Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Mann som står i en stue med en smarttelefon i hånden

Smarte hjem handler om mer enn bare stemmestyring

Selv om smartteknologi ofte presenteres som stemmestyrt, er det en misforståelse at smart og stemmestyrt er to sider av en sak. Enheter, apparater og dingser kommuniserer med deg – og med hverandre – selv om du ikke kan ha en samtale med dem.

Forbinder du smarte hjem med en snakkende, virtuell assistent? Det er ofte slik det presenteres, og det er en vanlig oppfatning – men det er også feil. Stemmestyrte smarthøyttalere som Google Home er absolutt gode eksempler på smart-teknologi. Men det finnes en rekke smartsystemer som ikke responderer på verbale kommandoer eller er tiltenkt å gjøre det. Derfor er det fullt mulig å ha et smarthjem som fungerer knirkefritt, også hvis du ikke er interessert i stemmestyring.

Det som definerer et smart produkt er evnen til å “snakke” til andre elektroniske enheter, og at det kan styres fra en sentral styringsenhet. Denne enheten kan være en stemmestyrt smarthøyttaler, men vel så ofte er det mobiltelefonen din. Det eneste du trenger for å styre alt fra musikk, belysning og oppvarming, er en app i telefonen din.

Sannsynligheten er stor for at du allerede har noen smarte produkter hjemme, selv om du kanskje ikke har tenkt over det på den måten. Apple TV, Google Chromecast, robotstøvsugere – disse er alle smarte produkter, selv om du kan betjene de separat. Andre smartprodukter kan forbedre luftkvaliteten innendørs, holde maten din fersk og kutte strømforbruket – helt uten å si et ord.

Panelovn med et WiFi-ikon over, ved siden av en stol

Stille betyr ikke usmart

Ta for eksempel oppvarming – den største utgiften for folk flest, med tanke på strømforbruk. Det finnes en rekke smarte produkter som hjelper deg å spare penger på oppvarming, uten at det går ut over komforten.

Mange elektriske ovner kommer nå med en WiFi-kobling. Du kan koble den til hjemmenettverket og styre den med mobiltelefonen. Legg merke til at du ikke styrer ovnen verbalt, men den er likevel koblet til en sentral enhet og fungerer sammen med andre enheter og apparater. Ovnen er programmert til å vite når du trenger varmen, og til å ikke kaste bort elektrisitet på oppvarming når du ikke trenger det.

En panelovn koblet til en smart plugg-adapter

Smartplugger er et annet godt eksempel på smarte produkter som ikke er stemmestyrte. Slike plugger kan være kompatible med stemmestyring, men det er ikke nødvendig for at de skal fungere optimalt. Du plugger et elektrisk apparat til smartpluggen og putter pluggen i stikkontakten. Gjennom den innebygde WiFi-koblingen vil pluggen nå fungere som en «mellommann» mellom deg og det eldre, «dumme» apparatet, ingen stemmestyring nødvendig.

Når den gamle ovnen er koblet via en smartplugg, vil den ikke bruke strøm uten at du har gitt den lov til det. Dette lar deg programmere oppvarmingen av hjemmet samtidig som du har full oversikt over strømforbruket. Legg til en sensor som måler romtemperatur og du er godt på vei til ditt eget smarte hjem. Du kan lese mer om hvordan å spare penger med smart oppvarming her.

En person lager en handleliste på en mobil som er koblet til kjøleskapet

Når er steken ferdig?

Det samme gjelder for fremtidens kjøkken, hvor hvitevarer som kjøleskap og komfyrer bare blir smartere. I likhet med oppvarming, vil ny teknologi gjøre at apparatene tilfredsstiller behovene dine enda bedre enn tidligere.

Kjøleskap vil ha kameraer på innsiden, slik at du kan se hva som befinner seg inni dem – mens du er i butikken. Fra berøringsskjermen på forsiden kan du spille musikk og få tilgang til oppskrifter og familiens kalender. Du styrer alt fra smarttelefonen din.

Hånd som holder en mobil, kjøkken i bakgrunnen med smartsymboler over

Når vi først snakker om effektivitet: smarte stekeovner kan også kobles til den smarte enheten folk flest allerede har omfavnet. Ovnen kan selv finne den rette temperaturen og steketiden for enhver type kjøtt, samtidig som den holder deg oppdatert via den sentrale enheten: din smarttelefon.

Igjen, dette er essensen av smart-teknologi. Det krever ikke at du har en samtale med det. Teknologien kommuniserer med deg og andre enheter, helt uten verbal kommunikasjon. Enten det er kjøkkenapparater, varmeovner, overvåkningskameraer, dørlåser eller robotstøvsugere – smarte produkter leser behovene dine, selv uten at de må bes om å gjøre det.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: