Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Mann som installerer en varmepumpe

Foto: Varmepumpeforeningen - varmepumpeinfo.no

Slik bytter du ut varmepumpen

Er det på tide å bytte ut varmepumpen? Isåfall er det en del ting du bør huske på din nye varmepumpe installeres.

Husk også at varmepumpen må byttes ut av en autorisert tekniker.

Om varmepumpen din nærmer seg 12-15 år gammel er det på tide å vurdere en ny en. Bestiller du en ny varmepumpe hos Elkjøp, må du også huske å bestille installasjon.

-Det er faktisk ulovlig å demontere den gamle varmepumpen selv. Du trenger en F-gass autorisert tekniker som kan installere og koble fra den gamle varmepumpen og installere en ny. Dette er bestemt gjennom EU-reguleringer, forklarer Einar Gulbrandsen, kommunikasjonsansvarlig i NOVAP. NOVAP jobber med å øke kunnskapen om varmepumper i Norge.

Varmepumper inneholder HFK gasser som kan være skadelige for miljøet ved lekkasjer, og en autorisert tekniker skal derfor ta seg av denne jobben. Dette sikrer en korrekt installasjon og trygg fjerning av den gamle varmepumpen. Teknikeren vil i tillegg sørge for at du får den beste effekten og lengste levetiden på din nye varmepumpe.

Varmepumpe på veggen i moderne stue

Plassering av varmepumpen

Når man først skal få seg en ny varmepumpe er dette en fantastisk mulighet til å revurdere plasseringen. Nå vet du hvordan plasseringen har påvirket oppvarmingen i hjemmet og du har kanskje nye grunner til å revurdere plasseringen.

Alle hjem er forskjellige, og plasseringen må vurderes forskjellig. Endringer som er gjort i huset kan ha stor påvirkning på den nye plasseringen av varmepumpen. Kanskje har man lagt nye tregulv? I så fall vil det være lurt å plassere varmepumpen høyere på veggen, slik at ikke gulvet tørkes ut av luften. På samme måte må man også sørge for at varmepumpen er i samme område av huset som man oppholder seg mest, uten å være til sjenanse når det kommer til støy.

Spør teknikeren om hjelp til plassering. Du vil da få mange gode innspill slik at det blir en best mulig løsning for ditt hjem.

Varmepumpehus fra Elkjøp

Beskytt med et tak

For utendørsdelen av varmepumpen bør du vurdere et varmepumpehus. Det finnes tak og hus spesiallaget for varmepumper, vanligvis er disse i metall eller tre. Disse beskytter mot is, snø, kvister og løv samtidig som det for mange også vil være et estetisk valg.

Om varmepumpen står under tak fra før, er det ikke samme behovet for et eget tak, men man kan aldri være helt sikker. Et varmepumpehus kan kjøpes her, og du installerer det enkelt selv. Det kan også kjøpes fra teknikeren, slik at han installerer det for deg.

Tekniker som jobber med en varmepumpe

Foto: Varmepumpeforeningen - varmepumpeinfo.no

Støy og vibrasjoner

Teknikeren vil kunne tilby deg en rekke vibrasjonsdempende materialer til din nye varmepumpe. Dette vil redusere både støy og vibrasjoner fra varmepumpen. Vibrasjonsdempere finnes i både gummi og spiralisert metall, så du enkelt kan finne det som passer best for deg.

Du bør også sørge for å ha PVC-beskyttelse til varmepumpens rør for å sikre rørenes levetid. Denne beskyttelsen kan males for å passe med resten av huset.

Les mer om vår installeringsservice for varmepumper her .

Les mer om Elkjøps produkter: