Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Dame som slapper av i en stol

Hvor mye penger kan du spare med en varmepumpe?

Ønsker du å redusere strømregningen slik at du kan spare penger bør du installere en varmepumpe. Sjekk hvor mye du og din familie kan spare hvert år.

Billigere oppvarming

En varmepumpe er bra for miljøet og bidrar til et bedre inneklima. Men viktigst av alt - varmepumper er den mest kostbesparende måten å varme opp hjemmet på. Lær mer om hvor mye billigere det er, og hva du faktisk kan spare.

Reduser strømregningen

Vi har spurt energikonsulent Joakim Norum i Enova om å forklare oss hvorfor det å installere en varmepumpe vil ha en positiv effekt på strømregningen. Enova eies av den norske regjeringen og promoterer energieffektive løsninger.

300% mer effektiv

- Med elektrisk oppvarming slik som panelovner er mengden produsert varme den samme som mengden elektrisitet som brukes. Energieffektiviteten er dermed 100%. En varmepumpe kan produsere 3 ganger så mye varme med samme mengde energi. Dette betyr at energieffektiviteten er på 300% sammenliknet med elektrisk oppvarming, forklarer Norum.

Varmepumpe på veggen

Størrelsen teller

Om man ser nærmere på de faktiske numrene må du først og fremst finne ut hvor mye strøm du bruker per år. Dette vil fortelle deg hvor stor varmepumpe du trenger, og da mener man ikke fysisk størrelse.

- Hjemmets energibehov bør matche varmepumpens kapasitet. Om varmepumpen er for liten vil den gå på maks hele tiden, og det vil minske energieffektiviteten. Dette kan i tillegg korte ned på varmepumpens levetid, advarer Norum.

Har du et stort hus, kan du for eksempel se på varmepumpen Well H7 fra Electrolux. Denne varmepumpen har en oppvarmingskapasitet på opptil 300 m².

Penger som telles

Regn ut dine sparinger

Når du har funnet energibehovet ditt kan du begynne å regne på hvor mye du kan spare hvert år. Formelen i seg selv er ganske komplisert, men Norum gir oss et eksempel:

- Si at man har en familie som bor i en enebolig i et nordisk klima. Huset har en åpen planløsning og panelovner. Om denne familien får seg en varmepumpe kan de spare 4800,- i året. I løpet av 15 år vil man ha spart hele 72 000,-

Les mer om alle våre varmepumper her:

To trehus i et skjerf

Behold mer enn en oppvarmingskilde

Det er selvfølgelig en rekke faktorer som spiller inn. Størrelsen på huset, planløsning, plassering av enheter (man kan fint ha mer enn én), klimaet og andre tilgjengelige oppvarmingskilder.

- Mange mennesker tror at behovet for flere oppvarmingskilder forsvinner så fort man får en varmepumpe. Det er ikke helt sant. Varmepumpen vil være på sitt mest kosteffektive når den dekker mellom 40-60% av ditt oppvarmingsbehov. Resten bør dekkes av andre kilder. Dette vil sørge for at du har en velfungerende varmepumpe som varer i mange år, forteller Norum.

For å sikre at du bruker varmepumpen din på en mest mulig kostbesparende måte kan du sjekke denne oversikten.