Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Mann som sjekker feil på varmepumpen

Foto: Varmepumpeforeningen - varmepumpeinfo.no

3 tegn på at du bør bytte ut varmepumpen

Merkelige lyder og dårligere effekt? Det kan tyde på at det er på tide å sjekke tilstanden til varmepumpen. Å bytte den ut med en ny kan gi mange fordeler.

Varmepumpens historie

Varmepumper kom på det nordiske markedet for første gang tidlig på 2000-tallet, og innendørsklimaet har ikke vært det samme siden. Første generasjon med varmepumper forandret hvordan vi både varmer opp og kjøler hjemmene våre. Samtidig er varmepumper både miljø- og sparevennlige, og nettopp derfor er det kanskje ikke så rart at de har blitt så populære.

Begrenset levetid

20 år senere er varmepumper like populære og det gode inneklimaet en varmepumpe fører med seg har blitt noe vi er vant til å leve med. Men visste du at varmepumper har en begrenset levetid? Kanskje er det på tide å bytte ut den man har hjemme? Dette er 3 tegn på at man bør vurdere å bytte ut varmepumpen.

Varmepumpe på veggen

Foto: Varmepumpeforeningen - varmepumpeinfo.no

1: Naturlig levetid

En luft-/luft varmepumpe har en levetid på 12-15 år. Levetiden er avhengig av riktig installasjon, rengjøring og vedlikehold. Etter denne perioden vil varmepumpens kapasitet minimeres og man kan også merke en forskjell på varmepumpens lydnivå.

2: Forminsket eller ingen effekt

En velkjent feil kan være at eldre varmepumper ikke har den effekten man forventer. Varierende temperaturer, varm luft på kalde innstillinger og omvendt er ofte viktige tegn på at varmepumpen trenger service eller må byttes ut. Det samme gjelder for manglende luftstrøm, merkelige lyder og i visse tilfeller lukter. Noen av disse problemene kan dog skyldes manglende renhold, så pass på at du rengjør varmepumpens filtre.

En varmepumpe fra Electrolux

3: Konstant reperasjonsbehov

Om varmepumpen får et konstant reparasjonsbehov er det kanskje på tide å spørre seg om det er verdt det. Det vil nemlig bli dyrt i lengden, og på lang sikt vil det kanskje være mer effektivt å investere i en helt ny varmepumpe.

- Varmepumpenes teknologi har virkelig utviklet seg de siste 15 årene og dagens varmepumper er både smartere, mer brukervennlige og mer energieffektive. Dermed vil det å kjøpe en ny varmepumpe være mer effektivt i lengden. Å investere i en ny varmepumpe er en fin oppgradering, sier kommunikasjonsansvarlig i NOVAP, Einar Gulbrandsen.

NOVAP er en selvstendig organisasjon som jobber for å øke kunnskapen rundt varmepumper i Norge.