OBS! Det er for øyeblikket falske SMS i omløp hvor "Elkjøp" står som avsender. Les mer her > 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Epoq kjøkkenplanlegging

Epoq kjøkkentips - Velg de rette hvitevarene

Å velge hvitevarer handler om mye mer enn design og prislapp. Valget av hvitevarer betyr investeringer for hele familien i form av tid og energi. Få hjelp til planleggingen av ditt nye Epoq-kjøkken hos Elkjøp.

Ved å velge de rette hvitevarene forenkler vi faktisk hverdagen. I dag er det for eksempel mulig å unngå avriming, ovnsrengjøring og dårlig planlagte matkjøp ved ganske enkelt å velge hvitevarer med de rette funksjonene. Ikke dumt! Før du drar av gårde for å kjøpe nye hvitevarer, kan det være lurt å skrive opp alle behovene familien har. Trenger dere mye plass i frysen til selvfanget fisk? Mulighet for å vaske barnas treningstøy i full fart? Plass til 24 vinglass i oppvaskmaskinen? Hvor mange dere er, hvor stor boligen er og hva slags vaner dere har i familien er også faktorer som påvirker valget av hvitevarer. Planlegg, tenk gjennom og gjør de rette valgene for nettopp din familie.

Kjøleskap

Den viktigste faktoren er selvsagt størrelsen på familien. Er dere mange, trenger dere et stort kjøleskap så dere ikke må handle så ofte. Er familien liten, kan du spare energi ved ikke å måtte holde et unødvendig stort kjøleskap kaldt. Hva familien liker å spise, har også noe å si for hvilket kjøleskap som passer best. Det er stor forskjell på oppbevaring av frukt og grønt mellom ulike varemerker, særlig i kombiskap. Er dere vegetarianere kan det altså være lurt å se nøyere på den detaljen. Og omvendt finnes det også kjøleskap med spesielle hyller for kjøtt og fisk der temperaturen holder seg på null grader, slik at råvarene holder seg ferske så lenge som mulig.

Lur funksjon å være på utkikk etter: I dag har mange kjøleskap innebygget kamera, slik at du kan se hva du har i kjøleskapet mens du er i butikken. Smart!

Frys

Her er volumet den største faktoren, og til forskjell fra kjøleskapet er det ikke bare størrelsen på familien som spiller inn, men også vanene dine. Hvis du er jeger eller lidenskapelig baker, trenger du sikkert mye plass i frysen til kjøtt og bakervarer, selv om dere ikke er så mange i familien. Hvis du derimot ikke trenger så stor frys, passer det kanskje bedre med en mindre variant som får plass under benken, for å få utnyttet kjøkkenplassen best mulig?

Smart funksjon å være på utkikk etter: Se gjerne etter en frys med NoFrost-funksjon, så slipper du å rime av den.

Ovn

Uansett om det er stekeovn eller mikrobølgeovn du er på jakt etter, bør du også se på dampovner. Hvis du uansett vil ha en mikrobølgeovn i tillegg, er størrelsen den viktigste forskjellen mellom varemerkene. Det finnes også mikrobølgeovner som kan brukes som en tradisjonell stekeovn.

Smart funksjon å være på utkikk etter: Se etter selvrensende pyrolyseovner eller ovner med pyrolytisk rengjøring. Da blir søl og matrester brent bort ved ekstremt høy varme, og så er det bare å koste ut asken. Enkelte ovner har også mulighet til å rengjøre stekebrettene samtidig. Andre smarte funksjoner er integrert steketermometer og automatiske programmer for spesifikke retter.

Platetopp

Når det gjelder platetopper, må du først velge bredde og deretter hvilken teknologi du foretrekker: glasskeramikk, gass eller induksjon. Induksjon er absolutt mest populært i dag, og her kan du også velge om du vil ha runde eller firkantede soner. Fordelen med firkantede spner er at de gir bedre resultat når man bruker store kjeler og stekepanner, og dessuten kan man kople sammen flere soner hvis man har bruk for en enda større kokeflate. Kontroller også hvordan man betjener platetoppen. Brukervennligheten kan variere mye fra merke til merke.

Smart funksjon å være på utkikk etter: Det finnes platetopper som kan regulere temperaturen inne i kokekarene, og det er praktisk for eksempel når man baker.

Oppvaskmaskin

Det er mye å ta hensyn til når du skal velge oppvaskmaskin. Ikke minst lydnivå! Moderne oppvaskmaskiner ligger på mellom 39 og 48 dB, men hvis du har åpen kjøkkenløsning, er anbefalingen å velge en oppvaskmaskin med et lydnivå på 44 dB eller lavere. Det er også viktig å se på innredningen i oppvaskmaskinen. Du trenger kanskje plass til vinglass og større kjøkkenredskaper, en stor bestikkurv er ofte ønskelig, og det er toppen å kunne regulere høyden på kurvene etter behov. Avhengig av hvor ofte du bruker oppvaskmaskinen, kan også hastighet og tørkeevne spille en rolle. Og hvis du vasker mange plastgjenstander, kan det lønne seg å spørre etter en oppvaskmaskin som er god på å tørke nettopp plast - det er det nemlig nokså få merker på markedet som er.

Smart funksjon å være på utkikk etter: Hva med en oppvaskmaskin som minner deg på å kjøpe mer oppvasktabletter?

Vaskemaskin

Her er det faktisk garderoben som bestemmer. Hvis man har mange ømfintlige plagg trenger man en vaskemaskin med skånsomme programmer. Hvis man har barn eller av andre årsaker har svært skitne plagg, kan man trenge andre funksjoner. Er man mange i familien og vasker mye og ofte, kan hurtigheten være avgjørende.

Smart funksjon å være på utkikk etter: Automatisk dosering av vaskemiddel og mulighet til å legge inn mer tøy midt i vaskeprogrammet.

3 spørsmål til eksperten

Thomas Sedlak er Nordic Head of Kitchen and Interior i Elkjøp. Her svarer han på 3 spørsmål om hvitevarer på kjøkkenet ditt.

Hva skal man tenke på når man velger hvitevarer?

– Å finne et design man virkelig trives med, og å ta fremtiden med i beregningene. Hvis dere planlegger å få barn, er det lurt å ha det i bakhodet når dere velger hvitevarer.

Hvordan skal hvitevarene se ut?

– I de nordiske landene liker vi omtrent de samme tingene, og akkurat nå ser vi mer og mer integrerte hvitevarer, og en overgang fra stålprodukter til svarte hvitevarer. I tillegg har de stålproduktene som utvikles nå stadig svartere utseende. Finland er det landet som skiller seg litt ut. Der er hvite hvitevarene fortsatt mest populære, og finnene foretrekker også smalere produkter enn standardmålet.

Har vi fortsatt samme behov for hvitevarer?

– Jeg mener at alle burde velge en dampovn i stedet for en tradisjonell stekeovn. Den er mye mer anvendelig, og den gjør det mulig for alle å tilberede god og sunn mat. Det finnes både ovner med damptilførsel - bra til boller, for eksempel - og ovner med full damp.

Klimasmart!

Ved å gjøre klimavennlige valg og ta hånd om hvitevarene på rett måte gir du dem lengre levetid. Det tjener både du og miljøet på!

Hvis du har kjøleskap eller frys som er mer enn syv år gammelt, gjør du faktisk miljøet en tjeneste ved å skifte dem ut med helt nye. Den teknologiske utviklingen går så fort, og de nye hvitevarene på markedet er så mye mer energieffektive enn for bare noen få år siden at det er en investering som er verdt å gjøre både for lommeboken og klimaet. I dag er nesten alle hvitevarer energiklassifisert, og det du skal se etter, er en A med plusstegn bak. A+++ er best, og i de fleste produktgruppene kan man finne alternativer med den merkingen. Å velge så høy kvalitet som mulig er også en måte å ta hensyn til miljøet på, slik at det du kjøper, varer minst i de sju årene frem til neste mulige bytte.

Men det finnes også flere andre klimasmarte valg. For eksempel finnes det ovner som kan redusere varmen mot slutten av tilberedningstiden og i stedet ta vare på restvarmen. Det finnes vaskemaskiner med funksjoner som skal redusere slitasjen på klærne slik at de varer lenger, og som registrerer nøyaktig hvor mye tøy du har lagt inn, slik at vannmengden tilpasses tøymengden. Undersøk hvilke smarte, grønne funksjoner som kan passe for deg. Det er mange interessante alternativer på markedet.

Å ta godt hånd om hvitevarene er også viktig for at de skal få så lang levetid som mulig, og for at de ikke skal bruke mer energi enn nødvendig. Sørg for å støvsuge baksiden av kjøleskap og frys grundig én gang i året, slik at de ikke må jobbe hardere enn nødvendig for å holde temperaturen nede. Rengjør oppvaskmaskin og vaskemaskin annenhver måned, og avkalk dem hvis du bor i et område med kalkrikt vann. Hvis frysen ikke har automatisk avriming, bør du rime den av minst to ganger i året. Rengjør ovn og ventilator regelmessig.

Ta hånd om hvitevarene slik bruksanvisningen anbefaler, og vær nøye med rengjøringen. Da varer de lenger, og du sparer både miljø og penger på å slippe å skifte dem ut for tidlig.

Gikk noe i stykker? Sjekk garanti og service- og reparasjonsbetingelser før du gjør noe. Hvis hvitevaren er noen år gammel slik at garantien har gått ut, er det alltid lurt å undersøke hvor mye det vil koste å reparere den, før du kjøper ny. I noen land kan man få skattefradrag for utgifter til reparasjon.

Husk å levere inn gamle kjøleskap og frysere til kommunens gjenvinningsstasjon, slik at delene kan gjenvinnes og få nytt liv i nye, bedre hvitevarer!

Pil med teksten: Gå til Epoq forside
Et funksjonelt og vakkert hjem er selve hjertet i hjemmet ditt

Se våre Epoq-kjøkken her

Oppdag vårt kjøkkenunivers og realiser kjøkkendrømmen din. Her finner du blant annet våre tegneverktø og utvalget vårt av kjøkkenprodukter. Du finner også kjøkkeninspirasjon, tips og triks samt informasjon om montering. Vi har som visjon om å skape kjøkkenglæde for deg.

Se våre inspirasjonsgalleri og artikler her

Se vårt inspirasjonsgalleri

Klassisk eller moderne? Få køkkeninspirasjon og vaskeromsinspirasjon i våre to store gallerier.

Se våre nyttige triks og tips her

Se tips og triks her

Her finner du blant annet artikler om montering, vedligehold og belysning. Vi gir deg en rekke gode tips og triks når du står over for en kjøkkenrenovering eller skal ha nytt vaskerom, slik at resultatet blir både funksjonelt og pent.