Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Fire batterier med ulik gjenværende kapasitet

Lading: Alt du trenger å vite

Er det trygt å lade telefonen på natten? Hvordan kan du lade når du er langt fra nærmeste stikkontakt? Og hvordan får du egentlig batteriet til å leve lengst mulig? Disse og flere spørsmål får du svar på i Elkjøps ladeguide.

Den er kraftigere og har flere funksjoner enn noen gang før, og ingen dings blir brukt like mye som smarttelefonen din. Da er det kanskje ikke så rart at den må lades mye oftere enn dens utholdende – om enn litt ensidige - forgjengere.

Da er det flaks at det finnes lademuligheter for ethvert behov. Vi kikker nærmere på hvilke produkter som gjør ladingen enklere, og gir deg noen tips til hvordan du best tar vare på batteriet ditt, slik at du alltid har strøm når du trenger det.

Brun og hvit katt som ligger til lading sammen med en mobiltelefon i turkis futteral

Slik forlenger du batterilevetiden

Alle batterier svekkes over tid. Heldigvis kan gode laderutiner bremse utviklingen, slik at batteriets levetid forlenges.

Det er lenge siden man ble anbefalt å la batteriet gå tomt før man ladet det opp. Dagens moderne litiumbatterier trives desidert best når de holdes på mellom 40 og 80 prosent kapasitet. Det betyr at det ikke bare er greit å lade telefonen litt av gangen – det er faktisk foretrukket.

Batteriene foretrekker også helst romtemperatur når de lades. Unngå å la telefonen lade mens den ligger et for varmt eller kaldt sted, for eksempel i solsteiken i vinduskarmen eller i en iskald bil.

Telefon som ligger oppå en dyne og lader

Unngå lading på natten

I teorien er det praktisk å lade telefonen om natten når den ikke er i bruk. Og med tanke på antall ladere som finnes, er det heldigvis få branntilløp. Men selv om riskoen er lav, er konsekvensene potensielt fatale. Derfor frarådes lading på natten. I tillegg bør ikke telefonen ligge under puter eller oppå dyna når den lades, fordi den kan overopphetes.

En bedre løsning er å sørge for at du har nok ladere der du befinner deg i løpet av dagen. Da er det enkelt å gi batteriet litt påfyll når det nærmer seg 40 prosent.

Det er også greit å unngå å la telefonen ligge med laderen tilkoblet når den er helt fulladet. De fleste moderne enheter er såpass smarte at de kutter strømmen når batteriet er fullt, men det er likevel en god vane å legge seg til. Da trives batteriet best også.

Telefon som ligger oppå en trådløs ladeplate og er 80 prosent oppladet.

Trådløs lading

Hvis du syns det blir styrete å stadig løse opp ladekabelfloker, kan en trådløs lader være et godt alternativ. Bare legg telefonen på platen eller i stativet, og den lades automatisk. Stort enklere blir det ikke.

Pass bare på at du kjøper en trådløs lader som er tilpasset mobiltelefonen din. En lader som er beregnet på iPhone, vil kunne gi lavere ytelse hvis du lader en Samsung med den og omvendt. Telefonen må naturligvis også være tilpasset trådløs lading.

Lurer du på hvordan trådløs lading fungerer? Det er en nydelig form for hverdagsmagi. Slik fungerer teknologien

Interiørbilde fra en bil, hvor en person holder i en telefon som er tilkoblet en lader.

Lading i bil

Bruker du også den vennlige stemmen i telefonen som kartleser når du kjører steder du ikke kan veien? Den som ber deg ta til høyre ut på rampen, eller fortsette rett frem i ti kilometer til? GPS-funksjonen knasker batteritid som om det var godteri. Kanskje du også mangler DAB-radio i bilen, og strømmer radio eller musikk fra telefonen via Bluetooth.

Da kan en mobillader tilpasset sigarettuttaket i bilen være en tanke. Elkjøp har et stort utvalg av modeller, slik at du kan finne en som passer din telefon og bil.

Lading uten stikkontakt

Det er ikke alltid man har tilgang på et strømuttak. Da er en powerbank, eller en mobil ladebank om du vil, perfekt å ha som backup. De finnes i alle størrelser og utforminger, alt fra nette modeller som sklir rett ned i lomma, til ladere som kan lade opp både telefon og alle andre tenkelige dingser, opp til flere ganger.

Hvis du skal ut og fly, er det lurt å sjekke de aktuelle reglene til flyselskapet du reiser med. Som hovedregel skal powerbanks være i håndbagasjen, ha en makskapasitet på cirka 27 000 mAh og du kan maks ha med deg to stk powerbanks.

Finn det du trenger her:

Telefon som er tilkoblet en gulrot-stor lysegrønn powerbank.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: