Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
PC eller Mac

Elkjøps guide til hvordan velge stasjonær PC eller Mac hjemme

Du skal ha ny hjemme-PC. Finnes det noe fasitsvar i valget mellom de to store?

Liker du best epler eller pærer? Valget mellom Mac og PC vil alltid handle om personlig smak, men hva er lurt å huske på i tillegg? Heldigvis har du som er ute etter ny hjemme-PC mange muligheter. Uansett om du velger en HP PC, en Lenovo PC, en Mac Mini, iMac eller Mac Pro, kan du trøste deg med at du neppe trår helt feil. Med godt utvalg, høy kvalitet og god veiledning vil du finne noe som passer akkurat deg, enten det er behov eller smak som tipper vektskålen.

Det er lov å velge både med hjerte og hjerne

Det sies gjerne at hunder likner på eierne sine. Kanskje gjelder det samme for PC-er? Folk er forskjellige. Noen er teknisk anlagt og ser bare etter praktiske egenskaper, behov og pris. Andre lar seg bevege av design, brukervennlighet og helhetsfølelse. De fleste av oss er kanskje et sted midt i mellom? Hvordan du velger er heldigvis opp til deg. Mye er sagt om forskjellene på Mac og PC gjennom tidene, men er de egentlig så forskjellig den dag i dag?

PC eller Mac

iUniverset – stilrent og selvforklarende

Vi mennesker påvirkes av tingene vi omgir oss med, og i dag går mye av tiden vår med nettopp foran datamaskinen. Mac fra Apple ble tidlig foretrukket i kreative bransjer på grunn av gode programmer for å skape musikk, redigere film og behandle bilder. Etter hvert forsto Apple at produktet deres var mer enn bare en maskin – produktet var hele opplevelsen. Siden har stilrent design, enkel Plug and play-funksjonalitet og innovative produkter gjort Apple til verdens største selskap – og flaggskipet, Mac, til en moderne klassiker.

PC eller Mac

PC-en – fleksibel, ujålete og hardtarbeidende

Mens Mac stammer fra ett selskap med en tankegang, finnes det mange forskjellige produsenter av PC-er. Det store utvalget gjør at du ofte finner noen av de sterkeste, de mest spesialiserte og de rimeligste maskinene blant PC-ene. Mens Apple gir deg alt i en helintegrert verden som ikke er ment å plukkes fra hverandre, gir PC-er deg utvalget og friheten til å koples sammen din egen. PC-en kan lettere tilpasses, oppgraderes og spesialiseres etter dine ønsker. Tidligere var Mac overlegen PC på hardware, i dag finner du faktisk mye av det samme under panseret. Derfor er forskjellene i stor grad utlignet hvis du først legger pengene i en god PC.

Windows versus macOS

De største forskjellene i brukeropplevelsen mellom en Mac og en PC er nettopp det – forskjeller. Krigen mellom Mac og PC er over og begge har faktisk vunnet. Både Windows og macOS er i dag imponerende gode alternativer. Begge har til og med fått sin egen digitale assistent, henholdsvis Cortana og Siri. Har du Windows på jobben og ikke behov for å lære noe nytt? Gratulerer! Du kan du trygt fortsette med det – til og med om du kjøper Mac (den kan faktisk kjøres med Windows)! På en annen side – bytter du til Mac vil du sannsynligvis også la deg sjarmere av Apples stilrenhet, enkelhet og stabilitet. Mac software er fortsatt mindre utsatt for virus enn PC, men større omfang av nye generiske spredningsmetoder som går via sky, mail og sosiale medier gjør at Mac også rammes i større grad enn før.

PC eller Mac

Fordeler med Windows 10

  • Den digitale assistenten Cortona
  • Touch screen-funksjonalitet
  • Splitscreen-funksjonalitet
PC eller Mac

Fordeler med macOS

  • Stabilitet
  • Integrasjonsfunksjonalitet, spesielt mot iPhone
  • Den digitale assistenten Siri

Topp 5 Mac eller Pc sjekkliste

God magefølelse og praktiske hensyn er ofte en god kombinasjon. Denne praktiske sjekklisten er fin å tenke gjennom før du bestemmer hvilken hjemme-PC du velger.

Skal maskinen stå fremme?

Både en iMac og en Lenovo Ideacentre PC har et flott og stilrent design. I tillegg ligger selve maskinen inni skjermen eller i skjermfoten, så du slipper boksen under bordet.

PC eller Mac

Vil du synkronisere maskinen med en iPhone eller en Android-telefon?

Integrasjonen er god mellom de aller fleste enheter, men iPhone og iMac gir deg naturlig nok enda litt mer enn andre kombinasjoner.

Skal du skrive og surfe nettet eller redigere video og spille 3D-spill?

Tyngre operasjoner krever større muskler. Noen har spesielle behov og trenger kanskje kraften i en Mac Pro eller Acer Predator, mens andre kommer langt med rimeligere alternativ som en HP PC. Enten du har tastatur, mus og skjerm fra før eller ser etter en mediesenter-PC, har du gode HTPC-alternativer i form av en Mac Mini eller en Asus VivoMini – også disse gir mye for pengene. Tenk gjennom hva du kommer til å bruke maskinen til før du handler. Slik finner du ut hva du må ha og hva du kan unnvære.

Hvem spør du om hjelp?

Har du en datahjelper i familie eller vennekrets om det kniper på datafronten? Hjelperen din er sannsynligvis mest fortrolig enten med PC eller med Mac.

Hvem skal bruke den?

Har du en blivende elektroingeniør blant de håpefulle i huset? Da er kanskje en PC det beste valget? Eller er sjansen større for at det er liten grafisk designer eller musiker du har med å gjøre? Da kan du jo vurdere om en Mac er tingen. Heller det enn trommesett, i alle fall.

Sist oppdatert: 15.10.2019 12:48:39