Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
En telefon på ett skrivebord med kaffesøl over den

Guide: Hvor vanntett er mobilen?

Hva innebærer det at en mobil har IP68? Man hører gjerne IP-sertifisering nevnt i forbindelse med ulike elektroniske enheter. Den korte koden forteller hvor støv- og vanntett en enhet er. Her er forklaringen på hvordan du kan lese kodene.

Hva er IP-sertifisering?

IP står for Ingress Protection eller International Protection. Dette er en internasjonal kode basert på IEC 60529-standarden. Standarden måler hvor godt beskyttet en enhet er mot faste objekter, støv og vann. Koden består av forstavelsen "IP" og to siffer. Det første sifferet forteller hvor godt beskyttet enheten er mot faste objekter og støv. Det andre sifferet viser hvor godt beskyttet den er mot fuktighet og vann.

IP-sertifisering klassifiserer hvor godt beskyttet enheten er. Det vil si at en høy IP-sertifisering ikke nødvendigvis betyr at du kan bruke enheten aktivt under vann, som et eksempel.

Hvordan lese IP-sertifiseringen?

Motstandsdyktighet mot støv og faste objekter har maksimalt seks beskyttelsesnivå, mens vannbestandighet har maksimalt åtte beskyttelsesnivå. Jo høyere siffer, jo bedre beskyttelse. Den beste IP-klassifiseringen er derfor IP68. Enheten er da fullstendig forseglet mot støv, og er beskyttet mot vann ned til 1 m dyp. Bokstaven X kan også brukes i klassifiseringen (for eksempel IP5X eller IPX7), hvis det ikke foreligger informasjon om beskyttelsesnivået.

Du finner vanligvis IP-sertifiseringen til din enhet i bruksanvisningen eller produktinformasjonen. Med tabellen nedenfor kan du enkelt sjekke hvor godt beskyttet elektronikken din er.

IP-TABELL

FASTE OBJEKTER OG STØV VANN OG FUKTIGHET
1: Beskyttelse mot faste objekter større enn 50 mm i diameter 1: Beskyttelse mot dryppende vann
2: Beskyttelse mot faste objekter større enn 12,5 mm i diameter 2: Beskyttelse mot dryppende vann når vendt 15 grader opp fra normal posisjon
3: Beskyttelse mot faste objekter større enn 2,5 mm i diameter 3: Beskyttelse mot vannspray
4: Beskyttelse mot faste objekter større enn 1 mm i diameter 4: Beskyttelse mot vannsprut
5: Beskyttelse mot støv, men noe inntrenging kan forekomme (ingen skadelig støvoppsamling) 5: Beskyttelse mot vannstråler med lavt trykk
6: Fullstendig beskyttelse mot støv. Helt forseglet enhet 6: Beskyttelse mot kraftige vannstråler
7: Beskyttelse mot opphold i vann ved ned til 1 meters dyp i 30 minutter.
8: Beskyttelse mot lengre opphold i vann ved 1 meters dyp eller dypere. Nøyaktige forhold er spesifisert for hver enhet av produsenten

Er enheten vanntett hvis det ikke er nevnt noen IP-klassifisering?

Vanntetter kommer godt med for mye annen elektronikk, og ikke bare for smarttelefoner. Men det er ikke alltid IP-sertifisering er nevnt i produktinformasjonen. I stedet klassifiseres mange enheter rett og slett som "vanntett" - et begrep som er ganske vagt og kan bety så mangt. I slike tilfeller er det lurt å sjekke nøye hvor beskyttet enheten faktisk er. En annen nyttig klassifisering er ATM - Water Resistant Mark, som ofte brukes på sports- og smartklokker.

Vanntett sportsklokke

En tur i svømmebassenget med sportsklokken?

En stygg regnskur kan overraske deg på joggeturen. Vil sportsklokken eller aktivitetsmåleren overleve? Hvis enheten har en klassifisering på minst IPX3, så kommer den helskinnet gjennom regnbygene. Enkelte modeller er beskyttet mot fuktighet, men er ikke vanntette. Husk at en høy IP-sertifisering og ord som "vanntett" ikke er en garanti for at enheten kan brukes under vann, som for eksempel når du svømmer eller dykker. Enheter som passer for aktiviteter under vann er ofte kategorisert med en ATM-sertifisering som viser hvor dypt ned du kan gå og fortsatt trygt bruke enheten.

Vanntett barbermaskin

Wet & Dry tilsvarer vanntett

Det er ofte mer behagelig og mer skånsomt å barbere seg i dusjen eller badekaret, sammenlignet med tørr barbering. Varmt vann myker opp huden, og en skummende gele gjør barberingen enda mer skånsom. Hvis du foretrekker å barbere deg i dusjen må du forsikre deg om at du skaffer deg en vanntett enhet. Epilatorer og ladyshave har sjelden en IP-klassifisering. I stedet brukes ofte begrepet Wet & Dry, som betyr at produktet er vanntett, og kan brukes i dusjen eller badekaret. Det finnes også en rekke vanntette enheter for menn som ønsker å ta seg av skjegget eller annen hårvekst. En stor fordel med vanntette enheter er at de er lette å skylle under rennende vann.

Husk på!

- En høy IP-betyr at enheten er beskyttet mot rent ferskvann. Det anbefales ikke å bruke enheten i eller rundt salt-, klor- eller varmtvann. Sjøvann kan for eksempel gjøre stor skade på vannbestandige enheter.

- Enkelte enheter er støv- og vannbestandige kun når alle tilkoblinger og porter (til for eksempel USB eller hodetelefoner) er trygt lukket. Sørg for å sjekke enhetens bruksanvisning.

- Du opplever kanskje også at enkelte enheter er klassifisert IP69K. Denne klassifiseringen er basert på den tyske standarden DIN 40050-9, som er en utvidet utgave av IEC 60529-standarden. IP69K-enheter er beskyttet mot støv og vann og damp med høyt trykk blåst fra tett hold.

- Husk på å lese bruksanvisningen og garantibetingelsene nøye. Selv om enheten er klassifisert som beskyttet mot vann, så betyr ikke det nødvendigvis at garantien dekker vannskader.

- Støv- og vannbeskyttelse er ikke permanent, men kan forringes over tid. En telefon som er et par år gammel er ikke nødvendigvis like motstandsdyktig som en ny telefon.

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: