Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter

Slik kjøper du laptop

Lyst på ny bærbar PC? Hos Elkjøp kan du boltre deg i vårt store utvalg og finne datamaskinene som passer akkurat deg.
Å velge riktig type laptop kan være utfordrende. Det er mange ting man bør tenke på, som størrelse på skjermen, hva den skal brukes til, og ikke minst hva den burde koste.

Svaret ligger i hva du skal bruke den til:
• Jobb eller skolearbeid?
• Foto- og videoredigering?
• Gaming?
• Eller trenger du en familie-PC som skal kunne dekke mange forskjellige behov?

Elkjøp gir deg oversikt over hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny laptop.

Velg operativsystem

Hvilket operativsystem du velger er med på å bestemme hva slags programvare du kan bruke på laptop-en din. Vi anbefaler at du velger et operativsystem som passer til det du skal bruke den bærbare datamaskinen din til.
Windows

Windows 10

Windows 10 er det vanligste operativsystemet, og brukes blant annet ofte av bedrifter. Det finnes et enormt utvalg programmer som er designet spesielt for Windows 10. Det meste av spill er laget for dette operativsystemet, så om du skal bruke maskinen til gaming bør du virkelig ha en Windows-maskin.

Les mer om Windows 10 
Apple OSX


Apple OS

OS finner du i Apples MacBook-maskiner. Det er et enkelt og intuitivt operativsystem som du fort blir kjent med. OS er som skapt for de som skal jobbe mye med illustrasjon, foto- og videoredigering. Du får også lang batterilevetid, skarp skjerm og bakgrunnsbelyst tastatur. Ønsker du Office-programmer, kan disse også kjøpes til OS.

Les mer om Apple
Chrome OS

Chrome OS

Chrome OS er et enkelt operativsystem for deg som skal ha en maskin til nettsurfing, e-post og sosiale medier. Maskinene er rimelige og har god batterilevetid. Chrome OS baserer seg i stor grad på skybasert lagring, altså at du lagrer dokumentene dine på nett i stedet for og ha innholdet lagret på selve maskinen.
Les mer om Chromebook 

Riktig skjermstørrelse

Hvilken størrelse du burde velge avhenger av hvor mye du er på farten med maskinen, samt hva du skal bruke den til i det daglige.
11-13"

11-13 tommer

Denne størrelsen passer fint dersom du reiser mye og vil ha med PC-en, da den ikke tar mye plass. Batterilevetiden er også generelt mye bedre om du velger en laptop med liten skjerm, da en stor skjerm krever mer strøm.
14-16"

14-16 tommer

Dette er den skjermstørrelsen vi selger mest av. Den er liten nok til å ta med seg, samtidig som den er stor nok til å romme nok kraft og minne til tyngre arbeid eller spill.
17"

17 tommer

Dette er de noen av de største skjermene på markedet. Hvis du vet at du skal ha maskinen stående på et bestemt sted, eller dersom du har behov for å redigere film og bilder, er dette en størrelse vi gjerne anbefaler. Riktig type laptop Du kan velge mellom tradisjonell bærbar datamaskin, laptop med touch-skjerm og 2-i-1 laptop.

Riktig type laptop

Du kan velge mellom tradisjonell bærbar datamaskin, laptop med touch-skjerm og 2-i-1 laptop.
Bærbar PC

Klassisk bærbar datamaskin

Dette er laptop-er slik du kjenner dem: En bærbar datamaskin hvor du kontrollerer musen med styreplate og innebygget tastatur.
PC med touch

Laptop med touch

Laptop-er med touch kan du bruke med tastatur på vanlig måte – og med fingrene som en smarttelefon. Det gjør at de også kan brukes som nettbrett!
2-i-1

2-i-1

Ja, takk, begge deler! Disse maskinene er både nettbrett og laptop i ett, fordi man kan ta av tastaturet helt og holdent. Det fører til både pose og sekk for deg som ønsker fleksibilitet og bærbarhet.

En rask PC er mer enn en kraftig prosessor

Om du ønsker å lese mer om komponentene en PC består av kan du klikke her.

Raskere PC

Fordelen med en tradisjonell harddisk er at du får mye lagring for pengene. Ulempen er at den kan være nokså treg, og den blir ofte tregere med tiden. Mange nye PC-er har en Solid State Drive (SSD) i stede for en tradisjonell harddisk. Fordelen med denne er at den ikke har noen bevegelige deler og speiler innholdet i stede for å lagre det, noe som kan sammenlignes med teknologien som finnes i dagens mobiltelefoner. Dette gjør PC-en raskere og mer støtsikker enn en tradisjonell harddisk.

Ønsker du det beste av to verdener? Da bør du velge en maskin med hybridlagring. Disse kommer med et flash-minne eller et minnekort i tillegg til den vanlige harddisken. Disse maskinene har ofte god lagringsplass samtidig som den starter opp mye raskere enn en tradisjonell harddisk.

Bedre skjerm

En bra PC kommer til kort uten en bra skjerm. Det du skal fokusere på er oppløsning og type teknologi. Oppløsning kan enkelt beskrives som "jo flere bildepunkter (piksler), desto skarpere bilde". De fleste skjermer kommer med HD-oppløsning, noe som tilsvarer ca 1 million bildepunkter. Neste trinn på skalaen er Full HD som gir deg dobbelt så mange bildepunker og skarpere bilde enn HD. Den beste oppløsningen er 4K UHD som gir 8 millioner bildepunkter og fire ganger skrapere bilde enn Full HD.

Ettersom du antagelig skal bruke en del tid foran skjermen anbefaler vi at du velger en skjerm med Full HD eller høyere. Du kan i hovedsak velge mellom to teknologier: TN eller IPS. TN-skjermer har ofte raskere responstid, noe som passer godt til gaming. Fargegjengivelsen kan derimot forringes fra ulike vinkler. IPS-skjermer er dyrere enn TN-skjermer, men gir bedre fargemetning og innsynsvinkel. Fargekvaliteten gjør at IPS-skjermer ofte er å foretrekke om du for eksempel skal redigere bilder eller video.

Raskere internett

Det holder ikke å signere en avtale med den raskeste internettleverandøren hvis ikke PC-en din takler den samme hastigheten. Mange kaster dessverre penger ut av vinduet. Du bør derfor investere i en PC med et AC-nettverkskort om du ønsker en rask nettopplevelse. Det lønner seg i lengden! De fleste av oss har en trådløs router i hjemmet, men innser kanskje ikke hvor viktig denne routeren er for hastigheten. Hvis du har investert i en bra nettleverandør og en PC med AC-kort er neste sted en router med høy ytelse. Disse er i stand til å håndtere strømming og filoverføring av høyoppløselig innhold på en rask måte.

Ordliste:

HDD (Hard Disk Drive) - Det vi på hverdagslig språk kaller harddisk.

SSD (Solid State Drive) - En SSD har samme funksjon som en harddisk men kommer uten bevegelige deler. Til sammenlikning er den raskere, mer stillegående og mer holdbar. Du kan velge å kjøpe en PC med SSD eller kjøpe SSD for oppgradering av maskinen.

Hybridlagring - En kombinasjon av SSD og HDD som gir rask oppstart av enheten og stor lagringskapasitet.

802.11 ac - Raskt Wi-Fi grensesnitt som kan brukes av en PC med ac-nettverkskort.

HD (High Definition) - oppløsning med ca 1 million bildepunkter (1366x768).

Full HD (Full High Definition) - oppløsning med ca 2 millioner bildepunkter (1920x1080).

4K UHD (Ultra High Definition) - oppløsning med ca 8 millioner bildepunkter (3840x2160).

TN (Twisted Nematic) - skjermpanel med god responstid.

IPS (In-Plane Switching) - skjermpanel med høy fargekvalitet og betraktningsvinkler.

Finn laptop til jobb, fritid eller begge deler

For studier og jobb

Enten du er student eller arbeidstaker kommer du til å jobbe mye med redigering av tekst, regneark og presentasjoner. Du vil ha glede av et godt tastatur, en klar skjerm, lav egenvekt og god batterilevetid.

Enkel bruk hjemme eller på skole

Til svært enkelt bruk som tekstbehandling, e-post, nettbank og surfing på Internett kan en rimelig maskin dekke behovene. 15 tommer skjermstørrelse gjør at man ikke blir like sliten i øynene som når man sitter lenge ved en mindre skjerm.

Multimedia og spill

Hvis du skal jobbe med foto- eller videoredigering anbefaler vi en kraftig laptop med en god prosessor og dedikert grafikk. I tillegg er det viktig med høy oppløsning på skjermen. Disse maskinene egner seg også for gaming.

Chromebook

Chromebook er en helt ny type bæbar datamaskin som leveres med nyttige funksjoner som tekstbehandler, regneark og nettleser ferdig installert. Chromebook er en sikker, rask og meget brukervennlig datamaskin som oppdaterer seg selv.

Apple MacBook

MacBook Pro og MacBook Air er fantastiske maskiner å jobbe med og passer spesielt godt for deg som jobber med bilde- og videoredigering. Disse bærbare datamaskinene har lang batterilevetid, fantastiske skjermer og bakgrunnsbelyst tastatur. Disse maskinene tilbyr mye for de som ønsker kvalitet.

Gaming med Game Gear

Game Gear-maskinene er blant de kraftigste datamaskinene vi fører hos Elkjøp, som egner seg særdeles godt for gaming. Med en Game Gear-maskin kan du ikke bare sette innstillingene i spillet til maks – du får en datamaskin som takler alle typer arbeidsoppgaver.