Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Smarthøyttaler på toppen av gammel kommode

Kan den gamle boligen min bli et smarthus?

Smartutstyr kan enkelt installeres alle hus og bygninger – uansett alder. Ifølge vår ekspert er det faktisk gamle boliger som trenger smartteknologi mest.

«Alderen på boligen din har ingen betydning, ettersom de fleste av smartproduktene på markedet enkelt kan installeres på egen hånd. Faktisk er smart like relevant for gamle boliger som for nye», sier Kim Lomeland, Elkjøps Senior Product Manager for Smart Home.

Lomeland skjønner at mange tror at nyere teknologi ikke fungerer i gamle boliger, men det stemmer ikke.

Selv bor han i en bygning fra 50-tallet, som likevel er full av smartprodukter.

«Det gir meg en mer fleksibel hverdag og er en fantastisk, effektiv måte spare penger på», sier han. Før du investerer i smartprodukter til gamle bygninger er det likevel enkelte ting du bør tenke på.

Varmeovn med Wifi.

Strøm og stabilitet

Generelt sett trenger du bare strøm og stabilt Wi-Fi-nettverk for å lage et smarthjem. Dette gjelder uansett når boligen ble din bygget, men eldre hjem kommer med noen utfordringer. For det første kan eldre boliger ha færre stikkontakter. Du må unnskylde fordums byggmestere – de kunne vanskelig ha spådd vårt store behov for stikkontakter i det 21. århundre.

En rekke smartprodukter, som røykvarslere og lyspærer, går enten på batterier eller låner strøm fra andre enheter. «Denne typen smartprodukter fungerer fint på egen hånd, men stort sett er de ikke like avanserte som mer strømkrevende enheter», ifølge Lomeland.

Når det kommer til stikkontakter, er grenuttak alltids et alternativ. Men vær obs på at slike løsninger kan øke faren for støt og brann. Bruker du skjøteledninger etter forskriftene er dette naturligvis rimelg sikkert, men du kan risikere at strømforbindelsen blir mindre pålitelig over lengre tid.

En annen praktisk utfordring som smarthus-eiere må løse, er å sørge for at enhetene har stabil internettilkobling. Dette kan riktignok være like frustrerende i nye bygninger, men det kommer nok ikke som en overraskelse at de som bygget Lomelands hus på 50-tallet ikke tok høyde for hans WiFi-behov. Men dette fins det en løsning på.

 Kim Lomeland, Elkjøps Senior Product Manager for Smart Home.

«Før bodde jeg i en nyere leilighet på rundt 60 kvm, hvor nettet fungerte perfekt i stuen og kjøkkenet, men var ikke på soverommet fordi badet lå imellom», sier Lomeland.

Det er ikke bare vinduer og tjukke betongvegger som kan forstyrre WiFi-signalene, også vannrør, armering og strømledninger i veggene kan hindre dekningen. p>

Løsningen? «Mesh-nettverk. De sørger for perfekte internettsignaler i alle rommene. Mange hjem behøver tre noder, som vanligvis følger med i et slikt system, men du kan legge til flere ved behov», sier Lomeland. Han legger til at det er viktig å plassere disse forsterkerne slik at de har stabil tilkobling og ikke der hvor forstyrrelsene starter. Da kan WiFi-signalene fritt nå alle delene av boligen din.

Når de smarte enhetene dine har strøm og WiFi, er de klare til å gjøre hverdagen din bedre. Ifølge Kim Lomeland er det vanligst å starte med produkter som Philips Hue og/eller Google Home. Bor du i en gammel bygning bør du kanskje heller starte med den største utgiftsposten: oppvarming.

Les mer: Hva er et mesh-nettverk?

Spar penger på oppvarming

Eldre boliger er som regel dårligere isolert enn nyere bygninger, noe som betyr at de krever mer elektrisitet for å bli oppvarmet. Med smartprodukter kan du tidsinnstille og juster varmen etter dine behov – samtidig som du sparer mye penger. «Ettersom de fleste husstander har sine vaner og rutiner, er det å stille inn varmen til å slå inn på tidspunktene du trenger den en god måte å spare penger på», sier Lomeland.

Produsenter som Mill og Adax lager ovner med WiFi, men du kan også bruke smartplugger: enheter som du plugger direkte i stikkontakten før du kobler den gamle ovnen din til strøm. Disse WiFi-pluggene har funksjoner som temperatursensorer og forbruksoversikt. Flesteparten av disse er også kompatible med andre systemer, som f.eks. Google Home.

«Når du har oversikt over forbruket, kan du se hvilke enheter som bruker mest strøm og gjøre endringer basert på denne informasjonen. Smarte oppvarmingsprodukter kan også tidsinnstilles eller aktiveres med en app på telefonen, noes om gir deg stor fleksibilitet i hverdagen», sier Elkjøps Lomeland.

Gammelt, men like smart

Nå har du forhåpentligvis fått bedre forståelse for hva du trenger og hvor du skal begynne. Men hva om du planlegger å pusse opp eller flytte? Bør du da utsette smartoppgraderingen til bopelen din er renovert eller flyttingen er ferdig? Ikke nøl, er rådet til Lomeland.

«Start så fort som mulig, slik at du lærer deg hvordan smart fungerer. Skal du pusse opp hjemme, bør du kanskje vurdere å montere enheter veggene og ikke inni dem. Du bør også tenke på at smartlåser og sikkerhetssystemer gjør boligen din mer attraktiv om du skal selge den om ett år eller to».

Ettersom utvalget i gjør-det-selv-kategorien er stort, kan mange av smartproduktene tas med videre om du skal flytte. Dette omfatter lyssystemer, mesh-nettverk, smartplugger og varmeover.

Samtidig som disse enhetene enkelt kan installeres etter at du har flyttet eller pusset opp, kan de spare deg for utgifter og gi deg en enklere hverdag allerede nå. Smart handler ikke om alderen på boligen, men hvor effektivt boligen din fungerer.

Klikk på bildelenkene under og lær mer om våre smartproduktene våre:

 Lenke til Philips Hue-produkter
 Lenke til D-Link-produkter
Lenke til Netgear-produkter
Lenke til Mill-produkter
 Lenke til Nest-produkter
 Lenke til Google-produkter

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: