Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Kvinne med mobiltelefon

7 tips til lengre batteritid på mobilen

Med tiden kan telefonen både bli tregere og gå raskere tom for strøm. Tiden hvor vi kunne lade telefonen én gang i uka er forbi. Med høyhastighets internett, høyoppløste skjermer og kamera som kan filme i opptil 4K-kvalitet, så kommer også et høyere batteriforbruk. Og ofte har de nyeste telefonene så mye lagring at du slipper å rydde opp, men alt det ekstra vi har liggende på telefonen gjør den langsommere i bruk. Men gode råd er heldigvis billige. Her får du tips om hvordan du kan få mobilen til å fungere raskere og batteriet til å vare lengre.
Telefon med apper

1. Rydd opp i appene

Mobiltelefoner fungerer mer og mer som en mobil datamaskin som du kan ringe med. «En av de vanligste grunnene til at en iPhone eller smarttelefon generelt blir treg over tid, er mengden informasjon vi har lagret på den, akkurat som på en vanlig PC», sier Farshad Lindberg Samsami, som jobber som Nordic Senior Product Manager i Elkjøp Nordic.

«Jeg anbefaler å gå over appene du har lagret på telefonen og fjerne de som ikke brukes lengre.»

Mange personer tar bilder av mat

2. Slett bilder og videoer

Samsami forklarer også at i disse Instagram og Snapchat-tider tar vi mer bilder og video enn noen gang. Faktisk så mange som 5–6 bilder for hvert bilde som egentlig blir brukt.

«Gå over albumet og fjern bilder som du ikke ønsker å ta vare på. Det anbefales også å ta fullstendig back-up av telefonen ved å koble den til en data eller laste opp innholdet i en sky.»

Visste du at Elkjøp har sin egen skytjeneste, Elkjøp Cloud?

Få 10 tips til hvordan du kan ta bedre bilder med mobilen.

Mann med betalingskort og telefon i hånden

3. Oppdater

Der er flere grunner til at mobilen din bør oppdateres ofte. Mange bruker telefonen til å betale for tjenester, overføre penger til andre, og har kanskje sensitive opplysningene lagret på telefonen. Dermed har naturligvis også sikkerhet kommet i førersetet hos leverandørene som jobber iherdig med programvareoppdateringer, som sendes hyppig ut til telefonene. «Dette er ofte omfattende oppdateringer som dekker sikkerhetshull, programvarefeil og forbedrer ytelse», forklarer Samsami. De fleste telefonprodusentene kommer med én oppdatering i måneden, og telefonen sier ifra når denne er tilgjengelig.

Husk også at appene du har installert på telefonen kommer med sine egne oppdateringer i tillegg. Disse kommer gjerne hver fjortende dag. Noen oppdateringer installeres automatisk, dette avhenger av hvilken innstilling hver enkelt har på sin telefon, mens andre må du oppdatere manuelt ved å besøke Play Store eller Appstore.

Kvinne sitter med telefon i hånden og søker etter nettverk

4. Slå av Wi-Fi og Bluetooth

Både WiFi-funksjonen og Bluetooth kan trekke strøm når den ikke er koblet til noe, så skru den gjerne av når du ikke er i nærheten av tilkoblingsenheten. Men pass på å slå Wi-Fi på igjen når du er hjemme, slik at du ikke bruker unødig mobildata.

 Kvinne står med telefon på stasjon om kvelden

5. Skru ned lysstyrken

En annen måte å spare strøm på er å begrense skjermens lysstyrke. Lysstyrke på skjermen kan justeres opp og ned. Bare om sommeren, når du er ute i sola, trenger du at lysstyrken står på maks. Det anbefales derimot å justere denne ned når du er innendørs, eller ikke i direkte sollys. De fleste telefonene har sensor i skjermen som plukker opp lysstyrken rundt deg, slik at den kan justere dette selv.

 Kvinne med telefon som nesten er tom for strøm

6. Aktiver strømsparemodus

Flere og flere telefoner i dag har en form for strømsparemodus. Her skrur de av unødvendige funksjoner som ikke brukes, og skrur av apper som forsøker å til stadighet hente oppdateringer fra mobilnettet mens telefonen ligger med avskrudd skjerm. Du kan som regel velge blant ulike strømsparemoduser. Hvis telefonen din er i ferd med å gå tom for strøm og du ikke kan lade den opp, er det lurt å slå på maksimal strømsparing, slik at den kan holde helt til du kommer hjem.

 Kvinne med telefon som lades

7. Lad bedre og mer effektivt

Tidligere ble vi ofte rådet til å alltid la telefonen gå helt tom for batteri før opplading, og deretter la telefonen lade i 12–24 timer.

I dag er heldigvis metoden en del annerledes. «De fleste smarttelefoner i dag bruker Li-ion-batterier som er mye mer fleksible enn batteriene som ble brukt tidligere. Derfor finnes det få måter å lade telefonen «feil» på», forsikrer Farshad Lindberg Samsami.

Det finnes derimot måter du kan få batteriet til å holde lengre. «Batterienes varighet baserer seg i dag på ladesykluser, det vil si antall ganger telefonen går fra 0–100. Desto flere ganger du lar telefonen gå tom for strøm, for så å lade den opp til fullt, desto raskere vil batteriet miste batterikapasitet», forklarer han. For at batteriet skal holde lengst mulig så anbefales det derfor å opprettholde telefonen på mellom 20–80 %, og aller helst mellom 60–80 %.

Les mer om Elkjøps produkter: