Begge testene gir poengscore for følgende kriterier:

 • Vaskeevne
 • Skylleevne
 • Sentrifugering
 • Energiforbruk
 • Vasketid
 • Brukervennlighet
 • Støynivå

I Tænk teller også poengsummen for brukermanual med i totalscoren, mens dette er bakt inn i poengsummen for brukervennlighet hos Råd & Rön.

Det punktet som de fleste vaskemaskinene scorer dårligst på, er skylling. Dette skyldes at maskinene forsøker å redusere vannforbruket. Hvis du føler at det fortsatt ligger såpe i klærne etter vask, kan du bruke funksjonen for ekstra skylling.

Begge magasinene krever betaling for å lese hele testen.

Kilder: https://taenk.dk/test/vaskemaskiner

https://www.radron.se/tester/vitvaror--hushallsmaskiner/tvattmaskiner/