Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 TV-guide

TV-uttrykk – hva betyr de ulike funksjonene og teknologiene til TV-er?

Hva er 4K, Ultra HD, HDR, Ambilight, VESA og nits? I denne artikkelen går vi i Elkjøp systematisk til verks for at du skal forstå hva funksjonene og teknologiene til smart-TV-er egentlig betyr.
 TV-guide

55 tommer? 1080P? P?

ʺ(tommer): 55 tommer? Er ikke det ganske stort? Men hvor mye er egentlig en tomme? Jo, når man snakker størrelse på TV-en snakker man alltid om tommer. Dette måles diagonalt fra det øvre venstre hjørne til det nedre høyre hjørnet. Så om du faktisk går for en 55 tommer er den 139,7 cm.

1080P: Dette betyr rett og slett at skjermen har 1080 linjer med piksler vertikalt og 1920 linjer med piksler horisontalt. Men tro det eller ei, P-en står ikke for piksler men for Progressive Scan. Dette betyr at bildet genereres fullstendig hver gang det friskes opp.

3D: Du har kanskje vært på kino og sett filmer i 3D og det samme prinsippet gjelder for TV-skjermen. Du får rett å slett følelsen av at innholdet kommer ut av skjermen- ved for eksempel å bruke 3D-briller.

4K: 4K står som du kanskje har gjettet for 4 000. Dette er omtrent det antallet piksler som finnes i bredden på nye TV-er. (Kalles også UHD)

 TV-guide

Ambi-hva? CA-hva?

Ambilight: Ambilight er en forkortelse for ambient lightning. Ambilight er et lyssystem du kun finner hos Philips-TV-er. Ambilight skaper en lyseffekt rundt TV-en som gir inntrykk av at skjermen er større samtidig som skjermen blir mer behagelig å se på. Ambilight-lyset kan automatisk justere lysstyrken og fargen etter innholdet på skjermen eller stilles inn på en gitt farge- og lysstyrke som passer stemningen eller innredningen i rommet. Philips har modeller hvor Ambilight-belysning dekker to eller tre sider av TV-en.

Android TV: Akkurat som på telefonen din er dette en programvare som styrer funksjonene du har på TV-en. Dermed kan du installere apper og få tilgang til spill, musikk og underholdning. Denne programvaren brukes blant annet av Sony og Philips.

Bluetooth: Bluetooth er en kommunikasjonsstandard som fungerer helt trådløst. Dette gjør det mulig å koble utstyr som mobil og høyttalere til TV’en. Kanskje kjenner du det bedre som Blåtann, som mange sier på norsk?

CAM/CA-modul: Også kalt Conditionall access module er en adapter for programkort som man setter inn i TV-en. Kortet kommer for eksempel fra Canal Digital og gir deg tilgang på kanalpakker uten at man trenger en egen mottakerboks.

 TV-guide

DLNA eller DNA?

DLNA: DLNA, eller Digital Living Network Alliance er en kommunikasjonsstandard som gjør at elektronikken vår kan kommunisere. Et eksempel er om TV-en din har DLNA og dermed kan spille av musikk og videoer som ligger på din DLNA-kompatible PC.

DVB: Er en standard for digitale sendinger og står for Digital Video Broadcasting. DVB kan deles inn i DVB-C som betyr at sendingene går over kabel, DVB-T hvor de går på bakkenettet og DVB-S som sender via satellitt.

EPG: Dette er en elektronisk programguide som gjør at du kan se hva som går hvor og når det går. Ja, for når er det du egentlig kan «Keeping up with the Kardashians»? Og hvilken dag valgte de storbonde på Farmen?

 TV-guide

Firefox? På TV-en?

Firefox OS: Igjen så handler det om programvare, og måter å styre TV-en på. Firefox OS gir deg tilgang på smarte apper og løsninger. Denne programvaren finner du blant annet hos Panasonic.

Full HD: Ved Full HD har skjermen 1080x1920p. Tippet du at P’en står for piksler tar du dessverre feil. Her handler det nemlig om Progressive scan, som betyr at bildet genereres i sin helhet når det oppfriskes. Det gir deg en mindre hakkete og klarere opplevelse.

HDD: Her har vi igjen en forkortelse, og denne kan også knyttes til dataverden. HDD brukes nemlig om lagringsenheten harddisk. Så om dette står nevnt i forbindelse med din nye TV har du altså muligheten til å lagre opptak. Da veldig få TV-er har en slik harddisk innebygd er det ofte snakk om lagring på eksterne disker. Pass også på at du ikke blander HDD med HD.

 TV-guide

Mer som begynner med HD

HDMI: HDMI-kabelen er kanskje TV-hverdagens viktigste kabel som kobler ditt eksterne utstyr til TV-en. HDMI-kabelen er en heldigital overføringsstandard for lyd og bilde og en vanlig TV har som regel tre eller flere innganger.

HDR: HDR= High Dynamic Range. De fleste nye TV-er i det midtre til øvre prissjiktet har HDR-teknologi. HDR har to hovedfunksjoner. HDR utvider TV-ens kapasitet for hva den kan vise av lyse og mørke bilder slik at lysstyrken på skjermen blir lysere samtidig som sortnivået blir mørkere. Den andre egenskapen til HDR er fargegjengivelsen. HDR-teknologien sørger for at fargene på skjermen blir mer nøyaktige og virkelighetstro.

 TV-guide

LCD og LED? OLED eller QLED?

LCD: Nå har vi kommet til paneltyper, og først ut er en type som man finner på mange nye TV-er. Men hva er det egentlig? Jo, Liquid Crystal Display er flere lag med glass og filtre som enten blir lyst opp bakfra eller fra sidene ved hjelp fra lysdioder.

LED: Dette er en metode man bruker for å lyse gjennom overnevnte LCD paneler. LED finner man enten på siden eller bak LCD-panelet. Der de sitter bak får man en jevnere belysning mens sideplasserte gir tynnere TV-er.

OLED: En annen paneltype som stadig øker i popularitet er OLED, eller Organic Light Emitting Diodes. I motsetning til LCD skaper alle pikslene i et OLED-panel sitt individuelle lys. Dette gjør det mulig å lage ekstra tynne TV-er. OLED sørger dessuten for et perfekt sortnivå.

QLED: QLED er en teknologi som er utviklet av Samsung og hovedsakelig brukes i deres TV-er. Betegnelsen QLED henspiller på Quantum Dot-teknologien som i denne typen TV-er kombineres med et LED-belyst LCD-panel. QLED er, med andre ord, en videreutvikling av LED-teknologien.

 TV-guide

En smart TV?

Nits: Nits er kort fortalt TV-bransjens måleenhet for lysstyrke. Jo mer nits en TV har, jo lysere bilde kan den levere. Hvis du ser TV i et godt opplyst rom vil en TV med mange nits gi deg et bedre bilde.

PVR: Med PVR kan du ta opp TV-sendingene. På nyere TV-er kan du for eksempel ta opp og lagre på en harddisk (HDD) eller minnepinne.

Smart-TV: Er TV-en din smart kan du kjøre og installere apper på TV-en. Dette kan være alt fra nettlesere til spill, strømmetjenester og SoME-innhold. Med smart-TV får du direkte tilgang til f.eks. Netflix eller Viaplay.

Tizen: Igjen er det snakk om en programvare, og igjen handler det om funksjoner og installasjon av apper. Tizen finner du på Samsungs TV-er.

UHD: Har TV-en din en skjermoppløsning på 3840x2160 piksler så har du en TV med Ultra High Definition. Dette gir deg en økt skarphet – dog kun om videomaterialet har UHD-oppløsning. Dette kommer særdeles godt med om TV-en din for eksempel er en sværing på 65 tommer eller mer.

 TV-guide

USB: Du tenker kanskje at USB er noe vi har på datamaskinene våre- men visste du at vi har USB-innganger på TV-en også? Vanligvis har vi 2-4 innganger og man kan for eksempel koble til eksterne lagringsenheter.

VESA: VESA er en standard for veggmontering av TV-er. TV-er opptil 60 tommer har f.eks. en VESA på 400x400 (mm), mens større TV-er har VESA 600x400.

 TV-guide

WebOS:  WebOS er LGs operativsystem. Som nevnt tidligere er det operativsystemet som gjør TV-en din til det den er – med medfølgende muligheter til å laste ned apper og programvare.

WiDi: Med denne trådløse nettverksstandarden blir det mulig å overføre bilder og lyd trådløst til TV-en fra andre enheter som har WiDi- slik som nye PC-er.

 TV-guide

WiFi: Som du kanskje vet er WiFi en nettverksstandard som støttes av alt vi har av enheter. Har TV-en din innebygd WiFi betyr det at den kan kobles til ditt hjemmenettverk og dermed bruke det til å kommunisere med andre enheter og internett.

WiFi Direct: Er en trådløs kommunikasjonsløsning som lar utstyret ditt kommunisere med TV-en din trådløst, uten å gå via en trådløs ruter.

Se våre TV-er

Ingen produkter er tilgjenglig

Samsung 65" Q60T 4K UHD QLED Smart TV QE65Q60TAU
På nettlager (100+)  
149479
7 990
Outlet-vare fra kr 6 791
 
 
SPAR 4000,-*
På nettlager (100+)  
 • 65" QLED smart-TV, Dual LED
 • Quantum Lite, 100 % fargevolum
 • Tizen, Ambient Mode
*SPAR; lavest pris i markedet 12.mai. Gjelder kl.8 31.mai - kl.8 28.jun
*SPAR; lavest pris i markedet 12.mai. Gjelder kl.8 31.mai - kl.8 28.jun
  
  
 
Samsung 55" Q60T 4K UHD QLED smart-TV QE55Q60TAU
Bekreftet lagerdato 21.06.2021  
157167
6 990
Outlet-vare fra kr 6 291
 
 
SPAR 4000,-*
Bekreftet lagerdato 21.06.2021  
 • 55" QLED smart-TV, Dual LED
 • Quantum Lite, 100 % fargevolum
 • Tizen, Ambient Mode
*SPAR; lavest pris i markedet 12.mai. Gjelder kl.8 31.mai - kl.8 28.jun
*SPAR; lavest pris i markedet 12.mai. Gjelder kl.8 31.mai - kl.8 28.jun
  
  
 
TCL 32" ES565 HD Ready Smart TV 32ES565
På nettlager (100+)  
26255
2 990
Outlet-vare fra kr 2 541
 
 
På nettlager (100+)  
 • 32" HD Ready Smart LED-TV
 • HDR, Dolby Audio
 • Android TV 8.0, SE56-serien
  
  
 
Samsung 65" TU6905 4K UHD Smart-TV UE65TU6905 Samsung 65" TU6905 4K UHD Smart-TV UE65TU6905
På nettlager (100+)  
LYDPLANKE INKL*
På nettlager (100+)  
 • 65" 4K UHD Smart-TV, UHD Dimming
 • Crystal Processor 4K, Tizen
 • Airplay2
*Samsung HW-T460 lydplanke inkludert (verdi kr 2490)
*Samsung HW-T460 lydplanke inkludert (verdi kr 2490)
  
  
 
TCL 40" ES560 Full HD Smart TV 40ES565
Bekreftet lagerdato 21.06.2021  
Bekreftet lagerdato 21.06.2021  
 • 40" Full HD Smart LED-TV
 • HDR, Dolby Audio
 • Android TV 8.0, SE56-serien
  
  
 
Samsung 55" TU6905 4K UHD Smart-TV UE55TU6905
Bekreftet lagerdato 17.06.2021  
197113
5 490
Outlet-vare fra kr 4 941
 
 
Bekreftet lagerdato 17.06.2021  
 • 55" 4K UHD Smart-TV, UHD Dimming
 • Crystal Processor 4K, Tizen
 • Airplay2
  
  
 
Samsung 65" Q77T 4K UHD QLED Smart TV QE65Q77TAT
På nettlager (100+)  
149461
12 990
Outlet-vare fra kr 11 041
 
 
På nettlager (100+)  
 • 65" QLED smart-TV, Dual LED
 • Quantum 4K, 100 % fargevolum
 • Tizen, Ambient Mode+, OneRemote
  
  
 
Samsung 50" Q60T 4K UHD QLED Smart TV QE50Q60TAU
På nettlager (25+)  
Sammenlign
Legg i handlevogn
På nettlager (25+)  
 • 50" QLED smart-TV, Dual LED
 • Quantum Lite, 100 % fargevolum
 • Tizen, Ambient Mode
  
  
 
Samsung 65" The Frame LS03A 4K QLED (2021) Samsung 65" The Frame LS03A 4K QLED (2021)
Bekreftet lagerdato 17.06.2021  
Bekreftet lagerdato 17.06.2021  
 • 65" QLED smart-TV, Dual LED
 • Quantum 4K, 100% fargevolum
 • Tizen, Art Mode, OneConnect
  
  
 
Samsung 82" TU8005 Crystal 4K UHD Smart TV UE82TU8005
På nettlager (100+)  
SPAR 4000,-*
På nettlager (100+)  
 • 82" 4K UHD Smart TV
 • Crystal Processor 4K, UHD Dimming
 • Tizen, Ambient mode, Game Enhancer
*SPAR; lavest pris i markedet 19.mai. Gjelder kl.8 7.juni - kl.8 5.juli
*SPAR; lavest pris i markedet 19.mai. Gjelder kl.8 7.juni - kl.8 5.juli
  
  
 
TCL 43" P715 4K UHD LED smart-TV 43P715
På nettlager (100+)  
188016
4 990
Outlet-vare fra kr 4 241
 
 
På nettlager (100+)  
 • 43" handsfree stemmestyrt TV
 • 4K HDR, Rich Color Expansion
 • Android TV, Google Assistant
  
  
 
Samsung 55" AU9075 4K LED (2021)
Bekreftet lagerdato 08.07.2021  
293486
7 990
Outlet-vare fra kr 7 191
 
 
Bekreftet lagerdato 08.07.2021  
 • 55" 4K UHD smart-TV, UHD Dimming
 • Dynamic Crystal Color
 • Tizen, Motion Xcelerator Turbo
  
  
 
Loading