Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Finn riktig mobil og abonnement til barna

Slik velger du mobil og abonnement til barna

At barn har sin egen smarttelefon og mobilabonnement blir stadig mer vanlig. Det kan være en fin måte å lære ansvar på, men det betyr ikke at vi kan forvente at barnet aldri kommer til å miste telefonen i bakken eller i vannet.

Sørg derfor for at telefonen ikke er for dyr og av typen som tåler en støyt. Husk derfor også ekstra utstyr som beskytter telefonen, slik som skjermbeskyttere og støtsikre covere.

Trenger barn mobiltelefon?

Når det kommer til barn og telefonbruk, er behovet litt annet enn for voksne og ungdom. En vanlig grunn til at barn får sin første mobiltelefon, er for å kunne holde kontakt med foreldrene i forbindelse med veien til og fra skolen. I tillegg er det fint å gi barna litt mer frihet til å besøke venner, når vi vet at de bare er en telefonsamtale unna.

Men det er klart; når barn har fått sin egen smarttelefon, vil de også ha et ønske om å bruke den til å spille på apper og se videoer. Noe som kan være både pedagogisk nyttig og ikke minst praktisk i enkelte situasjoner som i bilkø eller på regnværsdager.

Når du bestemmer deg for at barnet ditt skal få sin egen telefon, er det fint å tenke på dette:

• Bestem på forhånd hvilken mobiltelefon som er aktuell
• Sjekk hvilket abonnement som best passer til barnet ditt
• Sett opp telefonen og installer apper sammen med barnet
• Kjøp fysisk beskyttelse til mobilen
• Vurder kjøp av forsikring til barnets telefon

 Guide - Find en mobil til børn og unge

De beste mobilene for barn

Det er viktig å tenke på bruk, behov og, kanskje aller viktigst, barnets alder. Det kan også være lurt å tenke på hvor mye telefonen tåler av støt og vann, størrelse og brukervennlighet. Husk derfor også ekstra utstyr som beskytter telefonen, slik som skjermbeskyttere og støtsikre covere.

Dersom barnet er under lesealder, kan en smartklokke med mobilfunksjonalitet, slik som Xplora, være et bedre alternativ.

Velg en mindre skjerm til barn

Barn og unge er langt fra ferdig utviklet og derfor vil en stor skjerm oppleves som vanskelig å håndtere. Tenk derfor på skjermstørrelsen på telefonen før du kjøper den.

vår oversikt over mobiltelefoner kan du enkelt søke etter spesifikke skjermstørrelser slik at du får sett alle våre smarttelefoner med den valgte størrelsen.

 Husk at se på prisen

Sjekk pris på telefon og mobilabonnement

Mange barn og unge vil gjerne ha den aller nyeste modellen, men med bruk og behov tatt i betraktning vil en billigere utgave eller et rimeligere merke holde i massevis. Mobilabonnementet er det derimot svært viktig at blir riktig til akkurat ditt barn og dens bruk.

De fleste mobilabonnementer tilbyr i dag fri tale og SMS. Men det er utvilsomt data som blir mest brukt av barn og unge. Barn i grunnskolealder vil stort sett benytte mobilen sin hjemme, hos familie og venner eller andre steder hvor de kan koble seg til WiFi. Men noe data må du regne med at går med på vei hjem fra skolen, i bilen eller andre WiFi-frie settinger.

Tenk derfor nøye gjennom hvor mye data barnet ditt trenger på telefonabonnementet sitt, og legg heller litt mer penger i telefonabonnementet enn i selve telefonen. Normalt sett vil 1GB data være tilstrekkelig.

Skulle barnet gå tomt for data, kan du selvsagt velge å betale for å fylle på mer. 

Vælg en mindre skjerm

Vær obs på pengeslukene

Selv om du nå har langt større kontroll over pengebruken når telefonabonnement og kontantkort ikke automatisk fakturerer et høyere beløp hvis barna går over bruksgrensen, er det andre pengesluk du burde være bevisst på.

Først og fremst er det i apper og app-butikker barna kan bruke masse penger, gjerne uten å være klar over det. Dette fordi flere gratis-apper pusher på at barna skal kjøpe elementer inne i spillet eller programmet. Den enkleste måten å unngå dette på, hvis du ikke helt stoler på at barna vil forstå dette, er å la være å koble et betalingskort til telefonen sin app-butikk.

Guide - Find en mobil til børn og unge

Alltid nok strøm

Uansett om du er voksen, ungdom eller barn har vi alle én ting til felles; smarttelefonen går «alltid» tom for strøm!

I tillegg til at barna bruker opp strømmen, er det ikke alltid så lett å huske på å lade telefonen. Så hvis du selv ønsker at de alltid skal være tilgjengelige, kan det derfor være lurt med en powerbank i ryggsekken, som de kan bruke til å lade telefonen når de er ute.

Selv om det er du som åpner og er ansvarlig for telefonabonnementet for barnet, burde du fortsatt registrere telefonnummeret i barnets navn. Selgere har ansvar for å forholde seg til alder på telefonens eier, og har ikke tillatelse til å pushe salg av innhold som ikke er passende for mindreårige.

Er du i tvil om hvilket mobilabonnement barnet ditt burde ha? Husk å stikke innom en Elkjøp Megastore eller Phonehouse så kan ekspertene anbefale det beste telefonabonnementet for nettopp ditt barn – uavhengig av operatør eller datapakke.