Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
En hånd som holder en mobiltelefon med sikkerhetskameravideo vist på skjermen

Guide: Kom i gang med smart sikkerhet og overvåkning

Et komplett hjemmesikkerhetssystem er ikke lenger et futuristisk konsept fra Hollywood-filmer. Smarte produkter kan gi deg muligheten til å holde et øye med alt som foregår i huset. Som en helteknologisk Hjemme Alene-Kevin kan du nå utstyre hjemmet med alt du trenger for å holde innbruddstyver og skumle flammer unna..
En smart ringeklokke ved siden av en blå dør.

Hva er smart sikkerhet?

På lik linje med andre smarthus-produkter, som for eksempel oppvarming og belysning, kan smart sikkerhet og overvåkning inkludere produkter du kanskje allerede har i boligen. For eksempel en ringeklokke eller røykvarsler. Forskjellen er at disse er koblet opp til hjemmenettverket og kan kommunisere med hverandre – og deg, uansett hvor du er.

Det finnes mange nyttige enheter som går innunder sikkerhet, og hvis du vil ta den helt ut kan du få en profesjonell sikkerhetsekspert til å installere et komplisert system som sikrer full dekning av alle aspekter av hjemmet ditt. Men, om du ønsker å starte litt mer forsiktig – og rimeligere – finnes det en rekke praktiske og billigere produkter som ikke krever noen komplisert installasjon.

Et sikkerhetskamera som ser ut over en hage.

Med haukeblikk

Fordi det finnes et så stort spenn av produkter, vil vi fokusere på noen av de mest populære sikkerhets- og overvåkningsenhetene som burde fungere godt i det fleste hjem. De fleste kan installeres av deg på egenhånd, men noen kan trenge litt tilpasninger gjort av profesjonelle. La oss starte med den største kategorien: overvåkningskamera.

Kanskje kjenner du allerede til overvåkningskameraer, ettersom de har eksistert en lang stund allerede. Form og størrelse varierer, men generelt er de små, hendige og enkle å montere på vegg og tak. De enkleste, som disse fra D-Link eller Ring, kobler seg til nettet via WiFi. De sender video i høy kvalitet og fungerer godt sammen med datamaskiner og smarttelefoner.

Et sikkerhetskamera festet i veggen

Det finnes også noen mer avanserte muligheter. Arlos system består for eksempel av heftige 4K-kameraer med innebygde lys, nattsyn og bevegelsessensorer. Disse krever en basestasjon som kobles til ruteren din, men dette er inkludert i startsettet, sammen med tre kameraer..

Disse kameraene fungerer godt på egenhånd, men kan utvides med en abonnementstjeneste. Abonnementstjenestene fra Arlo og Nest gir deg tilgang til funksjoner som skylagring, kontinuerlig opptak eller aktivitetssoner, hvor du kan definere hvilke områder i kameraets synsfelt som er mest interessante. En innvendig vegg i stua er kanskje ikke så interessant – men vinduene vil kunne være det.

Det er verdt å merke seg overvåkning er strengt regulert. Du har lov til å overvåke egen eiendom, men ikke naboen sin. Når du monterer et overvåkningskamera må du derfor være sikker på at du kun har din egen eiendom i synsfeltet.

Les mer om sikkerhetskameraer her.

Ding dong, jeg vet hvem som ringer på

En annen populær produktkategori er smarte dørlåser og ringeklokker. Disse byr på en funksjonalitet som gjør hverdagen betraktelig enklere. Smarte ringeklokker skiller seg ikke så mye fra ringeklokkene du finner på mange kontorbygg og leilighetskompleks. De har kameraer og lar deg snakke med personen utenfor – selvfølgelig med nettilkobling.

Smarte dørlåser gjør det i tillegg enklere å ha styr på tilgangen til hjemmet. Tradisjonelle nøkler blir overflødige, for smarte dørlåser som Yale Doorman eller ID Lock 150, låses opp med PIN-kode eller en RFID-brikke. Sistnevnte er en liten brikke som sender informasjon til dørlåsen via radiosignaler når de kommer i fysisk kontakt hverandre. Du kan også lage unike PIN-koder for hvert familiemedlem som trenger tilgang til huset – eller tidsbegrensede koder.

Dette er praktisk hvis du leier ut leiligheten, eller hvis en håndverker trenger tilgang til boligen. Bare tenk hvilke muligheter kombinasjonen av smarte ringeklokker, overvåkningskameraer og dørlåser gir. Dersom du venter en levering kan du gi sjåføren en midlertidig kode, fremfor å måtte holde deg hjemme og vente på den. Du vil da få beskjed når han eller hun ankommer, kunne fortelle dem hvor de skal sette pakken og være sikker på at de gjør som de får beskjed ved å se på videoopptaket.

Vær obs på at det kan være nødvendig med tilpasninger på inngangsdøren for å installere smarte dørlåser. Låsen må passe inn i den eksisterende rammen og noen dører, særlig eldre modeller, kan ha andre dimensjoner. Derfor er det lurt å måle døren før man investerer i en smart dørlås, for å være sikker på at den kommer til å passe.

En gutt låser opp en smart dørlås med mobiltelefonen.

Røyksignaler

Sikkerhet i hjemmet er mer enn å beskytte boligen mot eksterne farer – det handler også om potensielle farer fra innsiden. Den antagelig farligste og mest ødeleggende faren for en bolig, er brann. Hvis du er på jobb eller ferie, kan en brann oppstå uten at du får det med det i det hele tatt. Røykvarslere er påbudt i Norge og et produkt de fleste bør være kjent med, men smarte røykvarslere byr på ekstra praktisk funksjonalitet som kan komme til nytte i nettopp slike situasjoner.

På lik linje med andre smarte enheter vil nemlig smarte røykvarslere sende deg pushvarsler til mobilen dersom noe foregår. Dermed kan du kontakte brannvesenet dersom det trengs. Noen av de smarte røykvarslerne, som de fra Nest kan også skille mellom vanndamp fra dusjen eller matlagingen, og røyk som oppstår fra en potensielt reell trussel.

Det er noe som ikke stemmer

Smart sikkerhet og overvåkning er som nevnt mer enn beskyttelse mot eksterne farer. Mange av produkttypene vi allerede har nevnt, kan også kobles til diverse sensorer som oppdager for eksempel vannlekkasje eller om en dør eller et vindu står åpent, for å nevne noen eksempler. Flere produsenter tilbyr et variert sortiment av sikkerhetsprodukter, som alle snakker sammen innenfor det samme økosystemet.

Et generelt tips er å se etter produkter som er kompatible med sentralstyringsenheten din. Disse systemene fungerer selvfølgelig med datamaskinen, mobilen og nettbrettet ditt, men ikke alle systemene er kompatible med de ulike typene av virtuelle assistenter. Hvis du allerede har en Google Home eller en Google Assistant-tilpasset smarthøyttaler, er det for eksempel en tanke å se etter overvåkningssystemer som snakker med Googles økosystem.

Du har likevel virkelig mange kompatible produkter å velge mellom i smart sikkerhet-kategorien. Et annet eksempel: Se for deg at du er på ferie og bevegelsessensoren oppdager noe som rører seg i hagen. Da kan bevegelsessensoren gi beskjed til utebelysningen fra Philips Hue-systemet, som skrus på og skremmer bort en eventuell inntrenger.

Noen produkter er automatisk kompatible med systemet, mens andre kan programmeres via IFTTT og Stringify-rutiner. Forkortelsen står for “If This, Then That”, og er en gratis nettjeneste som lar deg koble sammen tilnærmet uendelig mange tjenester. I eksempelet med den potensielle innbruddstyven, ville for eksempel ikke bare lyset kunne skrus på, men et vekterselskap kunne varsles og stereoen skrus på maks volum for å gi illusjonen om at du er hjemme likevel.

Populære smarte sikkerhetsprodukter:

Ingen produkter er tilgjenglig

Google Nest Protect røykvarsler (batteridrevet)
NESTBATTERYND
Google Nest Protect røykvarsler (batteridrevet)
999
Demovare fra kr 1 104
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Registrerer CO, røyk og varme
 • Varsler på smarttelefon, innebygget sirene
 • WiFi-tilkobling, integreres med Nest
  
 
Google Nest Hello videoringeklokke
NESTHELLO
Google Nest Hello videoringeklokke
2 589
Demovare fra kr 1 812
 
 
 • Viser hvem som er ved døren i HD-video
 • Nattsyn, opptak døgnet rundt
 • Mobilvarsler
  
 
Yale Doorman V2N elektronisk dørlås (sort/sort)
13520
Yale Doorman V2N elektronisk dørlås (sort/sort)
2 749
Demovare fra kr 2 336
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (5+)  
 • Lås med kode/kodebrikke/kombinasjon
 • Autolåsing, midlertidige koder
 • Kan kombineres med smartmodul
  
 
Yale Doorman V2N elektronisk dørlås (sølv)
YALEDMANV2NSI
Yale Doorman V2N elektronisk dørlås (sølv)
2 749
Demovare fra kr 2 336
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Lås med kode, kodebrikke eller kombinasjon
 • Automatisk låsing, midlertidige koder
 • Hub kreves
  
 
D-Link DCS-P6000LH Mini HD WiFi-kamera
26429
D-Link DCS-P6000LH Mini HD WiFi-kamera
499
Demovare fra kr 449
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • HD-oppløsning, 120º objektiv
 • Nattsyn, mikrofon
 • Lyd/bevegelsessensor, app-styring
  
 
Sammenlign
Vis produkt
Bekreftet lagerdato 10.12.2019  
 • Lås med kode, kodebrikke eller kombinasjon
 • Automatisk låsing, midlertidige koder
 • Hub kreves
  
 
ID Lock 150 elektronisk dørlås (sort)
IDLOCK150BL
ID Lock 150 elektronisk dørlås (sort)
3 990
Demovare fra kr 3 391
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (50+)  
 • Lås opp med PIN eller nøkkelbrikke
 • Kan integreres med Z-Wave
 • Hub kreves
  
 
Ring Video Doorbell 2 smart ringeklokke
RINGVDV2
Ring Video Doorbell 2 smart ringeklokke
1 959
Demovare fra kr 1 665
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Video: 1080p HD
 • WiFi-tilkobling
 • Oppladbar batteripakke
  
 
Arlo Pro 2 trådløst Full HD sikkerhetssett (2-pakning)
ARLOPROII2PAC
Arlo Pro 2 trådløst Full HD sikkerhetssett (2-pakning)
4 490
Demovare fra kr 3 367
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • To trådløse Full HD 1080p-kamera
 • Basestasjon med sirene
 • 7 dagers skylagring, lokal sikkerhetskopiering
  
 
Google Nest Protect røykvarsler (AC-strøm)
NESTWIREDND
Google Nest Protect røykvarsler (AC-strøm)
1 299
Demovare fra kr 1 104
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (50+)  
 • Registrerer CO, røyk og varme
 • Varsler på smarttelefon, innebygget sirene
 • WiFi-tilkobling, integreres med Nest
  
 
Ring Video Doorbell Smart ringeklokke
RINGVDPRO
Ring Video Doorbell Smart ringeklokke
2 490
Demovare fra kr 1 867
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Video: 1080p HD
 • WiFi: 2.4+5GHz
 • Til trådbundet ringeklokke
  
 
Yale Smart Living startpakke (hub + smartmodul)
18184
Yale Smart Living startpakke (hub + smartmodul)
1 999
Demovare fra kr 1 699
 
Sammenlign
Vis produkt
Bekreftet lagerdato 10.12.2019  
 • Smart sikkerhetshub
 • Støtte for opptil 30 tilkoblinger
 • 1 modul til Doorman V2N-lås
  
 
Loading

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: